Naše včelařství má bohatou tradici, která sahá do 11 a 12. století …
V 11. a 12. století bývalo tolik medu, že se v Praze konaly medové trhy, kde se med prodával na sudy. Tam se také vyměňoval med za sůl a to ve stejné váze.
První český cukrář se jmenoval Mates a otevřel si svůj krámek v Praze na Malé Straně v roce 1301. Můžeme usuzovat, že sladil s medem. Historici tvrdí, že mezi oblíbená jídla starých Slovanů patřily oplatky z nekvašeného těsta pečené na rozžhavených kamnech a potírané medem divokých včel. Drážďanský historik Heinz-Peter Zimmerman zjistil, že roku 1860 se do města přistěhoval český cukrářský tovaryš Hromádka a na vánočním trhu vzbudil senzaci právě oplatkami z medového těsta. Od těch časů se v Sasku říká medovým oplatkám – české vánoční cukroví
Do 14. století byly hlavními surovinami při hodokvasech maso, ryby, mléko, mouka, med a ovoce.
Autor: Jaroslav Vašák
Máslo za 10 Kčs, litr mléka za 2 aneb Jak se proměnily v čase ceny základních potravin v českých kuchyních?
Pan Sandwich (Sendvič)