Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pikantní tajemství mleté papriky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Kotányi - historie paprikyPatříte mezi milovníky guláše a paprikových omáček? Pak jistě víte, že jejich základ je tvořen mletou paprikou. Dodává totiž pokrmům ten správný chuťový tón a krásnou vůni. Proto pro ni má téměř každá hospodyňka v kuchyni své místo.

Ale víte o paprice víc než jen fakt, že se jedná o koření? Nevíte? Nevadí! Přečtěte si pozorně tento článek …


Kde se vzala?

Paprika se do Evropy dostala dvěma směry. Díky výpravám Kryštofa Kolumba na starý kontinent doputovala z Ameriky pod názvem indiánský pepř. Indiáni tímto červeným práškem, jejž považovali za sídlo boha ohně, ochucovali svá jídla a opojné nápoje. Druhou cestou byla trasa z Balkánu, odkud paprika do Evropy přišla jako tzv. turecký pepř. Podle Maďarů, k nimž se dostala právě z Turecka, se o její pěstování zasloužila krásná nosička vody, která uprchla z harému a přinesla odtamtud semena papriky. V Evropě se paprika začala šířit v 16. a 17. století. Nejprve byla ovšem pokládána za koření selské, nikoli panské. Na chuť jí velmoži přicházeli až v 18. století. Postupně se pak v některých zemích stala součástí národní kuchyně.

 

PR - Kotányi - historie papriky

 

Paprika v kuchyni

Paprika je tradičním kořením Maďarska a Španělska. Je neodmyslitelnou součástí především gulášových jídel, kterým dodává nezaměnitelné aroma a barvu. Nezbytná je i při přípravě jiných paprikových omáček, polévek a celé řady masových, drůbežích či rybích pokrmů. Také je výtečným ochucovadlem pomazánek, dresinků či dipů. Účinné látky a vůně se přitom uvolňují až po jejím zahřátí. Na druhou stranu velmi rychle podléhá spálení. Následkem jsou pak nevzhledná tmavá barva a hořká chuť. Papriku lze dělit nejen na sladkou a pálivou, znalci zkoumají i její stupeň ostrosti, barvy a barvitosti v pokrmu. U nás papriku koupíte pod názvy sladká, polosladká, ostrá, pálivá, lahůdková, nebo třeba gulášová. Papriku byste měli skladovat v suchu a chladu, ve velmi dobře utěsněné nádobě, potom vám totiž vydrží voňavá přibližně půl roku.

 

Blahodárné zdravotní účinky

Paprika je v mnoha ohledech zdraví prospěšné koření. Má vysoký obsah vitaminu C. Její časté používání (ať už v podobě zeleniny, nebo ve formě koření) má tedy vliv na omezení srdečních

a mrtvičnatých onemocnění. Rovněž působí proti kornatění cév. V mírných dávkách podporuje trávení a chuť k jídlu. Dále osvěžuje organismus, což má dobrý vliv na celkovou fyzickou a duševní pohodu. Paprika má i protizánětlivé účinky – konzumace poloviny čajové lžičky mleté papriky denně pomůže zmírnit zánět v těle. Je totiž bohatá na saponiny, které na sebe dokážou navázat zánětlivé molekuly v zažívacím traktu, a tím brání jejich vstřebávání.

 

Poznámka redakce:

Koření může jídlo zdokonalit, nebo naopak pokazit. Při výběru proto dejte přednost tradičním výrobcům. Na první pohled obyčejná paprika lahůdková od KOTÁNYI překvapí jemnou, ale přesto výraznou chutí. Vděčí za ni prověřenému poměru různých druhů paprik při míchání.

Mletá paprika patří mezi stálice české kuchyně, ačkoliv svými kořeny spadá spíše do Maďarska. Podle výzkumů má její častá konzumace vliv na snížení rizika srdečních onemocnění. Navíc prospívá cévám. Pokud se i vy bez papriky v kuchyni neobejdete, zvolte kvalitního pomocníka. Lahůdková paprika KOTÁNYI dodá vašim jídlům jemně nasládlou chuť, a to díky dodržování tajné původní receptury, podle které Kotányi míchá mleté papriky různých charakteristik (barva, ostrost, aroma). Vzniká tak nezaměnitelná směs ideální do vaječných pokrmů, rajské polévky, na ryby či na kuře.

Lahůdkovou papriku KOTÁNYI seženete za doporučenou maloobchodní cenu 14,90 Kč. Sáček
o hmotnosti 25 gramů dobře drží tvar a snadno se otvírá.

 

Guláš bez chybičky

Nedaří se vám dochutit guláš tak, aby měl správný říz? Vyzkoušejte speciální papriku od KOTÁNYI, která jídlu dodá nejen sílu, ale i poctivou červenohnědou barvu. Pro milovníky guláše jako stvořená!

Co dělá guláš gulášem? Paprika. Pokud chcete omáčku zakončit tou správnou tečkou, sáhněte místo po klasické paprice pro gulášovou papriku od tradičního výrobce koření KOTÁNYI. Na její výrobu jsou použity výhradně ručně sklizené paprikové lusky z vyhlášených oblastí na jihu Maďarska. Jídlu zaručí pikantní chuť a intenzivní barvu typickou pro guláše nejvyšší kvality. A platí to i o polévkách!

Gulášovou papriku KOTÁNYI seženete za doporučenou maloobchodní cenu 14,90 Kč. Sáček
o hmotnosti 25 gramů dobře drží tvar a snadno se otvírá.


Zdroj: www.kotanyi.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 13 díl

Pokrmy, které naši předkové připravovali, se musely také něčím zapít. Když vynecháme pramenitou vodu, mléko a medovinu tak k nejčastějším nápojům patřilo především víno a pivo. Vliv na konzumaci vína a piva měla anticko – křesťanská kultura a pohanské slovansko-germánské tradice. V tomto článku si tedy povíme něco málo o historii vína a piva a také o využití těchto dvou nápojů při vaření našimi předky. Recepty na využití piva a vína v kuchyni pak najdete pod tímto článkem.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.