REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Teplomilné (exotické) plodiny

Součásti této rubriky je několik druhů plodin – jednoleté teplomilné plodiny, např. melouny; vytrvalé teplomilné plodiny, kde každá skupina pochází z jiné čeledi, např. citrusy, olivy nebo kiwi; a tropické a subtropické plodiny, např. ananasy, banány či manga. Mají-li dozrát, všechny vyžadují teplé klimatické podmínky, a proto v chladnějším teplotním pásmu potřebují ochranu alespoň po určitou část roku, pokud ne po celý rok. Jednoleté teplomilné plodiny jsou ve své domovině převážně krátce žijící trvalky, my je však pěstujeme jako jednoletky.

Podkategorie: Citrusy 6

Acerola (Barbadoská třešeň)

Červené plody velikosti třešní. Lesklé ovoce, které roste na keři Malpighia punicofolia v karibské oblasti. Plod obsahuje 3 semena, má mírně nakyslou dužinu a chuť podobnou malinám. Obsahuje asi 30 krát více vitamínu C než citrón. Konzumuje se čerstvá nebo konzervovaná.

Ačokča (Achocha)

Ačokča, také achocha nebo paprikookurka, patří do skupiny tykvovitých rostlin. Pěstuje se jako jednoletá popínavá bylina. Květy připomínají barvou i tvarem cuketu a plody vypadají jako paprikový lusk. Vnitřek je po dozrání dutý se sladkokyselou chutí. Typické, plně dospělé, ale stále ještě nezralé plody se konzumují vařené, ale hodí se i za syrova do salátů a nakládané zeleniny. Hrášková chuť, netradiční tvar a všestranné využití, to jsou vlastnosti ačokči, zeleniny, která spojuje papriku a okurku v jeden zajímavý plod …

Ananas

Bylina velká 1x1m. Je to krátkověká trvalka s plody v průměru 10 x 20 cm, bledě oranžové nebo žluté barvy. Jsou bohaté na vitamíny C a A.

Anona (Láhevník, Čerimoja)

Strom vysoký 6 m, s krátkou dobou života. Plody má různě velké, zelené a šupinaté.

Avokádo

Stálezelený, poměrně choulostivý strom nebo keř pěstovaný pro jedlé peckovice. Plody obsahují vitamín E, B a nenasycené mastné kyseliny, jsou středně bohaté na tuky. Zelené plody s máslovou chutí připomínající chuť oříšků.

Banány

Bylina vysoká a široká 3-9 m. Vegetativně množené bezsemenné klony mají neomezenou životnost. Plody mají velkéaž 30 cm, zelené až žluté nebo červené. Jsou výživné, bohaté na škrob.

Bergamot

Je dalším z řady u nás málo známých citrusových plodů. Je žlutý, má tvar hrušky a lehce kyselou chuť s výraznou vůní.

Cedrát

Plody cedrátů jsou velké, oválné, dlouhé až dvacet centimetrů. Kůra se obtížně loupe, pod ní je vrstva bílého pletiva, které obaluje poměrně malou kyselou dužninu. Cedráty se používají zejména k přípravě osvěžujících nápojů a šťáv.

Citróny, pomeranče a další citrusy

Stálezelené, samosprašné stromy a keře vysoké až 8 m. Plody mají různě velké, oranžové, zelené nebo žluté. Obsahují větší množství vitamínu C.

Datle (Datlovník obecný)

Strom o velikosti 25×6 m s délkou života stejnou jako u člověka. Plody jsou modré, hnědé nebo žluté, velké max. 2×5 cm. Jsou zdrojem vitamínů A, B1, B2 a částečně i B3.

Durian cibetkový (Batém)

Asijský plod s charakteristickou ostnatou slupkou, která se nekonzumuje. Plod má nezaměnitelné aroma, dužina je vyníkající, sladká, s chutí připomínající ananas. Nejčastěji slouží jako pochoutka přímo čerstvá, bez úprav.

Fejchoa

Plod stromu aky ovocné (Feijoa sellowiana Berg.) z čeledi Myrtaceae, který dorůstá do výšky 7 metrů. Fejchoa patří do stejné čeledi jako guava.

Granátové jablko

Opadavý, samosprašný keř nebo nízký strom vysoký do 4 m. Plody má velké až 8 cm, kulaté, oranžové, žluté či červené barvy. Obsahují vápník, fosfor a vitamin A a C.

Chlebovník

Strom vysoký až 28 m. Plody jsou kožovité koule o průměru až 28 cm. Obsahují škrob.

Jak neboli Džekfruit (Jackfruit)

Ovoce příbuzné s chlebovníkem. Zralé plody se jedí jako ovoce, chutné je v ovocných salátech a také se využívá v teplé kuchyni. Plod je zralý, když slupka zežloutne. Jemná chuť dužiny může připomínat fíky.

Kaki churma (Tomel)

Je plod japonského tomelu. Tomel se konzumuje čerstvý, sušený i proslazovaný. Zralá dužina se rozplývá na jazyku a je sladká. Obsahuje hodně cukrů a vitamín C.

Karambola

Má šťavnatou lehce nakyslou dužinu s vůní jasmínu. Je osvěžující a velmi zahání žízeň. Má hodně vítamínu C a železa, fosforu a vápníku. Používá se celá včetně zrníček. Hodí se při přípravě salátů a jako dekorace u zmrzlinových pohárů. Dováží se nezralá a v pokojové teplotě dozrává během 2-3 dnů.

Kiwi (Aktinidie Čínská)

Opadavá liána dlouhá 10 m a více, někdy samosprašná. Plody má velké do 5 cm, zploštěle vejčité, hnědé, ochlupené. Jsou bohaté na vitamín C.

Kumkvat

Kumkvaty patří k delikatesám a vzhledem k velikosti se často používají jako dekorace.

Kvajáva

Strom vysoký 3-9 m. Délka života – krátká. Plody má velké 5-8 cm, žluté nebo červené, bohaté na vitamín C.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy