Kdopak by neznal remosku? Asi jen ti hodně, hodně, opravdu hodně mladí. Při vybavení tohoto slova si určitě představíte pečené kuře z remosky, které bylo, na rozdíl od pečeného kuřete z trouby, šťavnatější a chutnější. Na pečení, dušení, ale i smažení, ale i běžné vaření v minulosti vynikající kuchyňský pomocník. Cena remosky se v minulém století pohybovala kolem 200 Kčs (korun československých) a výše, záleželo na jejím objemu. Největší model měl 4 litry. Byl to i velmi oblíbený a vděčný svatební dar.
Možná ji máte někde doma odloženou na půdě nebo ve sklepě, hospodyňky ji odložili a vybavili kuchyň modernějšími výrobky, třeba mikrovlnou nebo horkovzdušnou troubou. Remoska se nejčastěji používala v 60. a 70. letech minulého století. Její výroba však začala mnohem dříve, v 50. letech. Výrobek tehdy nesl označení HUT, možná máte doma tenhle muzejní kousek, značka je vyražená na dně pečící nádoby. HUT byla zkratka příjmení třech konstruktérů, kteří se na ní podíleli, Oldřicha Homuta, Jindřicha Uhera a Antonína Tiburce. První prototyp vznikl v roce 1953. Jejich malá firma však byla znárodněna a připojena, ke státnímu podniku a vznikl název REMOS, opět zkratka Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis.
Remoska byla v podstatě malá přenosná kulatá elektrická trouba s ohřevem ze shora. Skládala se z 5 částí, které se během chvilky sestavily. Varná nádoba, víko s průhledem a elektrickým odporovým drátem, který byl zdrojem tepla, elektrického kabelu, podložka pod varnou nádobu a rukojeť na sundání víka, během pečení. Teplota uvnitř remosky byla kolem 160 C-180 °C a nedala se regulovat. Problematické bylo i odložení víka, jak se rozpálené víko během pečení odložilo pomocí rukojetě na dřevěné prkénko nebo pracovní desku, dřevo jste hned spálili, vznikl černý kruh, mnoho hospodyněk zažilo. I přes tyto nedostatky byla remoska velmi oblíbená, byla skladná, dala se vzít o víkendu na chalupu, chatu, na dovolenou do kempu, kde byla přípojka na elektrický proud.
Remosky byly oblíbené i pro malý příkon elektrického proudu, jejich příkon byl 400-500 W, což byla pětina příkonu tehdy klasické elektrické trouby. V roce 1962 začala ETA Hlinsko vyrábět podobný výrobek, pro který se vžil název ,,pečenka“. Na rozdíl od remosky měl výrobek čtverhrannou nádobu, po několika letech se výroba však zastavila. Klasická remoska se nejprve vyráběla sériově ve Zdicích, pak v dalších městech, až nakonec zakotvila v novém podniku Karma Český Brod. Remosky tehdy šly i na vývoz a velmi oblíbené byly ve Velké Británii a jiných zemích západního i východního bloku.
Po roce 1989 přišly na trh moderní spotřebiče ze západu, prodej remosek se pomalu snížil, až v roce 1991 byla výroba zastavena. Za dobu její výroby bylo vyrobeno neuvěřitelných 1,5 milionů kusů. V roce 1994 koupil Jiří Blažek ochrannou známku a remoska se začala vyrábět ve Frenštátu pod Radhoštěm, samozřejmě dostala jiný design, teflonový povrch a další vylepšení. Dnes více jak polovina výroby remosek z Frenštátu jde na vývoz, tradičně především do Velké Británie.
Od roku 2014 začala ETA Hlinsko vyrábět i sestru remosky, čtverhrannou pečenku. Oba kuchyňské přístroje české výroby jsou opět na trhu a těší se velké oblibě hospodyněk jako před mnoha lety.
Text i foto: D. M.
Zdroje – Wikipedie, Český rozhlas, Retromanie
Recepty k článku (podrobné recepty se objeví po kliknutí na příslušný název receptu):
- Kuřecí stehna na houbách z remosky
- Chalupářské kuře z remosky
- Jablečný koláč z remosky
- Kachní stehna pečená na kysaném zelí v remosce
- Kiwi řezy pečené v remosce
- Kachna na pomerančích pečená v remosce
- Maďarské roštěnky dušené v remosce
- Lahůdková sekaná pečená v remosce
- Sypká rýže pečená v troubě…