REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Remoska – pomocník, který nestárne

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kdopak by neznal remosku? Asi jen ti hodně, hodně, opravdu hodně mladí. Při vybavení tohoto slova si určitě představíte pečené kuře z remosky, které bylo, na rozdíl od pečeného kuřete z trouby, šťavnatější a chutnější. Na pečení, dušení, ale i smažení, ale i běžné vaření v minulosti vynikající kuchyňský pomocník. Cena remosky se v minulém století pohybovala kolem 200 Kčs (korun československých) a výše, záleželo na jejím objemu. Největší model měl 4 litry. Byl to i velmi oblíbený a vděčný svatební dar.


Možná ji máte někde doma odloženou na půdě nebo ve sklepě, hospodyňky ji odložili a vybavili kuchyň modernějšími výrobky, třeba mikrovlnou nebo horkovzdušnou troubou. Remoska se nejčastěji používala v 60. a 70. letech minulého století. Její výroba však začala mnohem dříve, v 50. letech. Výrobek tehdy nesl označení HUT, možná máte doma tenhle muzejní kousek, značka je vyražená na dně pečící nádoby. HUT byla zkratka příjmení třech konstruktérů, kteří se na ní podíleli, Oldřicha Homuta, Jindřicha Uhera a Antonína Tiburce. První prototyp vznikl v roce 1953. Jejich malá firma však byla znárodněna a připojena, ke státnímu podniku a vznikl název REMOS, opět zkratka Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis.

 

 

Remoska byla v podstatě malá přenosná kulatá elektrická trouba s ohřevem ze shora. Skládala se z 5 částí, které se během chvilky sestavily. Varná nádoba, víko s průhledem  a elektrickým odporovým drátem, který byl zdrojem tepla, elektrického kabelu, podložka pod varnou nádobu a rukojeť na sundání víka, během pečení. Teplota uvnitř remosky byla kolem 160 C-180 °C a nedala se regulovat. Problematické bylo i odložení víka, jak se rozpálené víko během pečení odložilo pomocí rukojetě na dřevěné prkénko nebo pracovní desku, dřevo jste hned spálili, vznikl černý kruh, mnoho hospodyněk zažilo. I přes tyto nedostatky byla remoska velmi oblíbená, byla skladná, dala se vzít o víkendu na chalupu, chatu, na dovolenou do kempu, kde byla přípojka na elektrický proud.

Remosky byly oblíbené i pro malý příkon elektrického proudu, jejich příkon byl 400-500 W, což byla pětina příkonu tehdy klasické elektrické trouby. V roce 1962 začala ETA Hlinsko vyrábět podobný výrobek, pro který se vžil název ,,pečenka“. Na rozdíl od remosky měl výrobek čtverhrannou nádobu, po několika letech se výroba však zastavila. Klasická remoska se nejprve vyráběla sériově ve Zdicích, pak v dalších městech, až nakonec zakotvila v novém podniku Karma Český Brod. Remosky tehdy šly i na vývoz a velmi oblíbené byly ve Velké Británii a jiných zemích západního i východního bloku.

Po roce 1989 přišly na trh moderní spotřebiče ze západu, prodej remosek se pomalu snížil, až v roce 1991 byla výroba zastavena. Za dobu její výroby bylo vyrobeno neuvěřitelných 1,5 milionů kusů. V roce 1994 koupil Jiří Blažek ochrannou známku a remoska se začala vyrábět ve Frenštátu pod Radhoštěm, samozřejmě dostala jiný design, teflonový povrch a další vylepšení. Dnes více jak polovina výroby remosek z Frenštátu jde na vývoz, tradičně především do Velké Británie.

Od roku 2014 začala ETA Hlinsko vyrábět i sestru remosky, čtverhrannou pečenku. Oba kuchyňské přístroje české výroby jsou opět na trhu a těší se velké oblibě hospodyněk jako před mnoha lety.

 

Text i foto: D. M.

Zdroje – Wikipedie, Český rozhlas, Retromanie

 

Recepty k článku (podrobné recepty se objeví po kliknutí na příslušný název receptu):

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy