REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zabijačková sekaná svíčková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasický zabijačkový recept. Jde o sekanou plněnou špalíkem panenské svíčkové. Celá sekaná se pak peče zabalená do bránice. Plátky sekané se servírují se smetanovo-zeleninovou rozmixovanou omáčkou a například houskovým knedlíkem.


Ingredience:
Rozpis na dva bochánky sekané:
1 kgvepřové plece bez kosti
500 gvepřového boku bez kosti
2 ksvejce
1 kspalice česneku
1 ksvepřové panenky
cca 100 gvepřová bránice
100-150 mlvody
čerstvé bylinky (majoránka, koriandr, libeček, petrželka)
čerstvý mletý pepř
muškátový oříšek
celý kmín
sůl
Na omáčku:
250 gmrkve
200 gceleru
100 gpetržele
100 gmásla
1-2 lžíceplnotučné hořčice
2 lžícecukr krupice
cca 700 mlvývaru
250  mlsmetany ke šlehání
1 ksvětší cibule
6-7 kskuliček nového koření
6-7 kskuliček černého pepře
3 ksbobkové listy
citronová šťáva nebo ocet
sůl

Postup:
  1. Očištěnou, propláchnutou, osušenou vepřovou panenku rozřízneme podélně na dvě stějné poloviny. Bůček a tak 1/3 plece pomeleme na mlýnku s nejmenšími dírkami (3 mm), zbývající 2/3 plece pomeleme na mlýnku s největšími dírkami (8 mm). Pomleté maso osolíme a okořeníme pepřem, zamícháme do něj prolisované stroužky česneku a dochutíme trochou nastrouhaného muškátového oříšku. Přidáme vejce a bylinky nasekané nadrobno a vše důkladně promícháme, během míchání přiléváme do masa studenou vodu tak, aby se dobře spojilo, ale pozor, směs nesmí být moc řídká! Na výše uvedené množství surovin použijeme přibližně 100-150 ml vody.
  2. Pomleté maso rozdělíme na dvě části. Z každé vytvarujeme bochánek. V jeho středu uděláme hřbetem ruky po celé délce důlek. Do vzniklé mezery vložíme panenku, tu před tím osolíme, okořeníme pepřem a potřeme dvěma prolisovanými stroužky česneku a posypeme kmínem.
  3. Mleté maso nad panenkou spojíme a vytvoříme opět bochánek. Namočíme si ruce ve studené vodě a celý bochánek vyhladíme, aby v něm nebyly žádné mezery či dírky. Dbáme, aby nám panenka zůstala v jeho středu. Bochánek na povrchu posypeme kmínem, zabalíme do potravinové fólie, konce přehneme z každé strany dolů tak, aby se dole překrývaly.
  4. Připravené, ve fólii zabalené bochánky necháme v lednici do druhého dne odležet.
  5. Bochánky opatrně zbavíme fólie, pečeme na plechu přikrytém alobalem a podlitou trochou vody, při teplotě 180 °C, minimálně jednu hodinu. Po upečení musí mít zlatavou barvu.
  6. Upečenou sekanou necháme úplně vychladnout, krájíme na silnější plátky a podáváme, v tomto případě, se svíčkovou omáčkou a kynutým houskovým knedlíkem.

Příprava omáčky:

  1. Na rozpuštěném másle orestujeme tenká kolečka cibule a nahrubo nastrouhanou zeleninu a to lehce dozlatova, poté přisypeme cukr, který necháme se zeleninou lehce zkaramelizovat.
  2. Přidáme hořčici, sůl, koření, které uzavřeme do čajítka, prázdného sáčku od čaje či například kousku gázy. Vlijeme cca 700 ml vývaru a vaříme cca 30 minut, pak vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme ponorným mixerem dohladka.
  3. K rozmixované zelenině přilijeme smetanu, dolijeme vývar do požadované hustoty omáčky a chvíli ji provaříme. Doléváme jen tolik, abychom nemuseli omáčku zahušťovat moukou v záklechtce nebo jíškou.
  4. Nakonec omáčku dle chuti ještě dosolíme a okyselíme buď citronovou šťávou nebo octem.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Parádní sváteční jednohubky za pár minut!

Vánoce, Silvestr, novoroční oslavy, rodinná setkání, ale i spontánní posezení se sousedy či s přáteli – to vše jsou příležitosti pro skvělé občerstvení! Chcete mít jistotu, že vás žádná taková situace nezaskočí? Pak se spolehněte na Rio Mare Paté – fantastické rybí krémy, které jsou spolehlivým pomocníkem a všestranným parťákem na přípravu rychlé večeře, zdravé chuťovky nebo parádního pohoštění po kterém se doslova „zapráší“. Zde trocha inspirace…

číst dále ...

Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali? A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

číst dále ...

Sýrovka je tu a spolu s ní i 10 zajímavostí o sýru a smažáku

Také jste se už nemohli dočkat? Do McDonald’s právě dorazila Sýrová sezóna, a to znamená jediné: ani letos o největší hvězdy se smažákem, ale i ementálem nebo hermelínem ochuzeni nebudete. Abychom nejoblíbenější sezónní nabídku pořádně oslavili, podívali jsme se na to, kde se sýr vůbec vzal, jak se vyrábí i který národ ho zkonzumuje úplně nejvíc. Tady je 10 zajímavostí, které jste o sýru a smažáku možná nevěděli.

číst dále ...

Bramborový salát – klenot Vánoc, který na sváteční tabuli nesmí chybět!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

číst dále ...

Vánoční večírky ve znamení jednohubek

Vánoční čas se pomalu blíží a s ním i čas vánočních večírků. Připravte se letos na tradiční setkávání a vyzkoušejte rychlé a chutné recepty, které ze stolu okamžitě zmizí. Jsou ideální ke koktejlům, vínu i pivu a vaše hosty budou rozhodně bavit!

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy