Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houba, kterou můžeme sbírat po celý rok

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedním z jedlých druhů, který na počasí nekouká a snáší i mrazy, roste tedy po celý rok, k těmto houbám patří boltcovitka bezová – Auricularia auricula – judea, známá spíše pod lidovým názvem Jidášovo ucho. Podle pověsti Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných a pak se oběsil na bezu černém (některé zdroje tuto pověst vyvrací, jednalo se o keř zmarlika – Cercis, známý keř je zmarlika jidášova – Cercis siliquastrum, zvaný též Jidášův strom).


Jidášovo ucho tedy roste celoročně, nejvíce na bezu černém, ale i jiných listnatých dřevinách (buk, vrba), i vzácněji na kmenech a větvích jehličnanů (borovice). Vytváří na hostitelské dřevině bokem přirostlé plodnice hnědé barvy, které jsou v mládí pohárkovité, později miskovité, žilnatě laločnatá s nepravidelným uchovitým tvarem široké až 100 mm. Dužnina je za čerstva na povrchu pružná, chrupavčitá, rosolovitá, vespodu je sametově hnědá, za sucha je dužnina černá, tvrdá lámavá. Po deštích a za vlhkého počasí černá dužnina opět dostane hnědou barvu a plodnice jsou opět pružné. Chuť i vůně této houby je nevýrazná. Vzácně se vyskytuje i bílá forma.  

 

Jidášovo ucho lze zaměnit za jedlou, ale horší kvality boltcovitku mozkovitou, která má dužninu hnědočerně pásovanou plstnatě chlupatou a vytváří spíše lasturovité plodnice. Podobná je i nejedlá mušlovka plstnatá, která roste výhradně na dřevě topolů, vrb a je na vnější straně bílá. Podobná nejedlá rosolovka listovitá je laločnatě mozkovitě zprohýbaná, průsvitně hnědožlutá. Vzdáleně podobné jsou i některé černorosoly, např. černorosol bukový nebo uťatý, které mají jinou strukturu dužniny a jsou v době zralosti černě zbarvené. Pro začátečníky je nejlepší sbírat jidášovo ucho z bezu černého.

Plodnice jidášova ucha nesmí chybět v pokrmech asijské kuchyně, kde se ji říká černá houba, v Asii se i uměle pěstuje. Je oblíbená pro svoji chrupavčitou konzistenci dužniny. Nesmí chybět v salátech, polévkách, v masových směsích atd.. Plodnice se většinou nakrájí do pokrmu a konzumují syrové.

Hlavní klad této houby jsou její prokazatelné léčivé účinky, které čínská medicína využívá po staletí. Snižuje vysoký krevní tlak, kornatění cév, posiluje imunitní systém, zlepšuje pleť i vlasy. Obklady se používají na záněty krku a očí. Vývar z jidášova ucha pomáhá při bolestech žaludku. Používá se při krvácejících hemeroidech a krvi v moči. Přebytky jidášova ucha, které naleznete, se dají usušit. Sušené plodnice po namočení nabobtnají a jsou opět čerstvé. Nedoporučuje se sbírat plodnice, které jsou napadeny zelenou řasou, ty mohou způsobit žaludeční potíže.

Více o jidášovu uchu, ale i dalších houbách naleznete v našem atlase hub zde: Atlas hub

Text i foto: D. M.

 

Další články k tématu:

 

Recepty z jidášova ucha, s jidášovým uchem:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Naklíčené mungo fazolky

Naklíčené mungo fazolky si získávají stále větší oblibu pro svoji příjemnou chuť, která připomíná chuť mladého hrášku a navíc obsahují pořádnou dávku vlákniny, bílkovin a nechybí ani antioxidanty. Naklíčit fazolky v domácím prostředí je jednoduché. Sáček 500 g suchých mungo fazolek koupíte v prodejně zdravé výživy, nebo je mají v sortimentu i některé obchodní řetězce. Cena se pohybuje kolem 50 Kč. Řetězce i obchody zdravé výživy prodávají i fazolky naklíčené, pod obchodním názvem mungo klíčky, proč si je však nepřipravit doma čerstvé. Návod najdete právě v tomto článku.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Sezona medvědího česneku je zpět: Vychutnejte si ho, dokud je čas

Roste jen pár týdnů v roce a letos jsme se ho díky teplému počasí dočkali opravdu brzy. Medvědí česnek, jarní bylinka s jemnou česnekovou chutí potěší nejen naše smysly, ale i naše tělo. A jeho čas přichází právě teď. Zelený zázrak, který skvěle chutná. To je medvědí česnek. Dnes už ho není třeba představovat, mezi „trendy jarními pochutinami“ se drží již několik let. Známý nám ale je už celá staletí, až tisíce let.

číst dále ...

Připravte si doma skvělé kari jako z indické restaurace

Indická kuchyně je jednou z nejvoňavějších a nejbarevnějších na světě, čímž si získala strávníky napříč kontinenty, Evropu a Českou republiku nevyjímaje. Pokrmy provoněné skořicí a kurkumou se dlouho drží mezi nejoblíbenějšími pochoutkami, na které si Češi rádi zajdou do restaurace. Tak proč si ji nepřipravit i doma?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.