REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Historie gastronomie

Vzpomínáte si, kolik stál například smažený řízek s bramborovým salátem za hluboké totality? Ne? Zde najdete například několik jídelních lístků z minulého století. Budete se divit, co vše a zakolik se tehdy nabízelo v restauracích a hospodách. A co dobové reklamy? Pamatujete, jaké byly? Máme tu i jiné fotografie a staré dokumenty. Například stroje a přístroje do kuchyně našich pra, pra dědů, kdy se ještě svítilo svíčkou a elektřina v chalupách nebyla.


„Jedli jsme šunty,” říkají odborníci o potravinách před rokem 1989

Potraviny za minulého režimu kvalitnější nebyly, shodují se odborníci, které redakce INFO.CZ oslovila. Důvodů je hned několik. Nebylo dostatečné množství surovin, a tak existovaly tisíce výjimek z přísných norem. Horší než dnes bylo také životní prostředí. Jednotlivé výrobky, na které s nostalgií dnes část Čechů vzpomíná, možná chutnější byly, v obecné rovině ale tvrzení „potraviny byly lepší za komunistů“ neplatí.

České bistro za dob totality. Jak chutnalo! A ty ceny …

Ukázka z jedné epizody slavného seriálu Chalupáři, když byla část vesnice na výletě v Praze a obědvala v jednom tehdejším klasickém bufetu …. to byly porce a ceny, ty jim dnes můžeme jenom závidět. :) Ovšem pravou zápletku vám neprozradím, na tu se musíte podívat!

České c. k. koření s bohatou historií

Koření je nedílnou a nezaměnitelnou součástí každé kuchyně. Nejen že má své místo na talíři jisté, ale oplývá také bohatou a výjimečnou historií. Ve středověku se koření používalo jako platidlo nebo ceněné věno. Koření bylo také důvodem vzniku britské Východoindické společnosti i celého britského impéria a jeho obchodníků, kteří učinili z Londýna na celá dvě století největší trh s kořením na světě. Možná (ne)překvapí, že i „české“ koření má poměrně dlouhou tradici. Historie značky J. C. Horn sahá až do konce 19. století, kdy toto koření začalo zásobovat rakouské mocnářství. Od té doby se mnoho změnilo, například právě uvedený design obalů zdůrazňující tradici a léty prověřenou kvalitu.

Dějiny kávy

Kde se vzala, tu se vzala chutná černá káva, bez které si dnes život většina lidí neumí ani představit. Málo kdo však ví, že jen díky své oblibě bylo pěstování kávovníku tak rozšířené do dalších částí světa a přitom pití tohoto černého povzbuzujícího moku možná vzniklo jen díky jednomu vnímavému pasáčkovi koz.

Dějiny výroby medoviny

Výroba a pití medoviny je stejně tak stará jako lidstvo samo.

Dobroty za dob komunismu

Takové pěkné vzpomínání na laskominy, co jsme se jimi cpali v mládí. :) Uděljte si kávičku, pusť te si tento video sestřih a vzpomínejte!

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

Francouzská bageta: oblíbené pečivo bylo objeveno před 100 lety

K francouzské kuchyni bezpochyby patří typické sýry nebo víno s nezaměnitelnou chutí. Tradiční sezónní pokrmy představují také vánoční šneci či žabí stehýnka servírovaná o vánočních svátcích. Co k zemi galského kohouta však neodmyslitelně patří je francouzská bageta. Podává se téměř ke všem pokrmům a je výjimečná především svou texturou a nezaměnitelnou jemnou chutí. Oblibě se těší po celém světě.

Hera nám pomáhá v kuchyni už 90 let

Pamatujete si ještě, jak babička s láskou hnětla těsto na koláč či bábovku? Přestože dnes ruční práci nahrazují roboti či šlehače, to podstatné se nezměnilo. Tak jako naše babičky a mámy, i my pečeme s láskou a s důvěrou v Heru, která letos oslavuje už 90. výročí. Tento tradiční a ověřený pomocník v kuchyni nám tak stále pomáhá vykouzlit klasické dezerty i moderní zákusky.

Historie alkoholu

Historie alkoholu se začala psát zřejmě ještě dříve, než se náš předchůdce stal člověkem …

Historie české gastronomie 1 díl

Existují doklady, že už v době raného feudalismu se u nás jídlo nejen upravovalo k požívání, ale že se rozmanitě „ přistrojovalo „ za použití koření a přizpůsobovalo se chuti i zálibě s kuchařským důvtipem a umem …

Historie české gastronomie 2 díl

V prvé třetině 16. století k nám vpadá cizí móda i pokud jde o stravu. V průběhu sta let, přibližně od roku 1520 do 1620 vítězí „ cizokrajné vymyšlenosti „ nad prostotou starodávnější české kuchyně. Do této doby jídali hlavně chléb, sýr, maso, hrách, kaše a ovoce.

Historie české gastronomie 3 díl

Označíme-li roky 1520 – 1620 za „ zlatou dobu „ české kuchyně, a její třetí vývojové období, pak následujících asi 150 let – do konce 18. století – lze označit za její čtvrtou etapu.

Historie české gastronomie 4 díl

Pátým vývojovým obdobím formování staročeské kuchyně je doba od konce 18. století až po 1. světovou válku. Zahájily ho kuchařské knihy z přelomu 18. a 19. století.

Historie frgálů

„Valašský frgál“ jinak také nepodařený koláč, vdolek, lopaťák nebo pecák.

Historie gastronomie – etikety a obaly Československa

Bylo by chyba zapomenout v kategorii obrázků a fotografií z naší historie na etikety a gastronomické obaly z dob Československa.

Historie gastronomie – stroje a přístroje

Jak rychle jde lidstvo dopředu za novými technologiemi, tak rychle stárne vše to, co ještě nedávno bylo moderní. I v gastronomii se staré mění za nové a nové technologie výroby potravin, obrazně řečeno, hází do koše ty staré.

Historie gastronomie ve fotografii – reklama

Reklama patří neodmyslitelně k dnešní době. Také v gastronomii hraje velkou úlohu. Vzpomínáte si však na reklamu, kterou jsme vídávali v minulém století? Ne, tak se koukněte právě zde.

Historie gastronomie ve fotografii – výroba alkoholu

K pijákům piva patřili již staří Sumerové, Babyloňané, Egypťané, Germáni i Slované. Sumerové i Egypťané vařili pivo již na konci 4. tisíciletí př. n. l. Historie vína a piva je docela dobře popsaná, ale v případě destilátů je to mnohem nejasnější. Samotný princip destilace byl sice znám jistě již Egypťanům, Babylóňanům, Keltům a Číňanům, ale údaje se liší v tom, k čemu destiláty jednotlivé kultury využívaly …

Historie máku

Historie máku je dlouhá a složitá. Nejstarší nálezy máku pocházejí z mladší doby kamenné a byly objeveny ve švýcarských kolových stavbách.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy