Doměkka uvařená polovina vepřové hlavy, obraná, pomletá spolu s játry, promíchaná s máčenou žemlí a kořením, upečená v troubě ve formě prejtu.
Ingredience:
1/2 ks | vepřové hlavy |
2 ks | stroužky česneku |
2 ks | žemle |
1 šálek | vývaru (získáme při vaření hlavy) |
100 g | vepřových jater |
strouhanka | |
majoránka | |
zázvor | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Očištěnou vepřovou hlavu uvaříme v osolené vodě doměkka, maso obereme z kostí a pomeleme i s játry na masovém strojku
2. Přidáme namočené a vymačkané žemle, dochutíme solí a kořením, směs trochu zředíme vývarem z masa
3. Do dobře sádlem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče přendáme připravenou masovou směs, pečeme v troubě vyhřáté na 180-190 °C dozlatova
4. Takto připravený prejt krájíme na porce a podáváme například s vařenými brambory a dušeným zelím.