REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dějiny kávy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kde se vzala, tu se vzala chutná černá káva, bez které si dnes život většina lidí neumí ani představit. Málo kdo však ví, že jen díky své oblibě bylo pěstování kávovníku tak rozšířené do dalších částí světa a přitom pití tohoto černého povzbuzujícího moku možná vzniklo jen díky jednomu vnímavému pasáčkovi koz.


Historie gastronomieNení přesně známo, kdy člověk přišel na účinky kávy a uvařil z jejich bobulí první nápoj. O původu kávy však existují dva příběhy.

První pochází od arabského lékaře Rhazese, jenž se kolem roku 900 p.

n.

l. zmínil o kávě jako o léku. Druhý příběh vypráví a etiopském pastevci koz, který si všiml, že jeho kozy jsou po použití červených bobulí velmi aktivní. Vyzkoušel je a pocítil také novou energii. O účincích se zmínil mnichům z nedalekého kláštera, kteří začali bobule jíst během večerních modliteb. Zjistili, že se z bobulí dá připravit chutný nápoj, jenž dodává energii.

Pravalast kávy je z největší prvděpodobností Etiopie (provincie Kaffa), kde se ještě v současné době nacházejí divoce rostoucí keře kávovníku. Odtud ho nejspíše ve 13. a 14. století válečníci přinesli do Jemenu, kde byl vysazen na pole a dále kultivován.

Pěstování kávy bylo až do konce 18. století výsadou převážně obyvatel Arabského poloostrova. Pro místní pěstitele se stala káva významným zdrojem příjmů. Největší zásluhu na rozšíření pěstování kávy i v jiných oblastech mají zejména Holanďané, kteří přivezli kávová semena z Jemenu tajně v 17. století. Rozhodli se pěstovat kávovník ve svých zámořských koloniích a krátce poté začali kultivovat první keře v Indii a Indonézii. Odtud se pěstování rozšířilo i na Jávu.

V roce 1720 byl kávovník přivezen Francouzi do Střední Ameriky, odtud se rozšířil do Brazílie a ostatních zemí.

Až v 19. století nastává rozkvět kávové kultury. Všude vznikají kavárny jako místa setkání literátů, novinářů a umělců.

Zdroj: reklamní leták Makro z 15.10. 2008

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy