REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzské makronky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Makronky jsou původem z Itálie, ale největší zalíbení v nich našli právě Francouzi. Jsou malé, buclaté, křupavé navenek a měkké zevnitř, a přitom k jejich výrobě stačí jen tři základní suroviny: bílky, cukr a mandle. Recept podle cukrářky Ivety Fabešové.


Ingredience:
Rozpis na 40 kusů:
200 gmandlové mouky
200 gcukru krupice
200 gmoučkového cukru
756 gbílků
50 mlvody
1 kelímekmascarpone
potravinářské barvivo
malinový džem

Postup:

1. Moučkový cukr smícháme s mandlovou moukou
2. Cukr krupici a vodu necháme společně vařit, dokud nezhoustne a nedosáhne 118˚C (pokud nemáme po ruce cukrářský teploměr, poznáme tento okamžik jednoduchou zkouškou, když namočíme prsty do misky se studenou vodou, rychle jimi zachytíme trochu vroucího sirupu a ihned je zase ponoříme zpátky do vody, zchladlý cukr se nerozpustí, ale dá se hníst jako žvýkačka, ale pozor, když bude cukr svařený ještě o něco více, už se nebude dát po zchlazení hníst a bude se lámat jako karamel)
3. Bílky vložíme do mixéru, přilijeme horký cukrový rozvar a necháme šlehat až do vychladnutí, díky rozvaru pak bude sníh velmi pevný
4. Druhou část bílků vlijeme do směsi cukru a mandlové mouky a přimícháme pevný ušlehaný sníh, dobře promícháme a obarvíme potravinářskou barvou
5. Na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme makronky o průměru 4 cm, necháme je asi 20 minut zaschnout při pokojové teplotě a poté pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C přesně 10 minut, z plechu makronky sundáme až po úplném vychladnutí
6. Připravíme si náplň; smícháme mascarpone s malinovým džemem, poměr podle vaší chuti
7. Makronky naplníme krémem a spojíme je po dvou k sobě.

Doporučení:

Těsto nesmí být řídké příliš, potom makronky praskají! Čím více tekutiny se do nich přidá, tím víc zřídne, takže pozor zejména na potravinářské barvy. Musí být husté, aby se jich použilo co nejmenší množství, které pak tolik neovlivní konzistenci těsta. Makronky je lepší na plechu nechat 1 až 2 hodiny proschnout, až pak upéci. Také několikrát s plechem uhodíme o stůl, aby se z těsta z makronek dostal všechen vzduch. Bílky používáme odleželé, ideálně by měly ležet v lednici 2 až 3 dny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy