REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pikantní tajemství mleté papriky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Kotányi - historie paprikyPatříte mezi milovníky guláše a paprikových omáček? Pak jistě víte, že jejich základ je tvořen mletou paprikou. Dodává totiž pokrmům ten správný chuťový tón a krásnou vůni. Proto pro ni má téměř každá hospodyňka v kuchyni své místo.

Ale víte o paprice víc než jen fakt, že se jedná o koření? Nevíte? Nevadí! Přečtěte si pozorně tento článek …


Kde se vzala?

Paprika se do Evropy dostala dvěma směry. Díky výpravám Kryštofa Kolumba na starý kontinent doputovala z Ameriky pod názvem indiánský pepř. Indiáni tímto červeným práškem, jejž považovali za sídlo boha ohně, ochucovali svá jídla a opojné nápoje. Druhou cestou byla trasa z Balkánu, odkud paprika do Evropy přišla jako tzv. turecký pepř. Podle Maďarů, k nimž se dostala právě z Turecka, se o její pěstování zasloužila krásná nosička vody, která uprchla z harému a přinesla odtamtud semena papriky. V Evropě se paprika začala šířit v 16. a 17. století. Nejprve byla ovšem pokládána za koření selské, nikoli panské. Na chuť jí velmoži přicházeli až v 18. století. Postupně se pak v některých zemích stala součástí národní kuchyně.

 

PR - Kotányi - historie papriky

 

Paprika v kuchyni

Paprika je tradičním kořením Maďarska a Španělska. Je neodmyslitelnou součástí především gulášových jídel, kterým dodává nezaměnitelné aroma a barvu. Nezbytná je i při přípravě jiných paprikových omáček, polévek a celé řady masových, drůbežích či rybích pokrmů. Také je výtečným ochucovadlem pomazánek, dresinků či dipů. Účinné látky a vůně se přitom uvolňují až po jejím zahřátí. Na druhou stranu velmi rychle podléhá spálení. Následkem jsou pak nevzhledná tmavá barva a hořká chuť. Papriku lze dělit nejen na sladkou a pálivou, znalci zkoumají i její stupeň ostrosti, barvy a barvitosti v pokrmu. U nás papriku koupíte pod názvy sladká, polosladká, ostrá, pálivá, lahůdková, nebo třeba gulášová. Papriku byste měli skladovat v suchu a chladu, ve velmi dobře utěsněné nádobě, potom vám totiž vydrží voňavá přibližně půl roku.

 

Blahodárné zdravotní účinky

Paprika je v mnoha ohledech zdraví prospěšné koření. Má vysoký obsah vitaminu C. Její časté používání (ať už v podobě zeleniny, nebo ve formě koření) má tedy vliv na omezení srdečních

a mrtvičnatých onemocnění. Rovněž působí proti kornatění cév. V mírných dávkách podporuje trávení a chuť k jídlu. Dále osvěžuje organismus, což má dobrý vliv na celkovou fyzickou a duševní pohodu. Paprika má i protizánětlivé účinky – konzumace poloviny čajové lžičky mleté papriky denně pomůže zmírnit zánět v těle. Je totiž bohatá na saponiny, které na sebe dokážou navázat zánětlivé molekuly v zažívacím traktu, a tím brání jejich vstřebávání.

 

Poznámka redakce:

Koření může jídlo zdokonalit, nebo naopak pokazit. Při výběru proto dejte přednost tradičním výrobcům. Na první pohled obyčejná paprika lahůdková od KOTÁNYI překvapí jemnou, ale přesto výraznou chutí. Vděčí za ni prověřenému poměru různých druhů paprik při míchání.

Mletá paprika patří mezi stálice české kuchyně, ačkoliv svými kořeny spadá spíše do Maďarska. Podle výzkumů má její častá konzumace vliv na snížení rizika srdečních onemocnění. Navíc prospívá cévám. Pokud se i vy bez papriky v kuchyni neobejdete, zvolte kvalitního pomocníka. Lahůdková paprika KOTÁNYI dodá vašim jídlům jemně nasládlou chuť, a to díky dodržování tajné původní receptury, podle které Kotányi míchá mleté papriky různých charakteristik (barva, ostrost, aroma). Vzniká tak nezaměnitelná směs ideální do vaječných pokrmů, rajské polévky, na ryby či na kuře.

Lahůdkovou papriku KOTÁNYI seženete za doporučenou maloobchodní cenu 14,90 Kč. Sáček
o hmotnosti 25 gramů dobře drží tvar a snadno se otvírá.

 

Guláš bez chybičky

Nedaří se vám dochutit guláš tak, aby měl správný říz? Vyzkoušejte speciální papriku od KOTÁNYI, která jídlu dodá nejen sílu, ale i poctivou červenohnědou barvu. Pro milovníky guláše jako stvořená!

Co dělá guláš gulášem? Paprika. Pokud chcete omáčku zakončit tou správnou tečkou, sáhněte místo po klasické paprice pro gulášovou papriku od tradičního výrobce koření KOTÁNYI. Na její výrobu jsou použity výhradně ručně sklizené paprikové lusky z vyhlášených oblastí na jihu Maďarska. Jídlu zaručí pikantní chuť a intenzivní barvu typickou pro guláše nejvyšší kvality. A platí to i o polévkách!

Gulášovou papriku KOTÁNYI seženete za doporučenou maloobchodní cenu 14,90 Kč. Sáček
o hmotnosti 25 gramů dobře drží tvar a snadno se otvírá.


Zdroj: www.kotanyi.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy