REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Remoska – pomocník, který nestárne

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kdopak by neznal remosku? Asi jen ti hodně, hodně, opravdu hodně mladí. Při vybavení tohoto slova si určitě představíte pečené kuře z remosky, které bylo, na rozdíl od pečeného kuřete z trouby, šťavnatější a chutnější. Na pečení, dušení, ale i smažení, ale i běžné vaření v minulosti vynikající kuchyňský pomocník. Cena remosky se v minulém století pohybovala kolem 200 Kčs (korun československých) a výše, záleželo na jejím objemu. Největší model měl 4 litry. Byl to i velmi oblíbený a vděčný svatební dar.


Možná ji máte někde doma odloženou na půdě nebo ve sklepě, hospodyňky ji odložili a vybavili kuchyň modernějšími výrobky, třeba mikrovlnou nebo horkovzdušnou troubou. Remoska se nejčastěji používala v 60. a 70. letech minulého století. Její výroba však začala mnohem dříve, v 50. letech. Výrobek tehdy nesl označení HUT, možná máte doma tenhle muzejní kousek, značka je vyražená na dně pečící nádoby. HUT byla zkratka příjmení třech konstruktérů, kteří se na ní podíleli, Oldřicha Homuta, Jindřicha Uhera a Antonína Tiburce. První prototyp vznikl v roce 1953. Jejich malá firma však byla znárodněna a připojena, ke státnímu podniku a vznikl název REMOS, opět zkratka Revize, Elektro, Montáže, Opravy, Servis.  

 

Remoska byla v podstatě malá přenosná kulatá elektrická trouba s ohřevem ze shora. Skládala se z 5 částí, které se během chvilky sestavily. Varná nádoba, víko s průhledem  a elektrickým odporovým drátem, který byl zdrojem tepla, elektrického kabelu, podložka pod varnou nádobu a rukojeť na sundání víka, během pečení. Teplota uvnitř remosky byla kolem 160 C-180 °C a nedala se regulovat. Problematické bylo i odložení víka, jak se rozpálené víko během pečení odložilo pomocí rukojetě na dřevěné prkénko nebo pracovní desku, dřevo jste hned spálili, vznikl černý kruh, mnoho hospodyněk zažilo. I přes tyto nedostatky byla remoska velmi oblíbená, byla skladná, dala se vzít o víkendu na chalupu, chatu, na dovolenou do kempu, kde byla přípojka na elektrický proud.

Remosky byly oblíbené i pro malý příkon elektrického proudu, jejich příkon byl 400-500 W, což byla pětina příkonu tehdy klasické elektrické trouby. V roce 1962 začala ETA Hlinsko vyrábět podobný výrobek, pro který se vžil název ,,pečenka“. Na rozdíl od remosky měl výrobek čtverhrannou nádobu, po několika letech se výroba však zastavila. Klasická remoska se nejprve vyráběla sériově ve Zdicích, pak v dalších městech, až nakonec zakotvila v novém podniku Karma Český Brod. Remosky tehdy šly i na vývoz a velmi oblíbené byly ve Velké Británii a jiných zemích západního i východního bloku.

Po roce 1989 přišly na trh moderní spotřebiče ze západu, prodej remosek se pomalu snížil, až v roce 1991 byla výroba zastavena. Za dobu její výroby bylo vyrobeno neuvěřitelných 1,5 milionů kusů. V roce 1994 koupil Jiří Blažek ochrannou známku a remoska se začala vyrábět ve Frenštátu pod Radhoštěm, samozřejmě dostala jiný design, teflonový povrch a další vylepšení. Dnes více jak polovina výroby remosek z Frenštátu jde na vývoz, tradičně především do Velké Británie.

Od roku 2014 začala ETA Hlinsko vyrábět i sestru remosky, čtverhrannou pečenku. Oba kuchyňské přístroje české výroby jsou opět na trhu a těší se velké oblibě hospodyněk jako před mnoha lety.

 

Text i foto: D. M.

Zdroje – Wikipedie, Český rozhlas, Retromanie

 

Recepty k článku (podrobné recepty se objeví po kliknutí na příslušný název receptu):

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Jak poznat skutečně kvalitní olivový olej?

Španělsko je známé jako největší producent olivového oleje na světě a jejich výrobky jsou synonymem pro kvalitu a tradici. V tomto článku se zaměříme na dva klíčové faktory, které určují kvalitu olivového oleje – polyfenoly a aciditu. Dozvíte se, proč jsou tyto složky tak důležité pro vaše zdraví a jak ovlivňují chuť a trvanlivost oleje.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.