REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hrachová polévka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Světlá, hráškově zelená až žlutá polévka, hustší, s vložkou osmažené žemle.


Ingredience:
150 ghrachu
75 ghladké mouky
50 gžemle
50 gtuku
1,4 lvlažné vody
2 ksstroužků česneku
polévkové koření
petrželová nať
majoránka
černý pepř
voda na máčení hrachu
sůl

Postup:

1. Hrách přebereme, pečlivě opláchneme a ve vodě máčíme nejlépe přes noc, aby nám dobře nabobtnal
2. V téže vodě pak hrách uvaříme doměkka, mírně vychladlý jej rozmixujeme
3. Ze 40g tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metličkou ji zalijeme vlažnou vodou, uvedeme do varu, přidáme mletý pepř, rozdrcenou majoránku a zvolna vaříme, za občasného míchání, alespoň 10 minut
4. Přidáme rozmixovaný hrách a opět vaříme cca 10 minut
5. Ke konci varu přidáme do polévky prolisovaný česnek (můžeme jej také utřít se solí), krátce povaříme a nakonec ji dochutíme polévkovým kořením, pepřem a solí
6. Propláchnutou a jemně posekanou petrželku vkládáme do polévky při jejím podávání a to současně se žemlí pokrájenou na kousky a orestovanou na zbylém tuku.

Doporučení:

Jemnost polévky zajistíme, pokud ji přecedíme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy