REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Historie frgálů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

„Valašský frgál“ jinak také nepodařený koláč, vdolek, lopaťák nebo pecák.


V minulosti se pekly frgály nejčastěji s hruškovou náplní. Ostatní tradiční náplně – tvarohová, maková a povidlová (povidla ze švestek) – byly postupem času doplněny o náplně ovocné jako borůvkovou nebo jablečnou. Někdy se však na frgály používaly také náplně z čerstvého nebo kysaného zelí, z mrkve nebo z cukrové řepy.

Tradice pečení valašských vdolků – frgálů vznikla přibližně před 200 lety. V chalupách hospodyňky tyto koláče pekly hlavně k největším svátkům v roce jako jsou Vánoce, Velikonoce, hody, svatby a křtiny. V bohatších chalupách se koláče pekly i na neděli nebo na oslavu ukončení práce. Na těsto se používala pšeničná i žitná mouka, která se zamísila mlékem nebo vodou.

Těsto hospodyňky rozválely ručním válkem do tenké placky (tato činnost vyžadovala velkou zručnost). Placka musela být uprostřed tenká na stéblo, okraje musely být vyšší, ale po obvodu tenké asi 1 cm. Když byl papír vzácný koláče se do pece podsypávaly hrubou šrotovanou moukou nebo jen otrubami či plevami. Pec se vymetala smrkovou četinou (chvojím). Příprava náplní na koláče se zpravidla lišila vesnice od vesnice, někdy i dům od domu. Hospodyňky ochucovaly náplně někdy šafránem, stoklaskou (sveřep), někdy badyánem, skořicí či pepřem a majoránkou. Náplně posypávaly bohatě máslovou posypkou a rozdrobeným perníkem. Po upečení okraje koláčů potřely máslem a máslem pokapaly i střed koláče až byl koláč chladný. Frgály z hliněné pece bývaly nejchutnější. Skladovaly se v policích v komoře nebo v truhle na hůře.

Dnes se jen pár firem zabývá průmyslovou výrobou Frgálů. Jedna z nejznámějších je firma Pekárna VALAŠSKÉ FRGÁLY s r.o.

Právě z jejich stránek jsme převzali informace o historii frgálů a některé fotografie. Pokud by jste chtěli podrobnější informace o historii a hlavně současné výrobě Valašských frgálů, doporučujeme Vám právě tyto webové stránky: www.valaskepecivo.cz.

Recepty na frgály najdete zde:  Frgál, Valašské frgály

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

Jak na přípravu domácích burgerových housek

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy