Vejce uvařená na hniličku, po narušení skořápek naložená do čajového kořeněného nálevu. Chuť takto připravených vajec je pikantní, ostře kořeněná. Nejvýraznější je u těch vajec, u nichž při naklepávání skořápky praskl bílek a hnědý kořeněný nálev natekl až ke žloutkům.
Ingredience:
10 ks | vajec |
5 lžic | sojové omáčky |
3 lžíce | černého čaje |
1 l | vody |
koření pěti vůní (badyán, skořice, kmín, zázvor a pepř |
Postup:
1. Vejce uvaříme na hniličku důležité je, aby ztuhl jen bílek
2. Vejce ochladíme vodou a po obvodu každou skořápku naťukáme lžičkou, skořápka musí popraskat ale nesmí se odlupovat musí zůstat pohromadě
3. Do vody dáme čaj a přidáme i koření, vložíme vejce, musí být zcela ponořená, vaříme na mírném zdroji tepla 30 minut
4. Hrnec s vejci odstavíme z ohně a v nálevu necháme vejce vychladnout
5. Před podáváním oloupeme skořápky, pod nimi se objeví hnědě mramorový bílek
6. Podáváme se zeleninou a kouskem chleba nebo pečiva.
Uvaříme-li vajec větší množství, které hned nespotřebujeme, můžeme vejce nechat ponořené v nálevu až několik dní v ledničce.
Poznámka:Recept i s fotografií nám poslal Dalibor Marounek
Cibulové bhádží s mátou
Dim sum knedlíčky s houbami, dashi vývar a kimchi podle Pavla Berkyho