Patříte mezi milovníky guláše a paprikových omáček? Pak jistě víte, že jejich základ je tvořen mletou paprikou. Dodává totiž pokrmům ten správný chuťový tón a krásnou vůni. Proto pro ni má téměř každá hospodyňka v kuchyni své místo.
Ale víte o paprice víc než jen fakt, že se jedná o koření? Nevíte? Nevadí! Přečtěte si pozorně tento článek …
Kde se vzala?
Paprika se do Evropy dostala dvěma směry. Díky výpravám Kryštofa Kolumba na starý kontinent doputovala z Ameriky pod názvem indiánský pepř. Indiáni tímto červeným práškem, jejž považovali za sídlo boha ohně, ochucovali svá jídla a opojné nápoje. Druhou cestou byla trasa z Balkánu, odkud paprika do Evropy přišla jako tzv. turecký pepř. Podle Maďarů, k nimž se dostala právě z Turecka, se o její pěstování zasloužila krásná nosička vody, která uprchla z harému a přinesla odtamtud semena papriky. V Evropě se paprika začala šířit v 16. a 17. století. Nejprve byla ovšem pokládána za koření selské, nikoli panské. Na chuť jí velmoži přicházeli až v 18. století. Postupně se pak v některých zemích stala součástí národní kuchyně.
Paprika v kuchyni
Paprika je tradičním kořením Maďarska a Španělska. Je neodmyslitelnou součástí především gulášových jídel, kterým dodává nezaměnitelné aroma a barvu. Nezbytná je i při přípravě jiných paprikových omáček, polévek a celé řady masových, drůbežích či rybích pokrmů. Také je výtečným ochucovadlem pomazánek, dresinků či dipů. Účinné látky a vůně se přitom uvolňují až po jejím zahřátí. Na druhou stranu velmi rychle podléhá spálení. Následkem jsou pak nevzhledná tmavá barva a hořká chuť. Papriku lze dělit nejen na sladkou a pálivou, znalci zkoumají i její stupeň ostrosti, barvy a barvitosti v pokrmu. U nás papriku koupíte pod názvy sladká, polosladká, ostrá, pálivá, lahůdková, nebo třeba gulášová. Papriku byste měli skladovat v suchu a chladu, ve velmi dobře utěsněné nádobě, potom vám totiž vydrží voňavá přibližně půl roku.
Blahodárné zdravotní účinky
Paprika je v mnoha ohledech zdraví prospěšné koření. Má vysoký obsah vitaminu C. Její časté používání (ať už v podobě zeleniny, nebo ve formě koření) má tedy vliv na omezení srdečních
a mrtvičnatých onemocnění. Rovněž působí proti kornatění cév. V mírných dávkách podporuje trávení a chuť k jídlu. Dále osvěžuje organismus, což má dobrý vliv na celkovou fyzickou a duševní pohodu. Paprika má i protizánětlivé účinky – konzumace poloviny čajové lžičky mleté papriky denně pomůže zmírnit zánět v těle. Je totiž bohatá na saponiny, které na sebe dokážou navázat zánětlivé molekuly v zažívacím traktu, a tím brání jejich vstřebávání.
Poznámka redakce:
Koření může jídlo zdokonalit, nebo naopak pokazit. Při výběru proto dejte přednost tradičním výrobcům. Na první pohled obyčejná paprika lahůdková od KOTÁNYI překvapí jemnou, ale přesto výraznou chutí. Vděčí za ni prověřenému poměru různých druhů paprik při míchání.
Mletá paprika patří mezi stálice české kuchyně, ačkoliv svými kořeny spadá spíše do Maďarska. Podle výzkumů má její častá konzumace vliv na snížení rizika srdečních onemocnění. Navíc prospívá cévám. Pokud se i vy bez papriky v kuchyni neobejdete, zvolte kvalitního pomocníka. Lahůdková paprika KOTÁNYI dodá vašim jídlům jemně nasládlou chuť, a to díky dodržování tajné původní receptury, podle které Kotányi míchá mleté papriky různých charakteristik (barva, ostrost, aroma). Vzniká tak nezaměnitelná směs ideální do vaječných pokrmů, rajské polévky, na ryby či na kuře.
Lahůdkovou papriku KOTÁNYI seženete za doporučenou maloobchodní cenu 14,90 Kč. Sáček
o hmotnosti 25 gramů dobře drží tvar a snadno se otvírá.
Guláš bez chybičky
Nedaří se vám dochutit guláš tak, aby měl správný říz? Vyzkoušejte speciální papriku od KOTÁNYI, která jídlu dodá nejen sílu, ale i poctivou červenohnědou barvu. Pro milovníky guláše jako stvořená!
Co dělá guláš gulášem? Paprika. Pokud chcete omáčku zakončit tou správnou tečkou, sáhněte místo po klasické paprice pro gulášovou papriku od tradičního výrobce koření KOTÁNYI. Na její výrobu jsou použity výhradně ručně sklizené paprikové lusky z vyhlášených oblastí na jihu Maďarska. Jídlu zaručí pikantní chuť a intenzivní barvu typickou pro guláše nejvyšší kvality. A platí to i o polévkách!
Gulášovou papriku KOTÁNYI seženete za doporučenou maloobchodní cenu 14,90 Kč. Sáček
o hmotnosti 25 gramů dobře drží tvar a snadno se otvírá.
Zdroj: www.kotanyi.cz