REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bedla jedlá

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bedla jedlá je slovní hříčka, jako botanický druh totiž neexistuje. Všechny bedly ale jedlé nejsou, v ČR roste kolem 90 druhů bedel! Některé mírně jedovaté bedly bývají mohutné, jiné jsou veliké jen několik centimetrů a mohou způsobit lehké i vážné otravy. Měli, bychom sbírat jen bedly, které bezpečně poznáme a rostou v lese. Bedly sbírali už naši předkové a má i lidové názvy, například: paraplíčko, biskupská čepice, paraple, smrha, paloučnice, kuky, palazor.


Nejčastěji se sbírá a konzumuje bedla vysoká – Macrolepiota procera, která patří k nejmohutnějším a také nejchutnějším houbám. V mládí připomínají uzavřené plodnice paličky na buben, v dospělosti jsou klobouky rozložené jako malý deštník s hrbolkem uprostřed a často obrovské exempláře upoutají pozornost návštěv houbařských výstav, které v září probíhají.

Bedla vysoká vyrůstá od července do listopadu a nejvíce však v září. Bedla vysoká vyrůstá ve skupinách, v prosvětlených hájích, lesní paseky s trávou, okraje lesů, lesní mýtiny a louky mezi lesy.

 

 

K jídlu se nedoporučuje mírně jedovatá bedla zahradní, roste na kompostech, v pařeništích, sklenících, atd. Další mírně jedovatý druh je například bedla Bresadolova, rostoucí často v trsech na ruderálních stanovištích, která po omaku vínově červená.

V poslední době se nedoporučuje k jídlu ani bedla červenající, někteří lidé na ní mají totiž alergii. Proto je dobré se vyvarovat i červenajícím bedlám.

V kuchyni se bedly připravují nejčastěji obalené v trojobalu a smažené jako řízek. Oblíbené řízky z bedel si můžeme dopřát i v zimě. Obalené klobouky, nebo jejich části rozložíme na plastový tác a necháme zamrazit. Zmražené kousky uzavřeme do krabic a opět vložíme do mrazáku. Smažíme zmražené kousky, nikdy nerozmrazujeme, takto lze uskladnit i řízky z jiných hub, doporučuje se zamrazit na -15 až -18 °C zkonzumovat do 3 měsíců.

Ještě nerozvinuté klobouky se plní mletým masem a zapékají, podobně se třeba upravují i mladé růžovky (masáci).

Smažené řízky z bedel lze rovněž využít jako pečenáče. Osmažené kousky bedel se naskládají do sklenice, proloží kousky cibule, papriky, zalijí lákem na okurky a sterilují, takto upravené a sterilované vydrží ve spíži rok.

Bedly se s oblibou i suší, lze použít i jejich nohy. Usušené kousky se potom rozemelou, nebo rozmixují na prášek, kterým lze zahustit omáčky a ještě dodáme pokrmu příjemné houbové aroma. Rovněž práškem z bedel posypané maso, nebo kuřecí stehna, která potom upečeme, nás mile překvapí.

Text i foto: D. Marounek

Více o houbách, aktuální růst, určování hub, recepty z hub najdete ve skupině na FB Houbolov-fotolov…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Vsaďte na vlašáky a provoňte svou kuchyni skvělými recepty!

Kromě čerstvého, šťavnatého ovoce a zeleniny přichází na podzim také sezóna vlašských ořechů. Ty se díky jejich blahodárným účinkům řadí mezi jednu ze superpotravin, kterou určitě stojí za to si během chladných měsíců dopřát! A že vás zrovna nenapadá žádný originální recept, na němž by si pochutnala celá rodina? Inspirujte se našimi tipy!

číst dále ...

Václavky hlásí podzim

K typicky podzimním druhům hub patří václavky (Armillaria). Vyrůstají hojně právě koncem září kdy má svátek Václav. Václavky patří mezi parazitické dřevokazné houby, rostou jak na mrtvém, tak živém dřevě jehličnanů a listnáčů i dřevním odpadu ponořeném v zemi. Lesníci tuto houbu nemají v oblibě, jakmile se totiž usídlí na živých stromech, dost rychle a aktivně je zahubí. Dřevo napadené některými druhy václavek v noci chladně zeleně světélkuje. Dříve tak vyvolalo pověrčivý strach a nechalo vzniknout pověrám o bludičkách. Někdy se václavky, za studeného léta, objevují i v červenci a srpnu. Jedna z mála lupenatých hub, kterou houbaři berou na milost a často sbírají. Václavky mají mnoho lidových názvů jako hromadilka, honcula, kolopěnka, podpníček, podzimka, či fafrlinka.

číst dále ...

Obliba mušlí roste: Naučte se je připravovat jako v restauraci

Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

číst dále ...

Netradiční perník z jablek snadno a rychle

S příchodem podzimu nastává čas sklízet jablka. Jeden z nejrozšířenějších druhů ovoce má široké uplatnění nejen v české gastronomii. Populární ingrediencí je při přípravě moučníků stejně jako jablečné pálenky, calvadosu. S tímto ovocem se zkrátka dají dělat učiněné zázraky. U nás jablka nejčastěji končí ve štrúdlu nebo se z nich vyrábí povidla. Pokud hledáte inspiraci, co dalšího z jablek připravit, zkuste třeba netradiční perník podle našeho receptu.

číst dále ...

Káva slaví mezinárodní den. Připomeňte si odkud pochází a v kolika podobách ji rádi dopřejeme

Víte, jaký je rozdíl mezi Espressem, Lungem a Ristrettem? Věděli jste, že průměrný Čech vypije během jednoho roku přibližně 400 šálků espressa? Káva je nejen populárním energetickým nápojem, ale také rituálem, bez kterého si spousta lidí nedokáže představit svůj život. Díky své oblíbenosti si vysloužila také svůj mezinárodní den, který připadl na 1. října. Na voňavou pochoutku nezapomíná ani Dáme market, který u příležitosti Světového dnu kávy připravil pro zákazníky speciální akci na vybrané kávové produkty.

číst dále ...

“K dobrému jídlu nepotřebuješ stříbrnou vidličku”

Autorem tohoto výroku je americký šéfkuchař celebrit Paul Prudhomme, který vařil i na dvou prezidentských inauguracích. Dobré jídlo si můžete vychutnat i v pohodlí domova se svými nejbližšími, pokud do něj vložíte kousek sebe a připravíte ho s láskou. S recepty vám pomůže další oblíbený šéfkuchař Gabo Kocák, který 1. října na TV Paprika představí recepty mezinárodní kuchyně v nové kuchařské show Celý svet na panvici.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy