Makronky jsou původem z Itálie, ale největší zalíbení v nich našli právě Francouzi. Jsou malé, buclaté, křupavé navenek a měkké zevnitř, a přitom k jejich výrobě stačí jen tři základní suroviny: bílky, cukr a mandle. Recept podle cukrářky Ivety Fabešové.
Ingredience:
Rozpis na 40 kusů: | |
200 g | mandlové mouky |
200 g | cukru krupice |
200 g | moučkového cukru |
756 g | bílků |
50 ml | vody |
1 kelímek | mascarpone |
potravinářské barvivo | |
malinový džem |
Postup:
1. Moučkový cukr smícháme s mandlovou moukou
2. Cukr krupici a vodu necháme společně vařit, dokud nezhoustne a nedosáhne 118˚C (pokud nemáme po ruce cukrářský teploměr, poznáme tento okamžik jednoduchou zkouškou, když namočíme prsty do misky se studenou vodou, rychle jimi zachytíme trochu vroucího sirupu a ihned je zase ponoříme zpátky do vody, zchladlý cukr se nerozpustí, ale dá se hníst jako žvýkačka, ale pozor, když bude cukr svařený ještě o něco více, už se nebude dát po zchlazení hníst a bude se lámat jako karamel)
3. Bílky vložíme do mixéru, přilijeme horký cukrový rozvar a necháme šlehat až do vychladnutí, díky rozvaru pak bude sníh velmi pevný
4. Druhou část bílků vlijeme do směsi cukru a mandlové mouky a přimícháme pevný ušlehaný sníh, dobře promícháme a obarvíme potravinářskou barvou
5. Na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme makronky o průměru 4 cm, necháme je asi 20 minut zaschnout při pokojové teplotě a poté pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C přesně 10 minut, z plechu makronky sundáme až po úplném vychladnutí
6. Připravíme si náplň; smícháme mascarpone s malinovým džemem, poměr podle vaší chuti
7. Makronky naplníme krémem a spojíme je po dvou k sobě.
Těsto nesmí být řídké příliš, potom makronky praskají! Čím více tekutiny se do nich přidá, tím víc zřídne, takže pozor zejména na potravinářské barvy. Musí být husté, aby se jich použilo co nejmenší množství, které pak tolik neovlivní konzistenci těsta. Makronky je lepší na plechu nechat 1 až 2 hodiny proschnout, až pak upéci. Také několikrát s plechem uhodíme o stůl, aby se z těsta z makronek dostal všechen vzduch. Bílky používáme odleželé, ideálně by měly ležet v lednici 2 až 3 dny.