REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zabijačková sekaná svíčková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasický zabijačkový recept. Jde o sekanou plněnou špalíkem panenské svíčkové. Celá sekaná se pak peče zabalená do bránice. Plátky sekané se servírují se smetanovo-zeleninovou rozmixovanou omáčkou a například houskovým knedlíkem.


Ingredience:
Rozpis na dva bochánky sekané:
1 kgvepřové plece bez kosti
500 gvepřového boku bez kosti
2 ksvejce
1 kspalice česneku
1 ksvepřové panenky
cca 100 gvepřová bránice
100-150 mlvody
čerstvé bylinky (majoránka, koriandr, libeček, petrželka)
čerstvý mletý pepř
muškátový oříšek
celý kmín
sůl
Na omáčku:
250 gmrkve
200 gceleru
100 gpetržele
100 gmásla
1-2 lžíceplnotučné hořčice
2 lžícecukr krupice
cca 700 mlvývaru
250  mlsmetany ke šlehání
1 ksvětší cibule
6-7 kskuliček nového koření
6-7 kskuliček černého pepře
3 ksbobkové listy
citronová šťáva nebo ocet
sůl

Postup:
  1. Očištěnou, propláchnutou, osušenou vepřovou panenku rozřízneme podélně na dvě stějné poloviny. Bůček a tak 1/3 plece pomeleme na mlýnku s nejmenšími dírkami (3 mm), zbývající 2/3 plece pomeleme na mlýnku s největšími dírkami (8 mm). Pomleté maso osolíme a okořeníme pepřem, zamícháme do něj prolisované stroužky česneku a dochutíme trochou nastrouhaného muškátového oříšku. Přidáme vejce a bylinky nasekané nadrobno a vše důkladně promícháme, během míchání přiléváme do masa studenou vodu tak, aby se dobře spojilo, ale pozor, směs nesmí být moc řídká! Na výše uvedené množství surovin použijeme přibližně 100-150 ml vody.
  2. Pomleté maso rozdělíme na dvě části. Z každé vytvarujeme bochánek. V jeho středu uděláme hřbetem ruky po celé délce důlek. Do vzniklé mezery vložíme panenku, tu před tím osolíme, okořeníme pepřem a potřeme dvěma prolisovanými stroužky česneku a posypeme kmínem.
  3. Mleté maso nad panenkou spojíme a vytvoříme opět bochánek. Namočíme si ruce ve studené vodě a celý bochánek vyhladíme, aby v něm nebyly žádné mezery či dírky. Dbáme, aby nám panenka zůstala v jeho středu. Bochánek na povrchu posypeme kmínem, zabalíme do potravinové fólie, konce přehneme z každé strany dolů tak, aby se dole překrývaly.
  4. Připravené, ve fólii zabalené bochánky necháme v lednici do druhého dne odležet.
  5. Bochánky opatrně zbavíme fólie, pečeme na plechu přikrytém alobalem a podlitou trochou vody, při teplotě 180 °C, minimálně jednu hodinu. Po upečení musí mít zlatavou barvu.
  6. Upečenou sekanou necháme úplně vychladnout, krájíme na silnější plátky a podáváme, v tomto případě, se svíčkovou omáčkou a kynutým houskovým knedlíkem.

Příprava omáčky:

  1. Na rozpuštěném másle orestujeme tenká kolečka cibule a nahrubo nastrouhanou zeleninu a to lehce dozlatova, poté přisypeme cukr, který necháme se zeleninou lehce zkaramelizovat.
  2. Přidáme hořčici, sůl, koření, které uzavřeme do čajítka, prázdného sáčku od čaje či například kousku gázy. Vlijeme cca 700 ml vývaru a vaříme cca 30 minut, pak vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme ponorným mixerem dohladka.
  3. K rozmixované zelenině přilijeme smetanu, dolijeme vývar do požadované hustoty omáčky a chvíli ji provaříme. Doléváme jen tolik, abychom nemuseli omáčku zahušťovat moukou v záklechtce nebo jíškou.
  4. Nakonec omáčku dle chuti ještě dosolíme a okyselíme buď citronovou šťávou nebo octem.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Sváteční vaření z regionálních specialit

S příchodem adventu nastává jedno z nejkrásnějších období celého roku. Čas více než kdy jindy můžeme trávit se svými blízkými a každý takový okamžik si žádá něco velmi speciálního. A proto jsme pro vás připravili několik slavnostních receptů, kterými potěšíte doslova všechny strávníky. Při výběru surovin pro přípravu těchto svátečních pokrmů doporučujeme sledovat označení Regionální potravina, jejíž logo stvrzuje, že se jedná o kvalitní produkty, které navíc pocházejí přímo z vašeho kraje a blízkého okolí. Budete tak mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny a zároveň tak podpoříte místní farmáře. Krásné prožití vánočních svátků.

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Levné vánoční cukroví – cukroví za pár korun

Drahota, kam se podíváš a tak nezbývá, než začít šetřit. Ale umíte si představit vánoce bez vánočního cukroví? Většina Čechů asi ne a tak pro ty, co letos opravdu potřebují ušetřit tu máme výběr některých receptů na vánoční cukroví, které pořídíte za pár korun. Jde jak o levné pečené vánoční cukroví, tak o to nepečené. Inspirujte se našimi recepty a dopřejte si i letos několik druhů levného vánočního cukroví, které nezruinuje vaše konto.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy