REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahelník

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jáhly uvařené na kaši, smíchané s rozinkami, cukrem, tuhým sněhem z bílků, skořicí, žloutky a ořechy, pečené se švestkami.


Ingredience:
200 g jáhel
200 gkompotovaných švestek + na ozdobu
150 gmoučkového cukru
100 grozinek
100 gvlašských ořechů
1/2 lžičkymleté skořice
4 ksvajec
voda
sůl
máslo na vymazání
zakysaná smetana k podávání

Postup:

1. Jáhly nasypeme do cedníku, spaříme vroucí vodou (aby nebyly hořké), pak v hrnci přivedeme k varu 1/
4 l vody, osolíme, přisypeme spařené jáhly, vaříme 20 minut do husté kaše a necháme 30 minut chladnout
2. Žloutky, polovinu moučkového cukru, mletou skořici, rozinky a vlašské ořechy vmícháme do jahelné kaše
3. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něho zbývající moučkový cukr a ještě alespoň 2 minuty šleháme dohusta, nakonec vmícháme do jahelné kaše
4. Do máslem vymazaného pekáčku rozetřeme polovinu těsta, poklademe kompotovanými švestkami a překryjeme druhou polovinou těsta
5. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme při 160 °C asi 60 minut
6. Podáváme zdobené švestkami a zakysanou smetanou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy