REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rady a tipy pro začínající houbaře

Kdo jiný než vášnivý mykolog pan Marounek vás může zasvětit do tajů hledání a zpracování hub …

Bedla jedlá

Bedla jedlá je slovní hříčka, jako botanický druh totiž neexistuje. Všechny bedly ale jedlé nejsou, v ČR roste kolem 90 druhů bedel! Některé mírně jedovaté bedly bývají mohutné, jiné jsou veliké jen několik centimetrů a mohou způsobit lehké i vážné otravy. Měli, bychom sbírat jen bedly, které bezpečně poznáme a rostou v lese. Bedly sbírali už naši předkové a má i lidové názvy, například: paraplíčko, biskupská čepice, paraple, smrha, paloučnice, kuky, palazor.

Houbařská sezóna vrcholí, aneb posledních pár rad zkušeného mykologa

Čas běží závratným tempem, houbařská sezóna je na svém vrcholu, hon na hřiby a jiné jedlé druhy v našich lesích pokračuje. I když někde nerostou, jak by měly, stejně všichni věříme, že se svých nejoblíbenějších hub dočkáme. Vždyť houby jsou nejen jídlo ale pro mnohé i vášeň.

Hřib hnědý – univerzální hříbek

Hřib hnědý – Imleria badia patří mezi houbaři k jedné z nejoblíbenějších hřibovitých hub a to pro svoji typickou houbovou vůni a příjemnou chuť. Není tak sladký jako hřib smrkový, například smaženice ze samotného hřibu smrkového každému nechutná pro svoji nasládlou chuť, naopak ze hřibu hnědého je považována za jednu z nejchutnějších. Tahle univerzální houba roste od července do konce listopadu (i na začátku prosince při mírné zimě), nejčastěji v borových písčitých lesích, ale i kyselých smrčinách, méně často smíšených, vzácně v listnatých lesích, od nížin po podhůří. Má rád kyselé podloží a proto mu i dříve nevadily kyselé deště. V 80. letech, právě díky kyselým dešťům, skoro zmizely v některých místech tehdy ještě Československé republiky například lišky, které jsou dnes opět velmi hojné.

Jak hledat pýchavku (vatovec obrovský)

Pýchavka obrovská patří k velmi chutným houbám. Skvělá je upravená jako klasický řízek. Kde však tuhle houbu hledat? V lese se s ní setkáte těžko, jedná se totiž o nitrofilní druh, druh houby, který má rád půdy s vysokým obsahem dusíku.

Klouzci jsou v oblibě

K oblíbeným hřibovitým houbám patří také klouzci. Tvoří početnou skupinu hub, příjemně voní, mají měkkou dužninu, která dodává houbovým pokrmům vláčnost. Většina klouzků si je značně podobných, některé mají v mládi závoj, který zakrývá rourky, později utváří na třeni (noze) prstenec. Klobouk většiny druhů klouzků je pokrytý slizkou, lepkavou pokožkou. Klouzků v ČR roste 15 druhů. Praktičtí houbaři je nerozlišují, všechny jsou totiž jedlé. Klouzky, za příznivých podmínek, můžeme sbírat od května do listopadu. Pod listnáči klouzky nehledejte, rostou pouze pod jehličnany. V kuchyni klouzci mají všestranné využití.

Lišky – oblíbená houba našich předků

Žluté, drobné, voňavé houby, které poznají i děti. Lišek u nás ovšem roste více druhů, je skvělé, že všechny jsou jedlé. Ale pozor, mezi nimi se objevují i 2 druhy uvedené v Červeném seznamu jako ohrožené druhy a zasluhují ochranu! Jedná se o lišku Freisovu, symbiont listnatých stromů (kyselé bučiny) se žlutým kloboukem s růžově červenými tóny a řídkými lištami a lišku žlutavou, s hnědým kloboukem rostoucí v mechu nebo rašeliníku pod jehličnany i listnáči. Krásná a nehojná je pak i liška ametystová s fialovými odstíny klobouku a šupinkami, tu by jsme měli také raději nechat v lese.

Nebojte se hřibu kováře

Hřib kovář – Neoboletus luridiformis patří do skupiny tzv. modrajících hřibů. Jeho dužnina po omaku nebo na řezu intenzivně modrá, později až černá. V této skupině ,,modráků“ však najdeme i jedovaté hřiby jako hřib satan, hřib rudonachový, hřib nachový…

Perla kuchyně – muchomůrka růžovka

Muchomůrka růžovka, lidově masák, vítězí nejčastěji v různých houbařských anketách o nejchutnější houbu. Byla vyzkoušena v řadě zajímavých netradičních, ale i klasických kuchyňských úprav a kdo někdy ochutnal růžovky, určitě bude souhlasit, že jsou prostě výtečné. Gurmáni přirovnávají chuť tepelně upravené dužniny masáků k telecímu masu, nebo masu mořských ryb.

Ryzce, houba pro pravé gurmány

Letošní podzim ryzcům přeje, stačí vyrazit do vhodného smrkového nebo borového lesa. Ryzců u nás roste velké množství, přes 80 druhů. Mezi houbaři jsou některé druhy často vyhledávané, jako například ryzec syrovinka. Některé druhy jsou ideální k nakládání do láku a naložené v nálevu patří k nejchutnějším druhům. Všechny ryzce roní mléko různých barev. Už jejich latinský název Lactarius (lactos – mléko) tomu napovídá. Při sběru ryzců a jejich rozlišení poslouží jednoduchá poučka, ryzce s červeným, či oranžovým mlékem jsou všechny jedlé, patří sem např. ryzec borový (pravý), ryzec smrkový, ryzec osmahlý, ryzec lososový. Jedlé jsou však i některé ryzce s bílým mlékem např. ryzec černohlávek, ryzec libovonný, ryzec nasládlý…

Sírovec – podle Angličanů kuře z lesa

V květnu se začíná objevovat na živých i mrtvých kmenech stromů sírovec žlutooranžový – Leatiporus sulphureus (starší české názvy rovněž – chorošovec sírový, choroš sírový). Je to jednoletá, dřevokazná houba z čeledi chorošovitých (Polyporacea). Jde o kosmopolitní druh, což znamená, že roste na celém světě. Sírovec nejčastěji v kuchyni upravujeme povařením v osolené vodě, vodu můžeme i ochutit, například Podravkou, ovšem ideální je vývar z kostí. Nejčastější úprava sírovce je připravit ho jako klasický řízek. Jeho dužnina se nakrájí na 1 cm silné plátky a obalí v trojobalu, chutí pak připomíná kuřecí maso, proto ten nadpis!

Špičky do polévek i omáček

Po deštích vyráží na chemicky nehnojených loukách malé houbičky, které často vytváří velké čarodějné kruhy. Jedná se o špičku obecnou – Marasmus oreada. Na Slovensku má hezký název, tanečnica lúčná. Špička obecná patří k drobnějším lupenatým houbám, byla ve velké oblibě u našich babiček pro svoji snadnou dostupnost, rostou v trávě na zahradě, najdete je před domem. I zaschnuté jdou použít, po namočení se totiž znovu napruží. Lidové názvy jsou meznička, řebíček, travnička. Špičky stojí za to v kuchyni vyzkoušet, budete mile překvapeni.

Zmrazování hub

Hlavní houbová sezóna je za námi, ale díky vydatným dešťům a teplým nocím, rostou v některých oblastech ČR hřibovité druhy a jiné jedlé druhy pořád, stačí zavítat na FB do některé z houbařských skupin, kterých je zde požehnaně. O zmrazování hub se vedou velké debaty, důležité je, aby byly použité houby dokonale zdravé, nečervivé, bez náznaku plesnivění, nebyly rozmáčené. Debaty ohledně zmrazování se především vedou, zda zamrazovat pokrájené houby povařené, nebo syrové, lze říci, že oba způsoby jsou, za určitých podmínek, vhodné.
Přejít na stranu:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.