Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zabijačková sekaná svíčková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Klasický zabijačkový recept. Jde o sekanou plněnou špalíkem panenské svíčkové. Celá sekaná se pak peče zabalená do bránice. Plátky sekané se servírují se smetanovo-zeleninovou rozmixovanou omáčkou a například houskovým knedlíkem.


Ingredience:
Rozpis na dva bochánky sekané:
1 kgvepřové plece bez kosti
500 gvepřového boku bez kosti
2 ksvejce
1 kspalice česneku
1 ksvepřové panenky
cca 100 gvepřová bránice
100-150 mlvody
čerstvé bylinky (majoránka, koriandr, libeček, petrželka)
čerstvý mletý pepř
muškátový oříšek
celý kmín
sůl
Na omáčku:
250 gmrkve
200 gceleru
100 gpetržele
100 gmásla
1-2 lžíceplnotučné hořčice
2 lžícecukr krupice
cca 700 mlvývaru
250  mlsmetany ke šlehání
1 ksvětší cibule
6-7 kskuliček nového koření
6-7 kskuliček černého pepře
3 ksbobkové listy
citronová šťáva nebo ocet
sůl

Postup:
  1. Očištěnou, propláchnutou, osušenou vepřovou panenku rozřízneme podélně na dvě stějné poloviny. Bůček a tak 1/3 plece pomeleme na mlýnku s nejmenšími dírkami (3 mm), zbývající 2/3 plece pomeleme na mlýnku s největšími dírkami (8 mm). Pomleté maso osolíme a okořeníme pepřem, zamícháme do něj prolisované stroužky česneku a dochutíme trochou nastrouhaného muškátového oříšku. Přidáme vejce a bylinky nasekané nadrobno a vše důkladně promícháme, během míchání přiléváme do masa studenou vodu tak, aby se dobře spojilo, ale pozor, směs nesmí být moc řídká! Na výše uvedené množství surovin použijeme přibližně 100-150 ml vody.
  2. Pomleté maso rozdělíme na dvě části. Z každé vytvarujeme bochánek. V jeho středu uděláme hřbetem ruky po celé délce důlek. Do vzniklé mezery vložíme panenku, tu před tím osolíme, okořeníme pepřem a potřeme dvěma prolisovanými stroužky česneku a posypeme kmínem.
  3. Mleté maso nad panenkou spojíme a vytvoříme opět bochánek. Namočíme si ruce ve studené vodě a celý bochánek vyhladíme, aby v něm nebyly žádné mezery či dírky. Dbáme, aby nám panenka zůstala v jeho středu. Bochánek na povrchu posypeme kmínem, zabalíme do potravinové fólie, konce přehneme z každé strany dolů tak, aby se dole překrývaly.
  4. Připravené, ve fólii zabalené bochánky necháme v lednici do druhého dne odležet.
  5. Bochánky opatrně zbavíme fólie, pečeme na plechu přikrytém alobalem a podlitou trochou vody, při teplotě 180 °C, minimálně jednu hodinu. Po upečení musí mít zlatavou barvu.
  6. Upečenou sekanou necháme úplně vychladnout, krájíme na silnější plátky a podáváme, v tomto případě, se svíčkovou omáčkou a kynutým houskovým knedlíkem.

Příprava omáčky:

  1. Na rozpuštěném másle orestujeme tenká kolečka cibule a nahrubo nastrouhanou zeleninu a to lehce dozlatova, poté přisypeme cukr, který necháme se zeleninou lehce zkaramelizovat.
  2. Přidáme hořčici, sůl, koření, které uzavřeme do čajítka, prázdného sáčku od čaje či například kousku gázy. Vlijeme cca 700 ml vývaru a vaříme cca 30 minut, pak vyndáme koření a zeleninu rozmixujeme ponorným mixerem dohladka.
  3. K rozmixované zelenině přilijeme smetanu, dolijeme vývar do požadované hustoty omáčky a chvíli ji provaříme. Doléváme jen tolik, abychom nemuseli omáčku zahušťovat moukou v záklechtce nebo jíškou.
  4. Nakonec omáčku dle chuti ještě dosolíme a okyselíme buď citronovou šťávou nebo octem.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Naklíčené mungo fazolky

Naklíčené mungo fazolky si získávají stále větší oblibu pro svoji příjemnou chuť, která připomíná chuť mladého hrášku a navíc obsahují pořádnou dávku vlákniny, bílkovin a nechybí ani antioxidanty. Naklíčit fazolky v domácím prostředí je jednoduché. Sáček 500 g suchých mungo fazolek koupíte v prodejně zdravé výživy, nebo je mají v sortimentu i některé obchodní řetězce. Cena se pohybuje kolem 50 Kč. Řetězce i obchody zdravé výživy prodávají i fazolky naklíčené, pod obchodním názvem mungo klíčky, proč si je však nepřipravit doma čerstvé. Návod najdete právě v tomto článku.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Sezona medvědího česneku je zpět: Vychutnejte si ho, dokud je čas

Roste jen pár týdnů v roce a letos jsme se ho díky teplému počasí dočkali opravdu brzy. Medvědí česnek, jarní bylinka s jemnou česnekovou chutí potěší nejen naše smysly, ale i naše tělo. A jeho čas přichází právě teď. Zelený zázrak, který skvěle chutná. To je medvědí česnek. Dnes už ho není třeba představovat, mezi „trendy jarními pochutinami“ se drží již několik let. Známý nám ale je už celá staletí, až tisíce let.

číst dále ...

Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace

Indická kuchyně je jednou z nejvoňavějších a nejbarevnějších na světě, čímž si získala strávníky napříč kontinenty, Evropu a Českou republiku nevyjímaje. Pokrmy provoněné skořicí a kurkumou se dlouho drží mezi nejoblíbenějšími pochoutkami, na které si Češi rádi zajdou do restaurace. Tak proč si ji nepřipravit i doma?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.