REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pikantní tajemství mleté papriky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Kotányi - historie paprikyPatříte mezi milovníky guláše a paprikových omáček? Pak jistě víte, že jejich základ je tvořen mletou paprikou. Dodává totiž pokrmům ten správný chuťový tón a krásnou vůni. Proto pro ni má téměř každá hospodyňka v kuchyni své místo.

Ale víte o paprice víc než jen fakt, že se jedná o koření? Nevíte? Nevadí! Přečtěte si pozorně tento článek …


Kde se vzala?

Paprika se do Evropy dostala dvěma směry. Díky výpravám Kryštofa Kolumba na starý kontinent doputovala z Ameriky pod názvem indiánský pepř. Indiáni tímto červeným práškem, jejž považovali za sídlo boha ohně, ochucovali svá jídla a opojné nápoje. Druhou cestou byla trasa z Balkánu, odkud paprika do Evropy přišla jako tzv. turecký pepř. Podle Maďarů, k nimž se dostala právě z Turecka, se o její pěstování zasloužila krásná nosička vody, která uprchla z harému a přinesla odtamtud semena papriky. V Evropě se paprika začala šířit v 16. a 17. století. Nejprve byla ovšem pokládána za koření selské, nikoli panské. Na chuť jí velmoži přicházeli až v 18. století. Postupně se pak v některých zemích stala součástí národní kuchyně.

 

PR - Kotányi - historie papriky

 

Paprika v kuchyni

Paprika je tradičním kořením Maďarska a Španělska. Je neodmyslitelnou součástí především gulášových jídel, kterým dodává nezaměnitelné aroma a barvu. Nezbytná je i při přípravě jiných paprikových omáček, polévek a celé řady masových, drůbežích či rybích pokrmů. Také je výtečným ochucovadlem pomazánek, dresinků či dipů. Účinné látky a vůně se přitom uvolňují až po jejím zahřátí. Na druhou stranu velmi rychle podléhá spálení. Následkem jsou pak nevzhledná tmavá barva a hořká chuť. Papriku lze dělit nejen na sladkou a pálivou, znalci zkoumají i její stupeň ostrosti, barvy a barvitosti v pokrmu. U nás papriku koupíte pod názvy sladká, polosladká, ostrá, pálivá, lahůdková, nebo třeba gulášová. Papriku byste měli skladovat v suchu a chladu, ve velmi dobře utěsněné nádobě, potom vám totiž vydrží voňavá přibližně půl roku.

 

Blahodárné zdravotní účinky

Paprika je v mnoha ohledech zdraví prospěšné koření. Má vysoký obsah vitaminu C. Její časté používání (ať už v podobě zeleniny, nebo ve formě koření) má tedy vliv na omezení srdečních

a mrtvičnatých onemocnění. Rovněž působí proti kornatění cév. V mírných dávkách podporuje trávení a chuť k jídlu. Dále osvěžuje organismus, což má dobrý vliv na celkovou fyzickou a duševní pohodu. Paprika má i protizánětlivé účinky – konzumace poloviny čajové lžičky mleté papriky denně pomůže zmírnit zánět v těle. Je totiž bohatá na saponiny, které na sebe dokážou navázat zánětlivé molekuly v zažívacím traktu, a tím brání jejich vstřebávání.

 

Poznámka redakce:

Koření může jídlo zdokonalit, nebo naopak pokazit. Při výběru proto dejte přednost tradičním výrobcům. Na první pohled obyčejná paprika lahůdková od KOTÁNYI překvapí jemnou, ale přesto výraznou chutí. Vděčí za ni prověřenému poměru různých druhů paprik při míchání.

Mletá paprika patří mezi stálice české kuchyně, ačkoliv svými kořeny spadá spíše do Maďarska. Podle výzkumů má její častá konzumace vliv na snížení rizika srdečních onemocnění. Navíc prospívá cévám. Pokud se i vy bez papriky v kuchyni neobejdete, zvolte kvalitního pomocníka. Lahůdková paprika KOTÁNYI dodá vašim jídlům jemně nasládlou chuť, a to díky dodržování tajné původní receptury, podle které Kotányi míchá mleté papriky různých charakteristik (barva, ostrost, aroma). Vzniká tak nezaměnitelná směs ideální do vaječných pokrmů, rajské polévky, na ryby či na kuře.

Lahůdkovou papriku KOTÁNYI seženete za doporučenou maloobchodní cenu 14,90 Kč. Sáček
o hmotnosti 25 gramů dobře drží tvar a snadno se otvírá.

 

Guláš bez chybičky

Nedaří se vám dochutit guláš tak, aby měl správný říz? Vyzkoušejte speciální papriku od KOTÁNYI, která jídlu dodá nejen sílu, ale i poctivou červenohnědou barvu. Pro milovníky guláše jako stvořená!

Co dělá guláš gulášem? Paprika. Pokud chcete omáčku zakončit tou správnou tečkou, sáhněte místo po klasické paprice pro gulášovou papriku od tradičního výrobce koření KOTÁNYI. Na její výrobu jsou použity výhradně ručně sklizené paprikové lusky z vyhlášených oblastí na jihu Maďarska. Jídlu zaručí pikantní chuť a intenzivní barvu typickou pro guláše nejvyšší kvality. A platí to i o polévkách!

Gulášovou papriku KOTÁNYI seženete za doporučenou maloobchodní cenu 14,90 Kč. Sáček
o hmotnosti 25 gramů dobře drží tvar a snadno se otvírá.


Zdroj: www.kotanyi.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy