Světlá, hráškově zelená až žlutá polévka, hustší, s vložkou osmažené žemle.
Ingredience:
150 g | hrachu |
75 g | hladké mouky |
50 g | žemle |
50 g | tuku |
1,4 l | vlažné vody |
2 ks | stroužků česneku |
polévkové koření | |
petrželová nať | |
majoránka | |
černý pepř | |
voda na máčení hrachu | |
sůl |
Postup:
1. Hrách přebereme, pečlivě opláchneme a ve vodě máčíme nejlépe přes noc, aby nám dobře nabobtnal
2. V téže vodě pak hrách uvaříme doměkka, mírně vychladlý jej rozmixujeme
3. Ze 40g tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metličkou ji zalijeme vlažnou vodou, uvedeme do varu, přidáme mletý pepř, rozdrcenou majoránku a zvolna vaříme, za občasného míchání, alespoň 10 minut
4. Přidáme rozmixovaný hrách a opět vaříme cca 10 minut
5. Ke konci varu přidáme do polévky prolisovaný česnek (můžeme jej také utřít se solí), krátce povaříme a nakonec ji dochutíme polévkovým kořením, pepřem a solí
6. Propláchnutou a jemně posekanou petrželku vkládáme do polévky při jejím podávání a to současně se žemlí pokrájenou na kousky a orestovanou na zbylém tuku.
Jemnost polévky zajistíme, pokud ji přecedíme.