REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pikantní tajemství mleté papriky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Kotányi - historie paprikyPatříte mezi milovníky guláše a paprikových omáček? Pak jistě víte, že jejich základ je tvořen mletou paprikou. Dodává totiž pokrmům ten správný chuťový tón a krásnou vůni. Proto pro ni má téměř každá hospodyňka v kuchyni své místo.

Ale víte o paprice víc než jen fakt, že se jedná o koření? Nevíte? Nevadí! Přečtěte si pozorně tento článek …


Kde se vzala?

Paprika se do Evropy dostala dvěma směry. Díky výpravám Kryštofa Kolumba na starý kontinent doputovala z Ameriky pod názvem indiánský pepř. Indiáni tímto červeným práškem, jejž považovali za sídlo boha ohně, ochucovali svá jídla a opojné nápoje. Druhou cestou byla trasa z Balkánu, odkud paprika do Evropy přišla jako tzv. turecký pepř. Podle Maďarů, k nimž se dostala právě z Turecka, se o její pěstování zasloužila krásná nosička vody, která uprchla z harému a přinesla odtamtud semena papriky. V Evropě se paprika začala šířit v 16. a 17. století. Nejprve byla ovšem pokládána za koření selské, nikoli panské. Na chuť jí velmoži přicházeli až v 18. století. Postupně se pak v některých zemích stala součástí národní kuchyně.

 

PR - Kotányi - historie papriky

 

Paprika v kuchyni

Paprika je tradičním kořením Maďarska a Španělska. Je neodmyslitelnou součástí především gulášových jídel, kterým dodává nezaměnitelné aroma a barvu. Nezbytná je i při přípravě jiných paprikových omáček, polévek a celé řady masových, drůbežích či rybích pokrmů. Také je výtečným ochucovadlem pomazánek, dresinků či dipů. Účinné látky a vůně se přitom uvolňují až po jejím zahřátí. Na druhou stranu velmi rychle podléhá spálení. Následkem jsou pak nevzhledná tmavá barva a hořká chuť. Papriku lze dělit nejen na sladkou a pálivou, znalci zkoumají i její stupeň ostrosti, barvy a barvitosti v pokrmu. U nás papriku koupíte pod názvy sladká, polosladká, ostrá, pálivá, lahůdková, nebo třeba gulášová. Papriku byste měli skladovat v suchu a chladu, ve velmi dobře utěsněné nádobě, potom vám totiž vydrží voňavá přibližně půl roku.

 

Blahodárné zdravotní účinky

Paprika je v mnoha ohledech zdraví prospěšné koření. Má vysoký obsah vitaminu C. Její časté používání (ať už v podobě zeleniny, nebo ve formě koření) má tedy vliv na omezení srdečních

a mrtvičnatých onemocnění. Rovněž působí proti kornatění cév. V mírných dávkách podporuje trávení a chuť k jídlu. Dále osvěžuje organismus, což má dobrý vliv na celkovou fyzickou a duševní pohodu. Paprika má i protizánětlivé účinky – konzumace poloviny čajové lžičky mleté papriky denně pomůže zmírnit zánět v těle. Je totiž bohatá na saponiny, které na sebe dokážou navázat zánětlivé molekuly v zažívacím traktu, a tím brání jejich vstřebávání.

 

Poznámka redakce:

Koření může jídlo zdokonalit, nebo naopak pokazit. Při výběru proto dejte přednost tradičním výrobcům. Na první pohled obyčejná paprika lahůdková od KOTÁNYI překvapí jemnou, ale přesto výraznou chutí. Vděčí za ni prověřenému poměru různých druhů paprik při míchání.

Mletá paprika patří mezi stálice české kuchyně, ačkoliv svými kořeny spadá spíše do Maďarska. Podle výzkumů má její častá konzumace vliv na snížení rizika srdečních onemocnění. Navíc prospívá cévám. Pokud se i vy bez papriky v kuchyni neobejdete, zvolte kvalitního pomocníka. Lahůdková paprika KOTÁNYI dodá vašim jídlům jemně nasládlou chuť, a to díky dodržování tajné původní receptury, podle které Kotányi míchá mleté papriky různých charakteristik (barva, ostrost, aroma). Vzniká tak nezaměnitelná směs ideální do vaječných pokrmů, rajské polévky, na ryby či na kuře.

Lahůdkovou papriku KOTÁNYI seženete za doporučenou maloobchodní cenu 14,90 Kč. Sáček
o hmotnosti 25 gramů dobře drží tvar a snadno se otvírá.

 

Guláš bez chybičky

Nedaří se vám dochutit guláš tak, aby měl správný říz? Vyzkoušejte speciální papriku od KOTÁNYI, která jídlu dodá nejen sílu, ale i poctivou červenohnědou barvu. Pro milovníky guláše jako stvořená!

Co dělá guláš gulášem? Paprika. Pokud chcete omáčku zakončit tou správnou tečkou, sáhněte místo po klasické paprice pro gulášovou papriku od tradičního výrobce koření KOTÁNYI. Na její výrobu jsou použity výhradně ručně sklizené paprikové lusky z vyhlášených oblastí na jihu Maďarska. Jídlu zaručí pikantní chuť a intenzivní barvu typickou pro guláše nejvyšší kvality. A platí to i o polévkách!

Gulášovou papriku KOTÁNYI seženete za doporučenou maloobchodní cenu 14,90 Kč. Sáček
o hmotnosti 25 gramů dobře drží tvar a snadno se otvírá.


Zdroj: www.kotanyi.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy