REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dějiny kávy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kde se vzala, tu se vzala chutná černá káva, bez které si dnes život většina lidí neumí ani představit. Málo kdo však ví, že jen díky své oblibě bylo pěstování kávovníku tak rozšířené do dalších částí světa a přitom pití tohoto černého povzbuzujícího moku možná vzniklo jen díky jednomu vnímavému pasáčkovi koz.


Historie gastronomieNení přesně známo, kdy člověk přišel na účinky kávy a uvařil z jejich bobulí první nápoj. O původu kávy však existují dva příběhy.

První pochází od arabského lékaře Rhazese, jenž se kolem roku 900 p.

n.

l. zmínil o kávě jako o léku. Druhý příběh vypráví a etiopském pastevci koz, který si všiml, že jeho kozy jsou po použití červených bobulí velmi aktivní. Vyzkoušel je a pocítil také novou energii. O účincích se zmínil mnichům z nedalekého kláštera, kteří začali bobule jíst během večerních modliteb. Zjistili, že se z bobulí dá připravit chutný nápoj, jenž dodává energii.

Pravalast kávy je z největší prvděpodobností Etiopie (provincie Kaffa), kde se ještě v současné době nacházejí divoce rostoucí keře kávovníku. Odtud ho nejspíše ve 13. a 14. století válečníci přinesli do Jemenu, kde byl vysazen na pole a dále kultivován.

Pěstování kávy bylo až do konce 18. století výsadou převážně obyvatel Arabského poloostrova. Pro místní pěstitele se stala káva významným zdrojem příjmů. Největší zásluhu na rozšíření pěstování kávy i v jiných oblastech mají zejména Holanďané, kteří přivezli kávová semena z Jemenu tajně v 17. století. Rozhodli se pěstovat kávovník ve svých zámořských koloniích a krátce poté začali kultivovat první keře v Indii a Indonézii. Odtud se pěstování rozšířilo i na Jávu.

V roce 1720 byl kávovník přivezen Francouzi do Střední Ameriky, odtud se rozšířil do Brazílie a ostatních zemí.

Až v 19. století nastává rozkvět kávové kultury. Všude vznikají kavárny jako místa setkání literátů, novinářů a umělců.

Zdroj: reklamní leták Makro z 15.10. 2008

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy