REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Srdce Čechů si dobyli želatinoví medvídci, vede jahodová příchuť

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Věděli jste, že želatinové medvídky konzumují až dvě třetiny Čechů? Barevné želé s šesti ovocnými příchutěmi je oblíbenou cukrovinkou, na které si pochutnáváme už 95 let. Gumoví medvídci slaví 15. července svůj mezinárodní den a k jeho příležitosti proběhla anketa agentury NMS Market Research pro společnost HARIBO. Z odpovědí vyplývá, že preference příchutí medvídků se odlišují podle krajů i věku. Obecně však mají Češi jasno – jahodoví medvídci vedou.


K vytvoření fenoménu želatinových medvídků inspirovali cukráře Hanse Riegela medvědi, kteří tančili na pouti. Medvídci poprvé spatřili světlo světa v roce 1922 ve dvoře domu v Kessenichu.

 

Chutná malým, stejně tak i dospělým

Častým tématem jsou preference chutí gumových medvídků, na což se zaměřila i výzkumná agentura NMS Market Research. Z ankety vyplývá, že ačkoliv pytlík s medvídky dávají do nákupního košíku spíše ženy, častěji si na nich pochutnávají děti a dospělí do 24 let. S přibývajícím věkem se chutě mění, ale obecně mezi Čechy vítězí jahodová, ananasová a malinová příchuť želatinových bonbonů.

 

Kdy bouchnout pytlík

Z hlediska spotřeby není výrazný rozdíl v konzumaci ženami, či muži. Příležitostí, kdy sáček s medvídky načít, se najde vždy dostatek. Největším vábičem chutí je večerní chvilka u televize, u níž hřeší snad každý z nás a konkrétně medvídky si otevře až 43 % lidí.

 

Po kterém medvídkovi sáhnete, rozhoduje váš jazyk

Mnoho z nás se nechává vést chutí a mezi medvídky si vybírá své favority. Někdo si raději pochutná na jahodovém medvídku, druhý zase více na ananasovém. Rozvážným výběrem ubývá obsah sáčku pomaleji více než polovině konzumentů – 56 % konzumentů si medvídky vychutnává po jednom. Na druhou stranu až 26 % lidí uvádí, že si do hrsti nabere více medvídků najednou. Mezi nejčastější spotřebitele patří mladí lidé ve věku 18 až 24 let, kteří většinou želatinové bonbony konzumují přímo z balíčku.

 

Recept:

Osvěžte se originální domácí zmrzlinou s medvídky

Co budete potřebovat:

  • dvě balení Zlatých medvídků Haribo (6 ks zmrzliny)

  • tvořítka na zmrzlinu

  • perlivou ochucenou limonádu

Postup:

Nasypte medvídky do tvořítek, množství volte podle chuti. Zalijte perlivou ochucenou limonádou až po okraj tvořítka (limonádu volte podle chuti, slazenou či neslazenou, použít můžete i sodu). Vložte do tvořítek zavírací držátka a dejte do mrazáku.

 

 

Poznámka redakce:

Německá společnost HARIBO je rodinnou firmou, jejíž tradice sahá v současnosti již do třetí generace. Zakladatel firmy, Hans Riegel senior, nechal zapsat svou společnost HARIBO GmbH & Co. KG do obchodního rejstříku v německém Bonnu 13. prosince 1920. Označení HARIBO je akronymem slov HAns RIegel BOnn. Synové zakladatele, Dr. Hans Riegel († 15. října 2013) a Paul Riegel († 2. srpna 2009), převzali společnost po smrti svého otce v roce 1946. „Tančící medvídek“, vytvořený zakladatelem Hansem Riegelem seniorem, je dnes společně s proslulým ZLATÝM MEDVÍDKEM (GOLDBÄR), již kultovní figurkou značky HARIBO. Společnost HARIBO je světovou jedničkou na trhu v segmentu želatinových a lékořicových cukrovinek. Denně vyrobí až 100 milionů ZLATÝCH MEDVÍDKŮ. Trvalá podpora značky, nejvyšší možná kontrola kvality a důvěra spotřebitelů – to jsou základní stavební prvky úspěchu firmy, která dnes vyrábí své produkty v 15 továrních závodech po celé Evropě. Celosvětově firma zaměstnává na 7.000 zaměstnanců. Od poloviny třicátých let dodnes jsou produkty HARIBO prezentovány známým sloganem: „HARIBO chutná malým, stejně tak i dospělým“.

Další informace najdete na: www.haribo.com

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy