REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jak to bylo s konzervací

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Konzervované potraviny pro nás v dnešní době představují samozřejmost a obvykle jich máme několik v potravinové skříni jako takovou nouzovku, když zrovna v lednici není nic čerstvého. Velice oblíbenou záležitostí jsou především ryby v konzervě, které představují jednoduché a cenově dostupné řešení. Přinášíme vám informace o vzniku konzervace a vyvracíme mýty, které tradují právě o konzervovaných rybách.


Nasolování aneb počátek konzervace

Ne nadarmo se říká sůl nad zlato. Už ve starém Egyptě a Řecku objevili její skvělé vlastnosti a využívali ji k uchovávání potravin. Sůl z potravin vytáhla vlhkost a zamezila šíření zhoubných bakterií. Dalším způsobem konzervování potravin bylo namáčení v octu, který vytvořil kyselé prostředí, nevhodné pro bakterie. Často využívané bylo dále uzení nad doutnajícím dřevem, sušení, nebo třeba mrazení přírodním ledem. Tyto metody nebyly dokonalé, žádná z nich totiž nedokázala potraviny udržet čerstvé dlouhodobě, ale přesto se postupem času konzervování stalo zcela běžným. Z důvodu zamezení průniku vzduchu k potravinám se začal využívat med a olej. Díky nim se konzervované potraviny nekazily a vydržely déle čerstvé.

 

 

Zlom v konzervování

Napoleon Bonaparte si dlouho lámal hlavu, jak pro své muže na válečných taženích zajistit dostatek potravin. Přesuny vojáků totiž trvaly často i měsíce, a tak včasné a dostatečné zásobení potravinami vázlo. Roku 1795 proto vyhlásil soutěž s náležitou finanční odměněnou ve výši 12 000 franků pro toho, kdo vymyslí, jak zajistit dostatek zásob pro jeho vojsko. S konzervací potravin přišel francouzský kuchař Nicolas Appert až roku 1809. Po mnohých pokusech se zrodila první konzerva. Byla však odlišná od těch, co známe dnes. Měla totiž podobu skleněné nádoby se širokým hrdlem, která byla uzavřena korkovou zátkou a ještě zalitou voskem. Tyto nádoby se poté sterilizovaly v horké vodě. Metoda konzervování potravin tímto způsobem vzešla ve známost pod názvem appertizace.

 

První plechová konzerva

Přeprava skleněných konzerv byla poněkud obtížná, což vedlo anglického vynálezce jménem Peter Durand k jejich zdokonalení. Plechovou konzervu si nechal patentovat roku 1810. Tyto plechovky byly mnohem odolnější proti poškození při přepravě a brzy se masově rozšířily. Plechové nádoby však zpočátku obsahovaly velké množství olova, které způsobovalo časté otravy. Až později byl využíván zdravotně nezávadný materiál. První průmyslový podnik, který začal produkovat konzervy s jídlem, založili angličané John Hall a Brian Donkin a již v roce 1830 se takto zakonzervované potraviny začaly prodávat v anglických obchodech. Etiketa se na nich pak objevila až v roce 1860. Úsměvným faktem mimochodem je, že s příchodem konzervy vzápětí nedošlo také k vynalezení pomůcky, kterou bude plechovka otevřena. Na vynalezení otvíráku na konzervy se totiž čekalo další půlstoletí. Do té doby se konzervy otevíraly pomocí hrubé síly a kladiva s dlátem, nebo prostě čímkoli, co zrovna bylo po ruce.

 

Konzervované neznamená špatné

Nejčastějším mýtem o konzervovaných rybách je obava, že uvnitř nenajdete rybu deklarovanou na obalu. Největší nedůvěřivost v tomto ohledu vyvolávají zejména tuňáci. Fakt, že nákup tuňáka nezruinuje vaši peněženku, vyvolává pocit, že v konzervě nemůže být kvalitní tuňák, ale jen náhražka. „Konzervu nelze nazvat slovem tuňák a dovnitř přitom dát jinou než tuňákovitou rybu. To upravuje evropská legislativa. Tuňáků existuje široká škála. Pokud hovoříte o extrémně drahých tuňácích, jde o tuňáka obecného, který se loví na prut a používá k výrobě suši, především v Japonsku. Při výrobě tuňákových konzerv jsou zpracovávány menší druhy tuňáků lovené většinou sítěmi. Jejich cena je zcela někde jinde“, vysvětluje Jan Pražák ze společnosti Baltaxia, která do Česka konzervované ryby dováží. Dalším mýtem je, že konzervované ryby nejsou tak zdravé jako ty čerstvé. Kvalitní a šetrně zpracované konzervované rybí maso je na tom ovšem z hlediska nutričních hodnot podobně jako rybí maso čerstvé. Nemusíte mít tedy strach, že si konzervovanou rybou nepomůžete, nebo dokonce kvůli přítomnosti konzervačních látek ještě uškodíte. „Dnes už se na trhu běžně vyskytují produkty bez jakýchkoliv konzervantů, tedy jen s přísadou oleje, omáček či zeleniny,“ uzavírá Jan Pražák.

Zdroj: www.baltaxia.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy