V troubě nebo remosce upečená rýže je kyprá, sypká a skvěle chutná. Ano, sypkou rýží můžete připravit i v troubě bez použití drahého rýžovaru! Poznámka autora textu i fotografií: Lepší rýži neznám, než z trouby, takhle ji připravovala už moje babička, ta ji pekla v remosce.
Ingredience:
1 hrnek | rýže (basmati, parboiled, dlouhozrnná) |
2 hrnky | vody (vývaru) |
1 ks | cibule |
6 ks | hřebíčků |
1 lžička | másla |
voda na proplachování | |
sůl |
Postup:
- Rýži nasypeme do hrnce a zalijeme vodou, promícháme a necháme 1 hodinu namočenou, rýže nabobtná (budeme ji vařit kratší dobu) zbavíme se hlavně přebytečného škrobu (rýže se nebude lepit), ale možná se budeme i divit na povrchu vody se vyplaví i případné nečistoty.
- Naběračkou sebereme z povrchu nečistoty, rýži slijeme, v sítku proplachujeme 1 minutu, až voda po propláchnutí bude čirá a ne kalná.
- Rýži nasypeme do vhodné nádoby, zalijeme 2 hrnky vody, osolíme, přidáme lžičku másla a celou oloupanou cibuli, do které jsme zapíchali hřebíčky. Jestliže budeme vařit rýži na rizoto, zalijeme vývarem z kostí, rýži můžeme rovněž přibarvit, když do vody přidáme špetku kari, nebo kurkumy.
- Nádobu vložíme do vyhřáté trouby na 220 °C a pečeme 15-20 minut až rýže absorbuje vodu a změkne.
- Odstraníme cibuli s hřebíčkem, uvařenou horkou rýži načechráme vidličkou, odpaří se pára, rýže bude kyprá a sypká, můžeme podávat.
Text i foto: D. M.