Topinka, to je jedno z klasických chlebových jídel. Ale ne vždy musí být jen s česnekem a pikantní pomazánkou. Připravili jsme recept, kde se na křupavé topince potkávají listy čerstvého špenátu, žampiony restované na cibulce a chuť luxusu tomuto jinak obyčejnému jídlu dodává na tenké plátky nakrájený hovězí steak.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | silnější plátky chleba |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | cibule |
400 g | vyzrálého hovězího masa na steak (např. květovaná špička) |
200 g | hnědých žampionů nebo jiných hub podle vlastní chuti |
20 g | másla + máslo na potření topinky |
špetka drceného kmínu | |
čerstvý tymián | |
čerstvý špenát | |
pepř | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Očistěte houby a nakrájejte je na plátky, oloupanou cibuli na měsíčky
- Na pánvi rozehřejte olej a nechte zesklovatět cibuli, přidejte žampiony a dál restujte
- Osolte, opepřete a přidejte drcený kmín
- Až budou žampiony hotové, odstavte a dochuťte lístky čerstvého tymiánu
- Na jiné pánvi připravíte steak, maso nechte odstát do pokojové teploty a poté ho ze všech stran potřete olejem
- Pánev rozpalte na vysokou teplotu a položte na ni maso, až se maso „pustí“, steak otočte a teplotu plotny snižte na polovinu
- Na maso položte máslo a až se rozteče na pánev, přidejte 2 rozbité stroužky česneku
- Maso na pánvi stále posouvejte a přelévejte česnekovým máslem
- Když je steak propečený tak, jak ho máte rádi (pro tento recept je nejlepší medium, nebo medium rare), odstavte ho z pánve, zabalte do alobalu a nechte 10 minut odpočinout (pokud byl steak hodně vysoký, můžete ho nechat dopéct v troubě)
- Na pánvi po steaku z obou stran opečte chléb, steak ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky, osolte ho a opepřete
- Topinku potřete česnekem a tenkou vrstvou másla, lehce ji osolte, poté na ni poklaďte listy špenátu, houbovou směs a na závěr plátky steaku.
Další zajímavé recepty a informace najdete na akademiekvality.cz. A přímo v obchodech během nákupu vám pomohou značky kvality.
Poznámka:Zdroj: akademiekvality.cz
Toasty s mletým masem a houbami
Topinka s kachním masem, cibulovou marmeládou a rukolou