REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahelník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jáhly uvařené na kaši, smíchané s rozinkami, cukrem, tuhým sněhem z bílků, skořicí, žloutky a ořechy, pečené se švestkami.


Ingredience:
200 g jáhel
200 gkompotovaných švestek + na ozdobu
150 gmoučkového cukru
100 grozinek
100 gvlašských ořechů
1/2 lžičkymleté skořice
4 ksvajec
voda
sůl
máslo na vymazání
zakysaná smetana k podávání

Postup:

1. Jáhly nasypeme do cedníku, spaříme vroucí vodou (aby nebyly hořké), pak v hrnci přivedeme k varu 1/4 l vody, osolíme, přisypeme spařené jáhly, vaříme 20 minut do husté kaše a necháme 30 minut chladnout
2. Žloutky, polovinu moučkového cukru, mletou skořici, rozinky a vlašské ořechy vmícháme do jahelné kaše
3. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něho zbývající moučkový cukr a ještě alespoň 2 minuty šleháme dohusta, nakonec vmícháme do jahelné kaše
4. Do máslem vymazaného pekáčku rozetřeme polovinu těsta, poklademe kompotovanými švestkami a překryjeme druhou polovinou těsta
5. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 60 minut
6. Podáváme zdobené švestkami a zakysanou smetanou.

Doporučení:

Švestky lze doplnit i o meruňky, broskve ….

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu? Vsaďte na oblíbené dipy

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

číst dále ...

Vánoční trio – hrách, čočka a kroupy

Hrachová polévka, čočka a houbový kuba. Oblíbená vánoční trojka, kterou schválí i výživový poradce. Jak na tyhle stálice, aby si pošmákli i ti nejzarytější odpůrci všeho zdravého?

číst dále ...

Prosinec provoněný tradičním pečením

Podzim rychle utekl a je tu zima. Jste připraveni na prosinec, pravděpodobně nejoblíbenější měsíc všech dětí? Nechte se inspirovat a připravte svým nejbližším pohádkové dezerty inspirované adventními svátky.

číst dále ...

Silvestrovské rychlovky

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

číst dále ...

Připravte si se svými dětmi a projektem Naskoč na mléčnou vlnu zajímavé vánoční cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a ve většině domácností už pomalu ale jistě voní vánoční cukroví. Období, které děti zbožňují. Projekt „Naskoč na mléčnou vlnu“ vám přináší tipy na cukroví, které můžete spolu se svými dětmi připravit.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy