REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Máslo za 10 Kčs, litr mléka za 2 aneb Jak se proměnily v čase ceny základních potravin v českých kuchyních?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Máslo, vejce, cukr, mléko či káva. To jsou jedny z nejpoužívanějších surovin a potravin v českých kuchyních. Zatímco za komunismu jejich cena nepřesáhla 10 korun československých, v dnešní době si je lidé mohou pořídit až několikanásobně dráž. Jak se vyvíjela cena těch nejzákladnějších tuzemských potravin, objasní specialista v oblasti maloobchodních a velkoobchodních prodejů Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ.


Máslo: Od 10 Kčs za komunismu do 51 korun

Jednou z nejzákladnějších potravin českých domácností je od nepaměti máslo. Až do konce 19. století byla jedinou formou výroby másla domácká výroba. Teprve vynález odstředivky v roce 1872 umožnil postupné zavádění průmyslové výroby. Máslo má v kuchyni univerzální využití, ať už jako přísada do slaných i sladkých pokrmů, nebo jako jednoduchý doplněk k namazání na pečivo.

Vývoj ceny očima odborníka: Zatímco v roce 1989 stálo 250 gramů másla 10 Kčs, o více než dvacet let později, v roce 2010, se cena pohybovala okolo 40 korun. V roce 2016 se pak cena vyšplhala na více než 51 korun.

 

 

Vejce: Z 1 Kčs se cena vyšplhala na 4 koruny

Vejce různých druhů ptáků byla součástí lidské stravy již od pravěku. Předtím než se domestikované slepice rozšířily do Evropy, jedla se zde vejce křepelčí, bažantí, kachní či husí. V dnešní době však na českém jídelníčku převládají zejména vejce slepičí. Vejce se konzumují samostatně v různých podobách, používají se i k výrobě slaného i sladkého pečiva, masných výrobků, těstovin, sladkostí, pudinků, likérů, majonéz a omáček.

Vývoj ceny očima odborníka: Zatímco v roce 1966 stálo podle ČSÚ jedno vejce korunu, v roce 1984 zdražilo v obchodech na 1,20 koruny. Za stejnou cenu si lidé mohli vejce koupit i v roce 1989. V roce 2010 zákazník nechal v obchodě za desetikusové balení slepičích vajec asi 26 korun, loni o devět korun více, tedy zhruba 37 korun.

 

Cukr: Kilo šlo za komunismu pořídit za 8 Kčs, dnes 24 korun

Prapůvod cukru sahá dokonce několik tisíc let před náš letopočet, do Evropy se pěstování cukrové řepy rozšířilo až za napoleonských válek. Od poloviny 19. století se cukr stal v Evropě běžným zbožím a jeho spotřeba stále rostla. Koncem 19. století se dokonce 88 % cukru vyrábělo v českých zemích. Česko se do historie zapsalo i jako první výrobce kostkového cukru. Roku 1841 jej vyrobil cukrovarník Jakub Kryštof Rad v Dačicích.

Vývoj ceny očima odborníka: V roce 1989 stál kilogram kostkového cukru 8 Kčs. Na začátku tisíciletí se cena kilogramu cukru pohybovala něco málo přes pětadvacet korun. V loňském roce to bylo dokonce necelých 24 korun.

 

Mléko: Z 2 Kčs se litr mléka vyšplhal na 17 korun

Mléko patří k vůbec nejstarší obživě, kterou se člověk naučil z přírody získávat. Kráva byla součástí téměř každé zemědělské usedlosti až do poloviny 20. století. Podstatné změny v mlékárenství pak nastaly v druhé polovině 19. století, kdy došlo k počátkům průmyslového zpracování mléka. Tehdy začaly vznikat i první družstevní mlékárny. Mléko se dá konzumovat samostatně jako nápoj nebo jej můžeme použít do mnoha sladkých receptů.

Vývoj ceny očima odborníka: V roce 1989 vyšel litr polotučného mléka na 2 Kčs. V roce 2002 se cena litru mléka zvýšila na zhruba 14 korun, v roce 2010 na více než 16 korun, v roce 2016 si zákazník připlatil jen asi o korunu navíc.

 

Káva historicky zlevnila

Za pravlast kávy lze pravděpodobně považovat Etiopii, provincii Kaffa. Přestože bylo pěstování kávy až do konce 18. století výsadou obyvatelů Arabského poloostrova, pití kávy se rozšířilo již v 15. století do blízkých zemí Orientu. V roce 1517 přivezla turecká vojenská výprava kávu z Egypta do Cařihradu. Z Turecka se pak pití kávy rozšířilo do ostatních evropských zemí. Koncem 17. století se konzumace kávy stala běžnou téměř ve všech zemích Evropy. Jako první Češi přišli s kávou do styku Heřman Černín z Chudenic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic při své cestě do Cařihradu ke konci 16. století. Po více než sto letech se káva dostala do povědomí většiny Pražanů. Přestože nejoblíbenějším nápojem v Česku stále zůstává káva turecká, postupně vzrůstá obliba pití instantní kávy.

Vývoj ceny očima odborníka: V roce 1989 si lidé mohli zakoupit 100 gramů pražené kávy za 24 Kčs. V roce 2002 pak kupříkladu 250 gramový balíček kávy Jacobs stál 32,80 Kč, v roce 2016 za něj musel zákazník zaplatit skoro 61 korun.

 

Poznámka redakce:

Družstvo CBA CZ je sdružení velkoobchodů a maloobchodních jednotek, které aktuálně čítá okolo 900 prodejen a produkuje obrat téměř 2 miliardy Kč. Současným cílem CBA je vybudovat stabilní síť kvalitních maloobchodů, čehož se snaží dosáhnout podporou maloobchodníků, investicemi do prodejen, kvalitním marketingem nebo zaváděním nových technologií a služeb. Pilířem je jednotný maloobchodní pokladní systém s centrálním číselníkem zboží čítajícím v současnosti již více než 120 tisíc položek. Družstvo CBA CZ je sdružení velkoobchodů a maloobchodních jednotek, které aktuálně čítá okolo 900 prodejen a produkuje obrat téměř 2 miliardy Kč. Současným cílem CBA je vybudovat stabilní síť kvalitních maloobchodů, čehož se snaží dosáhnout podporou maloobchodníků, investicemi do prodejen, kvalitním marketingem nebo zaváděním nových technologií a služeb. Pilířem je jednotný maloobchodní pokladní systém s centrálním číselníkem zboží čítajícím v současnosti již více než 120 tisíc položek.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Pečete vlastní vánoční cukroví, nebo si ho kupujete?

Tak se přiznejte, jak to letos bude u vás doma s cukrovím. Upečete si ho, nebo ho raději koupíte? A pokud koupíte, dáte letos více jak 1000,- Kč za cukroví, nebo snad tolik ne?

číst dále ...

K oslavám patří dort. Upečte si jeden ke stoletému výročí želatinových bonbonů

Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která 13. prosince oslaví 100. výročí svého založení. Seznamte se s její dlouhou historií a připravte si spolu s námi speciální narozeninový dort, vždyť takové jubileum si oslavu zaslouží.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Jaké cukroví by upekla maková panenka?

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy