REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Historie frgálů

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

„Valašský frgál“ jinak také nepodařený koláč, vdolek, lopaťák nebo pecák.


V minulosti se pekly frgály nejčastěji s hruškovou náplní. Ostatní tradiční náplně – tvarohová, maková a povidlová (povidla ze švestek) – byly postupem času doplněny o náplně ovocné jako borůvkovou nebo jablečnou. Někdy se však na frgály používaly také náplně z čerstvého nebo kysaného zelí, z mrkve nebo z cukrové řepy.

Tradice pečení valašských vdolků – frgálů vznikla přibližně před 200 lety. V chalupách hospodyňky tyto koláče pekly hlavně k největším svátkům v roce jako jsou Vánoce, Velikonoce, hody, svatby a křtiny. V bohatších chalupách se koláče pekly i na neděli nebo na oslavu ukončení práce. Na těsto se používala pšeničná i žitná mouka, která se zamísila mlékem nebo vodou.

Těsto hospodyňky rozválely ručním válkem do tenké placky (tato činnost vyžadovala velkou zručnost). Placka musela být uprostřed tenká na stéblo, okraje musely být vyšší, ale po obvodu tenké asi 1 cm. Když byl papír vzácný koláče se do pece podsypávaly hrubou šrotovanou moukou nebo jen otrubami či plevami. Pec se vymetala smrkovou četinou (chvojím). Příprava náplní na koláče se zpravidla lišila vesnice od vesnice, někdy i dům od domu. Hospodyňky ochucovaly náplně někdy šafránem, stoklaskou (sveřep), někdy badyánem, skořicí či pepřem a majoránkou. Náplně posypávaly bohatě máslovou posypkou a rozdrobeným perníkem. Po upečení okraje koláčů potřely máslem a máslem pokapaly i střed koláče až byl koláč chladný. Frgály z hliněné pece bývaly nejchutnější. Skladovaly se v policích v komoře nebo v truhle na hůře.

Dnes se jen pár firem zabývá průmyslovou výrobou Frgálů. Jedna z nejznámějších je firma Pekárna VALAŠSKÉ FRGÁLY s r.o.

Právě z jejich stránek jsme převzali informace o historii frgálů a některé fotografie. Pokud by jste chtěli podrobnější informace o historii a hlavně současné výrobě Valašských frgálů, doporučujeme Vám právě tyto webové stránky: www.valaskepecivo.cz.

Recepty na frgály najdete zde:  Frgál, Valašské frgály

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy