Kynuté těsto pokladené ostružinami, potřené tvarohovou hmotou a posypané mandlemi, upečené dozlatova.
Ingredience:
400 g | polohrubé mouky |
60 g | tuku |
30 g | droždí |
1 ks | vejce |
2 dl (asi) | mléka |
2 lžíce | pískového cukru |
špetka soli | |
tuk na vymazání plechu | |
moučkový cukr na posypání | |
oloupané mandle | |
Na náplň: | |
750 g | ostružin |
500 g | měkkého tvarohu |
150 g | pískového cukru |
3-4 ks | vajec |
1 ks | balíčku vanilinového cukru |
1 ks | balíčku vanilkového pudinkového prášku |
1 dl | smetany ke šlehání |
Postup:
1. Na vál prosejeme polohrubou mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, trochu vlažného mléka a necháme vykynout
2. Pak vmícháme rozehřátý tuk, vejce, sůl, zbylé mléko podle potřeby a vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout
3. Vykynuté těsto vyválíme na plát, který přeneseme na tukem vymazaný plech a povrch posypeme očištěnými ostružinami
4. Žloutky smícháme s tvarohem, smetanou, pískovým i vanilinovým cukrem, pudinkovým práškem a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků
5. Tvarohovou hmotu rozetřeme na ostružiny, posypeme nudličkami mandlí a v předehřáté troubě zvona upečeme dozlatova, pak necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme na dílky.