Zabijačkový guláš podlévaný pivem.
Ingredience:
recept pro 4-5 osob: | |
400 g | vepřové plecko |
120 g | vepřových ledvinek |
120 g | vepřových jater |
2 ks | cibule |
1 lžíce | sádla |
2 lžíce | sladké červené papriky |
1 lžíce | sušené majoránky |
drcený kmín | |
mletý pepř | |
sůl | |
pivo a voda na podlévání |
Postup:
1. Na kousky pokrájenou cibuli osmahneme na rozehřátém sádle dorůžova
2. Očištěné a pokrájené ledvinky a plecko přidáme k cibulce do hrnce a zprudka orestujeme
3. Poprášíme červenou paprikou a podlijeme trochou vody a piva
4. Přidáme kmín a sůl a dusíme pod poklicí
5. Během dušení podle potřeby doléváme pivem a kapkou vody a občas promícháme
6. Jakmile je maso téměř měkké přidáme očištěná a na kousky pokrájená játra
7. Podle potřeby zahustíme střídkou oschlého chleba (vnitřek chleba bez kůrky na drobno rozdrobený)nebo moukou (ve studené vodě dobře rozmíchaná hladká mouka) a cca 15-20 minut povaříme
8. Dochutíme majoránkou ,pepřem, solí
9. Nakonec hustotu guláše upravíme dolitím piva,či vody, popřípadě naopak zahustíme moukou nebo chlebem.
Nezapomeňte, že guláš při vychladnutí je třeba pravidelně promíchat, jinak vám zkysne. Nechávejte raději dřevěnou vařečku v hrnci (i to pomáhá proti případnému zkysnutí guláše).
Poznámka:Paprika Vám zhořkne, pokud ji více orestujete v horkém oleji a proto ji okamžitě zalijte vodou a nebo ji raději aplikujte přímo do podlívky vody.