Guláš z vepřového masa, vepřových vnitřností, cibule a dalších ingrediencí připravovaný při domácích zabijačkách.
Ingredience:
200 g | vepřové plece |
200 g | vepřového bůčku |
100 g | vepřového jazyka |
100 g | vepřových ledvinek |
100 g | vepřových jater |
100 g | vepřového srdce |
2 lžíce | sádla |
2 lžíce | sušené majoránky |
500 ml | masového vývaru |
3 ks | cibule |
1 ks | paličky česneku |
chlebová střídka na zahuštění | |
mozeček na zahuštění | |
čerstvé bylinky na ozdobení | |
mletý černý pepř | |
kmín | |
sůl |
Postup:
1. Všechno maso i vnitřnosti dobře omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostky 2. Oloupané cibule nakrájíme na drobno a oloupané stroužky česneku prolisujeme
3. Ve větším kastrolu na rozehřátém sádle osmahneme dozlatova nakrájené cibule, přidáme nakrájené maso s vnitřnostmi a ze všech stran je orestujeme, zalijeme masovým vývarem, ochutíme prolisovanými stroužky česneku i kmínem, osolíme a okořeníme mletým pepřem
4. Pak maso dusíme pod pokličkou doměkka (asi 45 minut) a nakonec guláš dochutíme majoránkou, zahustíme mozečkem i na malé kousky nalámanou chlebovou střídkou a necháme ještě chvíli provařit
5. Hotový guláš rozdělíme na talíře, každou porci dozdobíme na jemno nasekanými bylinkami a servírujeme s houskovým knedlíkem nebo chlebem.
Místo chleba a mozečku je samozřejmě možné guláš zahustit hladkou moukou.