REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahelník II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jáhly uvařené na kaši, smíchané se žloutky, rozinkami, ořechy, skořicí a tuhým sněhem z bílků, pečené se sušenými švestkami.


Ingredience:
200 gjahel
200 gsušených švestek
150 gmoučkového cukru
100 gvlašských ořechů
100 grozinek
1/2 lžičkymleté skořice
3/4 lvody
4 ksvajec
sůl

Postup:

1. Jáhly nasypeme do cedníku a spaříme vroucí vodou, díky tomu nebudou hořké
2. V hrnci přivedeme k varu tři čtvrtě litru vody, osolíme špetkou soli, přisypeme spařené jáhly a vaříme 20 minut, aby z nich byla hustá kaše a pak necháme 30 minut pozvolna chladnout
3. Potom žloutky, polovinu moučkového cukru, rozinky, mletou skořici a vlašské ořechy vmícháme do jahelní kaše a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků ušlehaný se zbylým moučkovým cukrem
4. Polovinu těsta rozetřeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem, poklademe sušenými švestkami a překryjeme druhou polovinou těsta, vložíme do předehřáté trouby na 160 °C (u horkovzdušné na 140 °C) a pečeme 60 minut.

Doporučení:

V sezoně můžeme sušené švestky nahradit jablky, meruňkami nebo čerstvými švetkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy