REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Obložené chlebíčky, topinky a tousty – výběr těch nejlepších!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Obložené pečivo patří k tradičním českým pokrmům. Ovšem není to jen doména Čechů! Pečivo pokladené různými surovinami znají i za našimi hranicemi. V Itálii mají například bruschettu či crostini, v Anglii a v Americe jsou zase oblíbené tousty. Zde vám předkládáme některé vyzkoušené recepty z naší databáze, které patří mezi nejoblíbenější čtenářské recepty již řadu let.


Asi mezi nejznámější, přitom stále nejoblíbenější, patří chlebíčky z bílé veky pokladené vlašským, pařížským či pochoutkovým salátem, uzeninou, vejci, okurkou … případně potřený máslem, či nějakou vhodnou pomazánkou. Zde je několik receptů:

Chlebíček se šunkou, salámem, vejci a okurkou

Rozpis na 10 kusů: 200 g bílé veky nakrájené na plátky, 190 g vlašského salátu speciál, 100 g plátků šunky, 100 g koleček tvrdého salámu, 100 g okurek sterilovaných bez nálevu, 50 g vajec, paprika na ozdobu

Bílou veku nakrájíme šikmým řezem na stejně silné krajíčky. Plátky veky obložíme vlašským salátem, kolečkem šunky a salámu. Chlebíčky nakonec dozdobíme okurkou, paprikou a plátkem uvařeného vejce.

 

 

Chlebíček s uzeným lososem

Na 10 ks: 200 g bílé veky, 150 g uzeného lososa v oleji, 100 g másla, 50 g vajec, 12 g petrželové natě

Bílou veku nakrájíme šikmým řezem na stejně silné krajíčky, které potřeme rozměklým máslem. Plátky pečiva pak obložíme uzeným lososem. Nakonec jednotlivé veky ozdobíme kolečkem natvrdo uvařeného vejce a petrželovou natí.

 

Uherské chlebíčky II.

Ingredience: 200 g koleček tvrdého (suchého) salámu, 120 g jemného taveného sýra, 80 g másla, mléko podle potřeby, mletá sladká i pálivá paprika, veka, sůl

Změklé máslo utřeme s taveným sýrem. Přidáme mléko, mletou sladkou papriku, špetku mleté pálivé papriky, podle potřeby osolíme a dobře vše promícháme. Ochuceným máslem namažeme plátky veky, ozdobeně poklademe kolečky salámu, pórkem a snítky petrželky.

 

 

Uzenářské chlebíčky

Ingredience: 10 ks plátků bílé veky, 10 ks plátků šunky, 10 ks plátků turistického salámu, 1 ks vařeného vejce, 100 g Rokforské pomazánky s ořechy, sterilovaná okurka, petržel, křen. Rokforská pomazánka: 100 g rokforu (niva), 100 g másla, 50 g vlašských ořechů, bílý pepř, sůl

Změklé máslo dáme do mísy, přidáme na jemno nastrouhaný rokfor (nivu), zamícháme, dochutíme mletým bílým pepřem a podle chuti solí. Nakonec přidáme nadrobno nasekaná ořechová jádra a vše dobře promícháme. Touto pomazánkou můžeme plnit i zeleninu (rajčata, papriky) a nebo použít do sýrových rolád. Jednotlivé plátky veky potřeme Rokforskou pomazánkou. Na každý jednotlivý chlebíček dáme kornoutek šunky a turistického salámu. Přiložíme plátek vařeného vejce, plátek sterilované okurky a malé množství strouhaného křenu. Zdobíme snítkou petržele
8. Chlebíček můžeme i doplnit čerstvou zeleninou – rajčaty, ředkvičkou nebo okurkou.

 

 

Pro další recepty se podíváme do zahraničí …

Bruschetta

Ingredience: 8 ks plátků bagety, 4 ks velkých rajčat, 4 ks stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, trochu sušené dobromysli, čerstvě umletý černý pepř, sůl, voda na povaření rajčat

Rajčata křížem nařízneme, krátce povaříme, ochladíme a oloupeme. Oloupaná rajčata rozkrájíme na čtvrtiny, odstraníme jadérka a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme s nakrájenými rajčaty, směs osolíme. Plátky bagety opečeme na grilu po obou stranách dozlatova. Opečené bagety potřeme olivovým olejem a poklademe rajčatovou směsí. Nakonec bruschetty ochutíme dobromyslí a nejlépe čerstvě namletým pepřem.

 

 

Francouzský toust

Ingredience: 250 g toastového chleba (např.: Rosického od firmy Penam), 1 ks plátek tvrdého sýra (eidam), 1 ks vejce, listová zelenina, petrželka, máslo, olej, sůl

Plátek toustového chleba namažeme máslem, posypeme petrželí a poklademe sýrem. Uzavřeme druhým toustovým chlebem a vložíme do rozpálené trouby, několik minut ho zapékáme v troubě vyhřáté na 200 °C. Mezitím na pánvičce připravíme volské oko, které pak položíme na zapečený toust. Dozdobíme zeleninou a podáváme.

 

 

Americký double toust

Ingredience: 750 g Super sandwich Penam, 100 g anglické slaniny, 100 g šunky, 80 g plátků sýra, 1 balení cherry rajčátek, 1 ks hlávky salátu, kečup, (máslo, hořčice)

Na toust položíme plátek šunky, sýru, slaniny, salátu a přidáme trochu kečupu. Toto šestkrát opakujeme a nakonec sandwich uzavřeme poslední toustem. Na talířek přidáme rajčátka a kadeřavou zeleninu.

 

Italský toust

Ingredience: 500 g Rosického toustového tmavého chleba Penam, 120 g menších rajčat, 2 ks stroužky česneku, olivový olej, bylinky: oregano, tymián a petržel

Toustový chléb lehce potřeme česnekem, poklademe na kolečka nakrájenými rajčaty. Vše posypeme směsí bylinek a pokapeme olivovým olejem, necháme zapéct, dokud rajčátka nezměknou.

 

 

Další připomenutí těch nejlepších receptů se bude týkat topinek, tedy opečených krajíčků klasického, nebo i toustového chleba …

 

Topinky se smaženými vejci

Ingredience: 7 ks plátků klasického nebo i toastového chleba, 6 ks vajec, 1/4 ks středně velké cibule, 50 g nastrouhaného tvrdého sýra, 1 lžíce másla, zelená nať, sladká mletá červená paprika, olej, sůl

Plátky klasického nebo i toastového chleba nejprve opečeme na sucho na pánvičce nebo v topinkovači z obou stran dočervena. V hrnci orestujeme na másle jemně nasekanou cibuli, přilijeme zvlášť rozšlehaná vejce, osolíme je a směs mícháme do zhoustnutí. Usmažená vejce urovnáme na topinky a posypeme je nastrouhaným sýrem, trochou sladké papriky. Nakonec topinky ozdobíme nasekanou zelenou natí.

 

Tatarský biftek servírovaný namíchaný

Ingredience: 500 g pravé hovězí svíčkové nebo pěkné hovězí zadní, 4 vrchovaté lžíce kečupu, 3 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice, 1-2 ploché lžíce nejlépe hrubozrnné soli, 2 vrchovaté lžičky čerstvě podrceného černého pepře, 2 vrchovaté lžičky mleté sladké červené papriky, 2 lžičky worcesterské omáčky, 2 ks vaječné žloutky z čerstvých vajíček, 2 ks středně velké cibule, chlebové topinky a česnek s kolečky cibule k servírování

Maso odblaníme, nakrájíme na menší kostky, spolu s cibulí a česnekem pomeleme na masovém strojku 1 až 2x (kdo chce, může maso po staru naškrábat nožem, ale je to velká dřina!). Maso osolíme, okořeníme čerstvě podrceným pepřem, dochutíme syrovými vaječnými žloutky, mletou paprikou, worcesterskou omáčkou, kečupem a plnotučnou hořčicí. Důkledně vše promícháme, tatarák necháme v lednici nejlépe do druhého dne odležet v uzavíratelné dóze nebo v misce zabalené v potravinářské fólii. Před servírováním, na sucho, nebo i v oleji usmažíme topinky z půlek chleba, ty podáváme spolu s tatarákem, oloupanými stroužky česneku a kolečky cibule.

 

 

Pikantní masová směs s houbovou čalamádou na topince

Rozpis na 2 porce: 1 ks chlazený kuřecí prsní řízek (cca 200 až 250 g), 1 ks cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžíce kvalitní sojové omáčky, 1 lžíce worcersterské omáčky, 1 lžíce koření „gurmánský chilli steak“ (Vitana), 2 lžičky drcených chilli papriček nebo cayenský pepř. Na houbovou směs: 400 g houbové čalamády, 1 ks červené masité papriky, 1 hrst čerstvých koriandrových lístků, sůl, plátky chleba na topinky.

Maso nakrájíme na kostky nebo nudličky, zakápneme olejem, přidáme zbývající ingredince a řádně promícháme, v uzavíratelné nádobě necháme přes noc v lednici marinovat. Marinované maso dáme do pánve a restujeme, za stáleho míchání, cca 10 minut. Přidáme na céčka pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme houbovou čalamádu a vše prohřejeme, podle chuti případně dosolíme. Úplně nakonec přidáme posekaný koriandr. Podáme na čerstvě usmažených topinkách.

 

 

Topinka obložená uzeninou a volským okem

Rozpis na 1 porci: 1 ks velký krajíc nejlépe den starého chleba, 1 ks vejce, 1/4 ks menší cibule, 10 g plátků salámu, 5 g nastrouhaného tvadého sýra, kousek pórku, pepř, sůl, olej, rajské jablíčko na ozdobu

Na pánvi na troše oleje, nebo na sucho opečeme krajíc den starého chleba. Vejce rozklepneme a opatrně vyklopíme na tukem vymazanou pánev, necháme ztuhnout bílek, žloutek může zůstat mírně tekutý. Na topinku položíme několik koleček salámu, pak volské oko, dozdobíme kousky cibule, posypeme solí a pepřem. Nakonec topinku posypeme nastrouhaným sýrem a chvíli zapečeme v troubě pod grilem. Topinku servírujeme horkou, ozdobenou pórkem a na osminky nakrájeným rajčetem.

 

 

Topinka s hovězím steakem a žampiony

Rozpis na 4 porce: 4 ks silnější plátky chleba, 3 ks stroužky česneku, 1 ks cibule, 400 g vyzrálého hovězího masa na steak (např. květovaná špička), 200 g hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti, 20 g másla + máslo na potření topinky, špetka drceného kmínu, čerstvý tymián, čerstvý špenát, pepř, olej, sůl

Očistěte houby a nakrájejte je na plátky, oloupanou cibuli na měsíčky. Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibuli, přidejte žampiony a dál restujte. Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín
Až budou žampiony hotové, odstavte a dochuťte lístky čerstvého tymiánu. Na jiné pánvi připravíte steak, maso nechte odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřete olejem. Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso, až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu. Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku. Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem. Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium, nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout (pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě). Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb, steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete. Topinku potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte, poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.

 

 

A na závěr si dáme nějaké recepty na skvělé tousty …

Zapékané tousty

Ingredience: 1 balení světlého toustového chleba, 1 balení plátkového tvrdého sýru, 1 balení plátků šunkového salámu, 1 ks kostky mírně povoleného másla, plnotučná hořčice, chilli omáčka, rajčata a okurky na ozdobu, papír na pečení

Plátky chleba potřeme povoleným máslem a hořčicí, poklademe plátky salámu, zastříkneme chilli omáčkou, nahoru dáme plátkový sýr. Pečící plech vysteleme papírem na pečení, na něj poklademe připravené obložené tousty. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékáme 5 minut, pak zapneme (kdo má) funkci „gril“ a necháme dopékat ještě 5 minut. Tousty nakonec dozdobíme plátky rajčat a okurky.

 

 

Chalupářský toust

Ingredience: 250 g toastového chleba (např.: Rosického od firmy Penam), 120 g anglické slaniny, 2-4 ks sterilované okurky, 1 ks cibule, hrubozrnná hořčice, máslo

Plátky toustového chleba zprudka opečeme na sucho na pánvi nebo pod grilem, případně v toustovači. Opečené pečivo potřeme mírně povoleným máslem utřeným s hrubozrnnou hořčicí a obložíme na pánvi opečenou slaninou. Toasty dozdobíme na jemno nakrájenou čerstvou cibulí a sterilovanou okurkou a nejlépe ihned, ještě teplé, podáváme.

 

 

Obložený snídaňový sendvič

Rozpis na 1 porci: 4 ks plátky toustového chleba, 4 ks plátky debrecínky nebo jiné vhodné uzeniny, 2 ks plátky sýru (gouda, eidam, měkký látkový sýr …), 2 ks listy ledového salátu, 2 ks vejce, uvařená natvrdo, 1 hrst listů rukoly, pomazánka nebo majonéza

Plátky toustového chleba překrojíme na příč, pak je potřeme majonézou nebo pomazánkovým máslem. Začneme na čtyři z nich skládat postupně plátky sýru, kolečka debrecínky a vajíček, listy salátu a rukoly. Zaklopíme zbývajícími trojúhelníčky toustového chleba, nyní můžeme sendviče podávat jako snídani, či večeři, případně jako svačinku například s horkým čajem.

 

 

Krabí chlebíčky

Ingredience: 1 ks balíčku krabích tyčinek, 1 ks majonézy, 1 ks vejce, máslo, veka, mletý bílý pepř, citrónová šťáva, sůl

Zmrazené krabí tyčinky na jemno nastrouháme. Přidáme majonézu, ochutíme citrónovou šťávou, bílým pepřem, solí a vše dobře promícháme. Plátky veky potřeme slabou vrstvou másla, naneseme pomazánku a ozdobíme plátkem uvařeného vejce.

 

 

Toustový sendvič plněný vaječnou pomazánkou

Ingredience: 1 balení toustového chleba, 1 ks ledový nebo i klasický salát, Na vaječnou pomazánku: 200 g pomazánkového másla, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce dijonské hořčice, 5-6 ks natvrdo uvařených vajec, 1 ks menší cibule, mletý pepř, voda, sůl

Toustový chléb opečeme v toustovači nebo na sucho, na pánvi. Plátky obložíme listy salátu, na ten poklademe vaječnou pomazánku. Zaklopíme dalším toustem a máme hotovo. Příprava pomazánky: V misce vymícháme pomazánkové máslo spolu s majonézu a hořčicí. Cibuli nakrájíme na jemno, v sítku přelijeme vařící a následně studenou vodou a necháme odkapat. Uvařená, oloupaná a vychladlá vejce nastrouháme na slzičkovém struhadle nahrubo, přidáme do misky spolu s cibulí. Všechny suroviny spolu promícháme, salát dosolíme a okořeníme pepřem.

 

 

Další recepty na chlebíčky a obložené pečivo najdete zde:  www.receptyonline.cz/recepty/jidla/chlebicky-oblozene-pecivo-chutovky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy