Naklepaná srnčí plec, potřená houbovou směsí, zarolovaná, upečená doměkka, servírovaná podlitá omáčkou připravenou z výpeku, nejlépe s bramborovou kaší.
Ingredience:
750 g | srnčí plece |
200 g | nakládaných hub |
100 g | slaniny |
3 lžíce | másla |
2 lžíce | medu |
2 lžíce | oleje |
1-2 lžíce | solamylu (škrobové moučky na zahuštění) |
1 lžíce | nasekaném petželky kudrnky |
8 ks | kuliček jalovce |
3 ks | bobkové listy |
1 ks | velké cibule |
1 ks | mrkve |
250 ml | červeného vína |
mletý černý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
1. Srnčí maso důkladně očistíme, omyjeme, osušíme a rozřízneme na plát, který po obou stranách dobře naklepeme, plecko osolíme, okořeníme pepřem
2. Houby zcedíme a promícháme s nasekanou petrželkou, touto směsí potřeme připravený plát masa, opatrně zavineme a zajistíme provázkem
3. Roládu opečeme ze všech stran na rozpáleném oleji, pak ji přendáme do pekáčku, přidáme máslo a na kostičky nakrájenou slaninu, v troubě vyhřáté na 200 °C pokrm pečeme asi 20 minut
4. Oloupanou cibuli s oškrábanou mrkev nakrájíme na kostičky a přidáme k masu spolu s kořením, dle potřeby vše podlijeme teplou vodou a v troubě vyhřáté na 190 °C dopečeme doměkka, což bude trvat asi 50 minut
5. Horkou roládu vytáhneme z pekáče, uchováme v teple, do výpeku nalijeme víno, promícháme a přivedeme k varu, zahustíme solamylem rozmíchaným v troše studené vody, omáčku krátce provaříme
6. Omáčku z výpeku ještě osolíme, dochutíme medem a mletým pepřem, vložíme do ní zpět roládu a vše ještě krátce prohřejeme.
Roládu nakrájenou na plátky podáváme nejlépe s bramborovou kaší, podlitou omáčkou z výpeku.