REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční tabule dnes jako dříve – načerpejte inspiraci a ušetřete své trávení

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přichází nová doba, ze které je cítit návrat k tradicím. Nákupy dárků nás neminou asi ani letos, ale mohly bychom si ušetřit alespoň žaludeční potíže a mnoho kil navíc, se kterými si po odeznění svátků nevíme rady. Dejme do salátu trochu méně majolky a do cukroví trochu méně cukru. Přinášíme inspirace, která neubírá na chuti, pouze na kilech.


Co je pro nás tradicí dnes, nemuselo být tradicí pro naše předky a není tedy vůbec na škodu, když si vytvoříme své malé změny ve zvyklostech. Například recept na kapra smaženého v trojobalu přinesla do české kuchyně až Magdalena Dobromila Rettigová a je převzatý z kuchyně rakouské. Do té doby se kapr připravoval převážně na černo. Přitom jeho vazba s vánoční tabulí není úplně dlouhá. Pevně se dvojice kapr – salát ustálila až v polovině 20. století spolu s příchodem bramborového salátu, který k nám zavítal z Ruska a je postaven na základě salátu Olivier. A i ten dostál mnohých změn podle krajových i rodinných zvyklostí.  

Kapr na černo

 

Z čeho čerpat inspiraci, pokud chceme dodat vánoční tabuli nádech staročeské kuchyně? Jídla před dobami kapra s bramborovým salátem budiž nám inspirací.

Černý kuba byl oblíbeným jídlem na Štědrovečerní tabuli. Jednoduché jídlo, kdy se k osmažené cibulce přihodí kroupy a po chvíli restování se celé zalije vodou a povaří do měkka. Poté kroupy přesypeme do vymaštěného pekáče spolu s restovanými houbami. Můžeme přidat nadrcený česnek, který se ale dřív na Štědrý večer házel kohoutovi, aby po něm lidé podle pověry nebyli zlí. Což mimo jiné potvrzuje i slavná báseň Štědrý večer ze sbírky Kytice Karla Jaromíra Erbena:

„Hoj, ty Štědrý večere,
ty tajemný svátku,
cože komu dobrého
neseš na památku?

Hospodáři štědrovku,
kravám po výslužce;
kohoutovi česneku,
hrachu jeho družce.“

A proč je vlastně kuba černý? To od houby Stroček trubkovitý, kterou dnes ale nahrazuje převážně Hřib modrák, takže barva nebývá tak intenzivní.

Hrách měl na vánočních stolech staročechů nezastupitelné místo. K obědu hrachová kaše a k večeři místo rybí polévky právě ta hrachová! Den předem hrách namočíme, poté slijeme a v čisté vodě vaříme do měkka. V půli vaření přidáme na kostičky pokrájený celer a loupané brambory. Zahustíme zásmažkou a dochutíme solí a pepřem. Jednoduchá a chutná polévka a skvělá alternativa mnohdy neoblíbené rybí polévky. Navíc mělo pojídání luštěnin zajistit zvelebení rodinného majetku.

Milovníky sladkého jistě potěší rychlý jahelník. Dva hrnky spařených jahel a jeden hrnek spařené rýže promícháme se sušenými švestkami, křížalami a pokrájeným jablkem. Přidáme hrnek přepuštěného máslo a podle chuti dosolíme nebo osladíme. Vložíme na vymaštěný plech, zalijeme mlékem a zapečeme.

Novoroční tabuli pak mnohým z nás ozdobí čočka na kyselo. Tu jíme tradičně proto, abychom po celý rok neměli hluboko do kapsy. Inspirovat se ale můžeme i ve světě – například v Bulharsku jsou tradičním vánočním jídlem fazole.

Štědrovečerní menu našich předků bylo o mnoho zdravější než to dnešní. Tabule byla složena ze všeho, co se urodilo a pokrmy se připravovaly především z luštěnin, brambor a obilovin. O co chudší byla skladba, o to více chodů bylo – mnohdy se večeře skládala až z 9 různých jídel a hladové kručení v břiše tedy určitě nehrozilo.

 

TIP – LUŠTĚNINY MENU GOLD

K dostání ve všech supermarketech.

www.MenuGold.cz

www.LAFood.cz

Čočka – Doporučená cena 29,90 Kč

Fazole purpurová – Doporučená cena 74,90 Kč

Hrách – Doporučená cena 17 Kč

 

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.