REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Guláš s pivem (zabijačkový)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zabijačkový guláš podlévaný pivem.


Ingredience:
recept pro 4-5 osob:
400 gvepřové plecko
120 gvepřových ledvinek
120 gvepřových jater
2 kscibule
1 lžícesádla
2 lžícesladké červené papriky
1 lžícesušené majoránky
drcený kmín
mletý pepř
sůl
pivo a voda na podlévání

Postup:

1. Na kousky pokrájenou cibuli osmahneme na rozehřátém sádle dorůžova
2. Očištěné a pokrájené ledvinky a plecko přidáme k cibulce do hrnce a zprudka orestujeme
3. Poprášíme červenou paprikou a podlijeme trochou vody a piva
4. Přidáme kmín a sůl a dusíme pod poklicí
5. Během dušení podle potřeby doléváme pivem a kapkou vody a občas promícháme
6. Jakmile je maso téměř měkké přidáme očištěná a na kousky pokrájená játra
7. Podle potřeby zahustíme střídkou oschlého chleba (vnitřek chleba bez kůrky na drobno rozdrobený)nebo moukou (ve studené vodě dobře rozmíchaná hladká mouka) a cca 15-20 minut povaříme
8. Dochutíme majoránkou ,pepřem, solí
9. Nakonec hustotu guláše upravíme dolitím piva,či vody, popřípadě naopak zahustíme moukou nebo chlebem.

Doporučení:

Nezapomeňte, že guláš při vychladnutí je třeba pravidelně promíchat, jinak vám zkysne. Nechávejte raději dřevěnou vařečku v hrnci (i to pomáhá proti případnému zkysnutí guláše).

Poznámka:

Paprika Vám zhořkne, pokud ji více orestujete v horkém oleji a proto ji okamžitě zalijte vodou a nebo ji raději aplikujte přímo do podlívky vody.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sušíme zeleninu, ovoce, bylinky a houby

Sušit potraviny můžeme v troubě nebo ve speciálních sušičkách. Naše babičky využívaly i půdy a sklepy. Například houby nebo bylinky se sušily i venku, ovšem ne přímo na slunci …

číst dále ...

Rumová novinka přímo z Mauricia

Moře a léto k sobě neodmyslitelně patří. A jak lépe si zprostředkovat tuto atmosféru i v pohodlí domova než díky vašim chuťovým pohárkům. Novinka The Pearl of Mauritius vás přenese na exotický ostrov na jazyku i v mysli.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX ZÁŘÍ 2021 – balíček plný novinek

V září proběhl návrat do školních lavic a vyšel nový Brand Box, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Přehlídku novinek započala osvěžující kofeinová voda Tchibo Coffizz. Nabízí funkční benefity kávy – dodává energii, povzbudí mysl, udržuje ve střehu a hydratuje. Představuje čirou energii přírodního kofeinu se sílou odpovídající dvojitému espressu. Kofein ale není nositelem chuti, proto Tchibo Coffizz nechutná po kávě, ale po ovoci. K dostání je perlivá i jemně perlivá varianta s aroma citron s mátou a příchutí maracuja v praktické lahvi o objemu 0,5 l…

číst dále ...

Podzim ve znamení vín a sýrů. Přinášíme desatero správného párování

Jen málokdo si dokáže představit podzim bez vinobraní. Ochutnejte letos lokální bio vína v kombinaci s bio sýry a dopřejte si babí léto s čerstvými, sezónními potravinami vyprodukovanými lokálními farmáři. Přinášíme hned několik tipů, jak si je společně nejlépe vychutnáte.

číst dále ...

Sezóna zvěřiny a jehněčího je zde

Podzim je tady a s ním i sezóna jehněčího a zvěřiny. Pokud se vám naskytne příležitost připravit si k obědu zvěřinu či jehněčí maso, neváhejte. A že vám jehněčí nevoní? Chyba! Pokud budete mít kvalitní maso a zvolíte správný způsob přípravy a vhodné ingredience, vykouzlíte lahodný pokrm. Lamart k přípravě chutných jídel nabízí celou řadu nádobí, se kterým bude výsledek podzimního vaření stoprocentní. Litinový pekáč a pekáč s varnou poklicí perfektně poslouží k pečení i dušení.

číst dále ...

Prostříhejte se s Klasáčkem k autu!

Češi rádi soutěží a také čím dál více při nákupu potravin upřednostňují kvalitu. Proto i letošní podzim spouští Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) spotřebitelskou soutěž „Stříhejte kolem dokola“, jejímž maskotem je panáček Klasáček. K účasti stačí jen kupovat výrobky se značkami kvality, jako například Klasa, Regionální potravina, Bio, které vystřihnete, nalepíte do herní karty a zašlete poštou. Hlavní cenou je roční zapůjčení 3 osobních automobilů. Soutěž probíhá od 4. října 2021 do 2. ledna 2022.

číst dále ...

Řepa, česnek, salát… čím jsou pro nás tak prospěšné? A jdou i na gril?

Jaká zelenina chutná nejvíce Čechům? Podle průzkumu ČSÚ z roku 2019 rajčata. Jejich průměrná roční spotřeba na jednoho člověka je 12 kg. Následují cibule 10,1 kg, melouny 8 kg, salátové okurky 6,3 kg, papriky 5,1 kg a hlávkový salát 2,4 kg. Na začátku 90. let jednoznačně dominovalo zelí, dříve se u nás snědlo 13,8 kg, jeho obliba ale klesla na 6,9 kg. V konzumaci zeleniny máme sice ještě rezervy, ale jedno je jisté: stále více si ji vychutnáváme nejen v syrové podobě, ale také na grilu. Na takové zajímavé informace se Akademie kvality zeptala Ing. Zuzany Přibylové, tajemnice Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy