REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houba, kterou můžeme sbírat po celý rok

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedním z jedlých druhů, který na počasí nekouká a snáší i mrazy, roste tedy po celý rok, k těmto houbám patří boltcovitka bezová – Auricularia auricula – judea, známá spíše pod lidovým názvem Jidášovo ucho. Podle pověsti Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných a pak se oběsil na bezu černém (některé zdroje tuto pověst vyvrací, jednalo se o keř zmarlika – Cercis, známý keř je zmarlika jidášova – Cercis siliquastrum, zvaný též Jidášův strom).


Jidášovo ucho tedy roste celoročně, nejvíce na bezu černém, ale i jiných listnatých dřevinách (buk, vrba), i vzácněji na kmenech a větvích jehličnanů (borovice). Vytváří na hostitelské dřevině bokem přirostlé plodnice hnědé barvy, které jsou v mládí pohárkovité, později miskovité, žilnatě laločnatá s nepravidelným uchovitým tvarem široké až 100 mm. Dužnina je za čerstva na povrchu pružná, chrupavčitá, rosolovitá, vespodu je sametově hnědá, za sucha je dužnina černá, tvrdá lámavá. Po deštích a za vlhkého počasí černá dužnina opět dostane hnědou barvu a plodnice jsou opět pružné. Chuť i vůně této houby je nevýrazná. Vzácně se vyskytuje i bílá forma.

 

 

Jidášovo ucho lze zaměnit za jedlou, ale horší kvality boltcovitku mozkovitou, která má dužninu hnědočerně pásovanou plstnatě chlupatou a vytváří spíše lasturovité plodnice. Podobná je i nejedlá mušlovka plstnatá, která roste výhradně na dřevě topolů, vrb a je na vnější straně bílá. Podobná nejedlá rosolovka listovitá je laločnatě mozkovitě zprohýbaná, průsvitně hnědožlutá. Vzdáleně podobné jsou i některé černorosoly, např. černorosol bukový nebo uťatý, které mají jinou strukturu dužniny a jsou v době zralosti černě zbarvené. Pro začátečníky je nejlepší sbírat jidášovo ucho z bezu černého.

Plodnice jidášova ucha nesmí chybět v pokrmech asijské kuchyně, kde se ji říká černá houba, v Asii se i uměle pěstuje. Je oblíbená pro svoji chrupavčitou konzistenci dužniny. Nesmí chybět v salátech, polévkách, v masových směsích atd.. Plodnice se většinou nakrájí do pokrmu a konzumují syrové.

Hlavní klad této houby jsou její prokazatelné léčivé účinky, které čínská medicína využívá po staletí. Snižuje vysoký krevní tlak, kornatění cév, posiluje imunitní systém, zlepšuje pleť i vlasy. Obklady se používají na záněty krku a očí. Vývar z jidášova ucha pomáhá při bolestech žaludku. Používá se při krvácejících hemeroidech a krvi v moči. Přebytky jidášova ucha, které naleznete, se dají usušit. Sušené plodnice po namočení nabobtnají a jsou opět čerstvé. Nedoporučuje se sbírat plodnice, které jsou napadeny zelenou řasou, ty mohou způsobit žaludeční potíže.

Více o jidášovu uchu, ale i dalších houbách naleznete v našem atlase hub zde: Atlas hub

Text i foto: D. M.

 

Další články k tématu:

 

Recepty z jidášova ucha, s jidášovým uchem:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Detoxikace organismu

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

číst dále ...

Fialové brambory (odrůda Blue Star a odrůda Valfi)

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy