REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzská bageta: oblíbené pečivo bylo objeveno před 100 lety

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K francouzské kuchyni bezpochyby patří typické sýry nebo víno s nezaměnitelnou chutí. Tradiční sezónní pokrmy představují také vánoční šneci či žabí stehýnka servírovaná o vánočních svátcích. Co k zemi galského kohouta však neodmyslitelně patří je francouzská bageta. Podává se téměř ke všem pokrmům a je výjimečná především svou texturou a nezaměnitelnou jemnou chutí. Oblibě se těší po celém světě.


Francouzská bageta tak, jak ji dnes známe má křupavý povrch, ale po zakousnutí uspokojí měkkým vnitřkem. Má jemnou chuť, která skvěle doplní jak sladké, tak slané jídlo, avšak výborná je i sama o sobě. Od ostatních druhů pečiva se liší svým tvarem, podélnými řezy, dobře vypečenou zlatavou kůrkou a velmi jemnou porézní střídkou.

 

 

Kromě tradiční francouzské bagety nalezneme dnes v pekárnách a obchodech další druhy, které se liší v závislosti na použité mouce. V souladu s trendy zdravého životního stylu jsou to například bagety z celozrnné žitné mouky, z cereální mouky nebo s obsahem nejrůznějších semínek. „V posledních letech je i v našem oboru znát touha zákazníků zkoušet nové chutě. V našich vlastních pekárnách nabízíme kromě světlých baget také bagetu sedmizrnnou, rustikální s pohankou nebo kornbagetu, která je druhou nejprodávanější hned po tradiční světlé bagetě. Naposledy jsme do nabídky zařadili bagetu celozrnnou se slunečnicovým semínkem, kterou pečeme z vlastního těsta,“ uvádí Václav Bozděch, který se stará o vývoj a výrobu vlastní značky pečiva v obchodech Albert. Výjimkou nejsou ani bagety na sladký způsob, do kterých se přidávají například vlašské ořechy.

Kde se francouzská bageta objevila a kdo měl možnost ji ochutnat jako první?

 

Poválečné omezení provozu francouzských pekáren

V době před první světovou válkou byly ve Francii populární klasické chleby, podobné těm, které známe dnes. Jejich příprava byla pro pekaře již zajetou rutinou, která ovšem vyžadovala specifický postup. Těsto se zadělávalo večer, přes noc několik hodin kynulo a nad ránem jej pekaři vkládali do pecí, aby bylo hotové pečivo připravené mezi šestou a sedmou hodinou, kdy lidé začínali chodit do práce.

Zlom přišel po válce, kdy byla země podobně jako zbytek světa v těžké ekonomické situaci, a vláda se tak rozhodla omezit provoz pekáren v nočních hodinách. Ty musely mít zavřeno mezi desátou hodinou večerní a čtvrtou hodinou ranní, což jim znemožňovalo dodržet postup pro přípravu tradičního pecnu chleba. Píše se tak rok 1920, kdy se pařížští pekaři rozhodli využít technologie parní trouby, kterou již několik let disponovali a vytvořili jedinečné pečivo s křupavou kůrkou, které bylo díky svému složení a postupu přípravy hotové k prodeji maximálně do tří hodin. Vznikla tak ikonická francouzská bageta s typickým tvarem, o němž se traduje, že byl zvolen z důvodu, aby se zemědělcům, kteří v té době patřili mezi nejčastější zákazníky, dobře nosil pod ramenem. Pařížané si bagetu zamilovali a netrvalo dlouho, než se její popularita rozšířila po celé Francii. Dnes patří mezi nejoblíbenější druhy pečiva po celém světě.

 

Od historie do současnosti

I dnes je bageta každodenní součástí většiny francouzských domácností, celé rodiny si ji dopřávají ke každému hlavnímu jídlu. Ráno například s džemem, přes poledne jako předkrm nebo nezbytnou součást oběda a večer s různými druhy sýrů a dobrým vínem. Každý poctivý pekař vám potvrdí, že bagetu je třeba konzumovat čerstvou, uvádí se ideálně do pěti hodin od dopečení. Jak upřesňuje Václav Bozděch: „Bageta je určena k přímé spotřebě během dne, nedoporučuje se skladovat ani balit, neboť postupně ztrácí svůj charakter křupavosti a vláčnosti. Nejlépe uděláte, pokud si ji z obchodu odnesete čerstvou v otevřeném sáčku s perforací.“ Není tak divu, že většina Francouzů je zvyklá navštěvovat pekařství denně, někteří dokonce dvakrát tak, aby měli čerstvou bagetu ke každému hlavnímu jídlu.

V české kuchyni je bageta často spojována s občerstvením pro nejrůznější rodinné oslavy a večírky. Lze z ní připravit chutné sendviče nebo oblíbené jednohubky. Stačí ji namazat domácí pomazánkou, dozdobit zeleninou a silvestrovská pochoutka je na světě.

 

5 faktů o francouzské bagetě

  • Slovo bageta pochází z francouzského „baguette“, což se dá přeložit jako hůlka nebo proutek. Název je odvozen od jejího typického tvaru.
  • Ve Francii se ročně prodá přes 10 miliard baget, to je v přepočtu zhruba půlka bagety na osobu na den.
    V ČR se prodej baget zvýšil za posledních 5 let o téměř 225 %. V roce 2019 se v obchodech Albert prodalo přes 7 milionů kusů francouzské bagety. *
  • K přípravě tradiční francouzské bagety se používají jen čtyři základní ingredience: pšeničná mouka, voda, droždí a sůl.
  • Standartní bageta se vyrábí z 390 g těsta, po upečení by měla vážit 250 g, zbytek tvoří voda, která se odpařuje při pečení. Běžná bageta je tři až čtyři centimetry vysoká, pět až šest centimetrů široká a její délka může dosahovat až jednoho metru.

*Prodejní data obchodů Albert z let 2014–2019.

 

Poznámka redakce:

O Albertu:

  • Obchody Albert působí na českém trhu více než 29 let. První obchod, supermarket v Česku pod názvem Mana 6. června 1991 v Jihlavě.
  • Síť prodejen Albert má více než 300 obchodů po celé České republice, hypermarkety a supermarkety Albert najdou zákazníci v každém kraji.
  • Albert patří mezi největší soukromé zaměstnavatele v Česku, o zákazníky se denně stará téměř 17 000 zaměstnanců.
  • Činnost obchodů Albert oceňují i odborníci. V roce 2019 získala společnost Albert cenu Odpovědný zahraniční investor, kterou uděluje vláda za aktivitu v oblasti společenské odpovědnosti, zlepšování životního prostředí a podporu regionů a dobrovolnictví.
  • Prodejna Albert z olomouckého NC Olympia se stala vítězem mezi hypermarkety v prestižní soutěži Diamantová liga kvality 2019, která vybírá nejkvalitnější prodejny v České republice. Tato výhra navazuje na prvenství v roce 2018, které získal hypermarket v nákupním centru na Chodově.
  • Albert získal již čtyřikrát Národní cenu kvality ČR a jako první tuzemská firma se v roce 2016 dostal do finále evropské úrovně soutěže.
  • Albert neustále pracuje na modernizaci prodejen a zkvalitňování služeb. Od roku 2017 prošla rekonstrukcí a modernizací již polovina prodejen Albert v Česku.
  • V roce 2009 byl založen Nadační fond Albert za účelem podpory zdravého životního stylu dětí i jejich rodičů a podpory vzdělávání, integrace a rozvoje dětí ze sociálně znevýhodněných skupin.
  • V obchodech Albert mohou zákazníci využít program 100% garance kvality, který se vztahuje na téměř celý sortiment potravin, kosmetiku, drogerii i například na krmivo pro zvířata.

Zdroj: albert.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy