REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vánoční tipy a triky od Bohemia sekt s.r.o.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - Vánoce - rady a tipy od BohemkyMálokdo ví, že vánoční menu můžeme skvěle kombinovat se sekty. „K rybám se nejvíce hodí řada Bohemia Sekt Prestige, kde záleží jen na vaší chuti, který druh si vyberete. Prestige brut chuťově připomíná vyzrálé plody manga, Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut je zase ideální pro milovníky bohaté ovocné chuti. Ženy pak pravděpodobně ocení hlavně variantu rosé této řady,“ radí sommelier společnosti BOHEMIA SEKT David Král …


„K polévce bych doporučil např. Chateau Radyně extra brut, což je cuvée odrůd Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský, a ke smaženému kaprovi pak Bohemia Sekt Prestige brut, elegantní sekt postavený na odrůdách Rulandské bílé, Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský. Jeho kyselinka spolu s alkoholem pomáhá v těle odbourávat tuk z ryby, sekt tak tělu pomáhá jídlo zpracovat,“ dodává David Král.

 

RECEPTY: SNOUBENÍ RYB S VÍNEM NA NĚKOLIK ZPŮSOBŮ

 

Smažené proužky lososa v bylinkové strouhance podávané se salátem z brambor vařených ve slupce a limetkovou majonézou

Suroviny na 4 porce:

Filet z lososa cca 500 g, 3 housky cca 3 dny staré, čerstvé bylinky – tymián, rozmarýn a saturejka, hladká mouka, vejce, olej na smažení; na salát: menší brambory, nejlépe varného typu A, olivový olej, hrubozrnná hořčice, petrželová nať, bílý pepř, sůl, cukr; na majonézu: majonéza, limetka (nejlépe v BIO kvalitě).

Postup:

Začneme salátem. Uvaříme si očištěné neoloupané brambory. Ve větší míse promícháme asi 4 polévkové lžíce panenského olivového oleje s jednou lžící hrubozrnné hořčice, lžičkou soli, lžičkou cukru a špetkou bílého pepře. Do připravené „marinády“ vsypeme ještě teplé, na plátky pokrájené brambory, zlehka promícháme, přidáme nasekanou petrželku a podle potřeby ještě dochutíme solí nebo cukrem. Lososa zbavíme kůže, osolíme a obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vejci a strouhance, kterou jsme připravili nastrouháním ne zcela tvrdé housky a zpestřili přidáním posekaných bylinek. Proužky ryby pak pozvolna smažíme ve vyšší vrstvě oleje na pánvi. Majonézu ochutíme troškou nastrouhané limetkové kůry a limetkovou šťávou. Pokrm servírujeme na teplé talíře.

Doporučení sommeliera:

Smažený losos, bylinky, lehký bramborový salát, toť kombinace, která nadchne každého. Zejména, když ji doplníte sklenkou skvělého růžového Cabernet Sauvignon 2013 kabinet Víno Mikulov Sommelier Club. Oceníte jeho krásnou růžovou malinovou barvu a intenzivnější aroma rybízu, malin a lesních jahod. Chuť je středně plná, šťavnatá s delší, ovocitou dochutí. Orientační cena: 139 Kč.

 

PR - Vánoce - rady a tipy od Bohemky

 

Pečený filet candáta podávaný s tradičním houbovým kubou

Suroviny na 4 porce:

4 filety candáta s kůží (o váze 150 až 200 g), olivový olej, máslo, 250 g velkých ječných krup, 1 větší cibule, vepřové sádlo, 50 g sušených hub, česnek, drcený kmín (nikoliv mletý), majoránka, sůl, mletý pepř, čerstvá majoránka

Postup:

Den předem namočíme kroupy do studené vody, houby propláchneme vodou a také je na noc namočíme. Druhý den kroupy uvaříme doměkka, procedíme a propláchnutím je zbavíme přebytečného škrobu. Na sádle orestujeme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme pokrájené houby, utřený česnek, kmín a sůl a mírně podlité vodou chvilku dusíme. Takto připravenou směs promísíme s kroupami, ochutnáme a dochutíme solí, pepřem a majoránkou dle potřeby, můžeme přidat i posekanou čerstvou majoránku. Směs urovnáme do pekáčku a zapečeme ve vyhřáté troubě.

Filet candáta rozkrájíme na porce, kůži nařízneme několika příčnými řezy, filety nasolíme a pokmínujeme. Na pánev vhodnou i do trouby položíme pečicí papír tak, aby mírně přesahoval ven. Do pánve na papír dáme kapku oleje a oříšek másla, pánev rozpálíme. Do rozpáleného tuku vložíme rybu kůží dolů a opékáme takto cca 4 minuty. Poté filety šetrně obrátíme a s celou pánví vložíme do trouby předem vyhřáté na 180 stupňů asi na 6 minut.

Filety naaranžujeme na talíře s houbovým kubou a ozdobíme snítkou čerstvé majoránky.

Doporučení sommeliera:

Candát je vynikající ryba sama o sobě a spolu s tradičním houbovým kubou tvoří velmi lákavou vánoční kombinaci, kterou ještěc lépe podtrhne snoubení s Rulandským šedým 2013 pozdní sběr z Habánských sklepů. Víno má krásnou zlatavou barvu a bohaté aroma, které připomíná exotické a sušené ovoce. Má ovocitou, krásně svěží a středně plnou chuť s delší dochutí.

Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 170 Kč.

 

PR - Vánoce - rady a tipy od Bohemky

 

Filety ze pstruha plněné listovým špenátem a sýrem ricotta podávané s citrónovou omáčkou a bramborovým pyré s řapíkatým celerem

Suroviny na 4 porce:

4 pstruzi, listový špenát cca 200 g (čerstvý, nebo mražený), menší cibule, nebo šalotka, česnek, cca 100 g sýru Ricotta, smetana, máslo, 800 g brambor, řapíkatý celer, olivový olej

Postup:

Ze pstruhů vykrojíme filety, připadně je můžeme v rybárně koupit připravené. Na kapce olivového oleje s máslem orestujeme pokrájenou šalotku do sklovata, přidáme rozetřený stroužek česneku, krátce opečeme a přidáme čerstvý pokrájený špenát (nebo rozmrazené, přebytečné vody zbavené listy). Dochutíme solí a pepřem, stáhneme z tepla a přidáme Ricottu.

Filety naplníme připravenou směsí, zavineme jako roládku a zajistíme pomocí párátka. Závitky položíme na pánev a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů asi na 12 minut.

Mezitím si uvaříme oloupané brambory, které odcedíme a vložímedo základu připraveného z nadrobno nakrájeného řapíkatého celeru opečeného na olivovém oleji. Brambory s celerem rozšťoucháme a metlou rozšleháme s kapkou smetany a másla, dochutíme solí.

Rybí závitky po upečení přendáme na teplý talíř, pánev s výpekem z ryb položíme na oheň, zakápneme citronem, postrouháme troškou citrusové kůry, podlijeme asi 1dl smetany a lžící másla a omáčku svaříme na požadovanou hustotu.

Na teplý talíř servírujeme 2 závitky ze pstruha podlité citrónovou omáčkou, které doplníme pyré z brambor.

Doporučení sommeliera:

Velmi zajímavá a osvědečná kombinace špenátu s ricottou a pstruhem, který je doplněn o pyré z brambor. Koncert chutí, kde vévodí špenát a sýr, zcela jistě skvěle doplní vskutku královské víno – Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr z vinařství Chateau Bzenec Terroir Collection. Jaká je charakteristika tohoto vína? Vyšší zlatavá barva, elegantní ovocná vůně připomínající sušené meruňky, luční kvítí v pozadí s tóny medové plástve. Chuť je bohatá, širšího těla s pevnou kyselinkou a dlouhou dochutí. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena: 239 Kč.

 

PR - Vánoce - rady a tipy od Bohemky

 

Tipy na víno pro vánoční večeři, i jako dárek


Obdarujte své blízké dárky, které si mohou skutečně vychutnat. Vína doplní sváteční tabuli, zároveň však zaujmou čestné místo ve vaší vinotéce!

Do 150 korun


Víno Mikulov Motýl Tramín červený

Kořenitá vůně a medové tóny tohoto vína skvěle doplňuje svěží kyselinka. Výborně sedne k sladším pokrmům, husím játrům či k uzeným rybám.

Orientační cena v obchodech: 100 Kč.

 

Víno Mikulov Motýl Frankovka

Frankovka, stará odrůda vinné révy pocházející z Německa, umožňuje vznik jedinečného červeného vína rubínové barvy s fialovými záblesky, kořenitou vůní s nádechem ostružin a ovocnou, harmonickou chutí s příjemnou tříslovinou. Výborně doplní pečené maso, guláš či těstoviny.

Orientační cena v obchodech: 95 Kč.

 

Chateau Bzenec Bzenecká lipka

Víno zlatavé barvy a delikátní vůně připomínající lipový květ s medovými podtóny. Základem Bzenecké lipky jsou pečlivě vybraná vína odrůdy Ryzlink rýnský z několika nejpříhodnějších viničních poloh v okolí Bzence. Díky nim získává Lipka neopakovatelnou harmonii chutí. Takovýto Ryzlink rýnský nikde jinde neochutnáte.

Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena v obchodech: 115 Kč.

 

Víno Mikulov Sommelier Club Cabernet Sauvignon 2013 pozdní sběr

Víno zaujme nižší granátovou barvou, středně intenzivním aroma pečeného ovoce a sušených švestek, v pozadí s nádechem cedrového dřeva. Chuť je jemně kořenitá, ovocitá, s delším, krásně suchým závěrem. Nejlépe se hodí ke steakům, biftekům, zkrátka k pořádnému kousku masa.

Tento Cabernet Sauvignon zdobí stříbro z 3. kola Prague Wine Trophy 2015 a zlatá medaile ze soutěže Král vín České republiky 2015. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena v obchodech: 145 Kč.

Do 300 korun

 

Habánské sklepy Sauvignon 2013 pozdní sběr

Polosuché bílé víno s bohatým aroma připomínajícím bezový květ, angrešt, bílý rybíz a broskve se může pyšnit zlatou medailí z maďarské VinAgory nebo bronzem ze soutěží Decenter ve Velké Británii a San Francisco IWS v USA. Díky své jemně kořenité chuti ovocného charakteru se šťavnatou tečkou se hodí k obvyklým úpravám ryb, pečené drůbeži či jemné úpravě vepřové panenky.

Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena v obchodech: 195 Kč.

 

Chateau Bzenec Terroir Collection Hibernal 2012 výběr z hroznů

Polosuché bílé víno vyšší zlatavé barvy s krásnou viskozitou a bohatou vůní připomínající meruňky, ananas a sušené květiny doplní díky svému ovocnému charakteru s jemnou kyselinkou a delší dochutí výborně rybí pokrmy, kuřecí ragú nebo jemné smetanové omáčky. Tento Hibernal získal zlato na soutěži VinAgora v Maďarsku a také přivezl stříbrnou medaili ze San Francisco IWC v USA.

Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena v obchodech: 242 Kč.

 

Vinařství Pavlov Pálava 2012 výběr z hroznů

Světle žlutá barva, typická pro českou odrůdu Pálava, jemně kořenitá vůně s tóny přezrálého exotického ovoce, medu a hroznů. Po okušení se v ústech rozvine šťavnatě sladká a zároveň kořenitá chuť.

Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena v obchodech: 255 Kč.

 

Habánské sklepy Zweigeltrebe 2012 barrique pozdní sběr

Červené víno dozrávající v dubových, barikových sudech vyniká svou vyšší rubínovou barvou, elegantní ovocnou vůní s patrnou stopou dubového sudu. V pozadí je možné objevit tóny koření, višní a karamelu. Chuť je bohatá, elegantní, ovocně kořenitého charakteru s delším závěrem s náznaky kouře, sladkého dřeva a koření.

 

Kromě Prague Wine Trophy 2015 se může tento barrique pyšnit i vítězstvím v kategorii červených vín na prestižní francouzské soutěži Vinalies Internationales 2014. Možno zakoupit na www.osobnivinoteka.cz. Orientační cena 255 Kč.

 

Zdroj: www.bohemiasekt.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy