REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dějiny kávy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kde se vzala, tu se vzala chutná černá káva, bez které si dnes život většina lidí neumí ani představit. Málo kdo však ví, že jen díky své oblibě bylo pěstování kávovníku tak rozšířené do dalších částí světa a přitom pití tohoto černého povzbuzujícího moku možná vzniklo jen díky jednomu vnímavému pasáčkovi koz.


Historie gastronomieNení přesně známo, kdy člověk přišel na účinky kávy a uvařil z jejich bobulí první nápoj. O původu kávy však existují dva příběhy.

První pochází od arabského lékaře Rhazese, jenž se kolem roku 900 p.

n.

l. zmínil o kávě jako o léku. Druhý příběh vypráví a etiopském pastevci koz, který si všiml, že jeho kozy jsou po použití červených bobulí velmi aktivní. Vyzkoušel je a pocítil také novou energii. O účincích se zmínil mnichům z nedalekého kláštera, kteří začali bobule jíst během večerních modliteb. Zjistili, že se z bobulí dá připravit chutný nápoj, jenž dodává energii.

Pravalast kávy je z největší prvděpodobností Etiopie (provincie Kaffa), kde se ještě v současné době nacházejí divoce rostoucí keře kávovníku. Odtud ho nejspíše ve 13. a 14. století válečníci přinesli do Jemenu, kde byl vysazen na pole a dále kultivován.

Pěstování kávy bylo až do konce 18. století výsadou převážně obyvatel Arabského poloostrova. Pro místní pěstitele se stala káva významným zdrojem příjmů. Největší zásluhu na rozšíření pěstování kávy i v jiných oblastech mají zejména Holanďané, kteří přivezli kávová semena z Jemenu tajně v 17. století. Rozhodli se pěstovat kávovník ve svých zámořských koloniích a krátce poté začali kultivovat první keře v Indii a Indonézii. Odtud se pěstování rozšířilo i na Jávu.

V roce 1720 byl kávovník přivezen Francouzi do Střední Ameriky, odtud se rozšířil do Brazílie a ostatních zemí.

Až v 19. století nastává rozkvět kávové kultury. Všude vznikají kavárny jako místa setkání literátů, novinářů a umělců.

Zdroj: reklamní leták Makro z 15.10. 2008

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy