REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jidášovo ucho a další druhy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houbyJedlých hub, které rostou volně v přírodě po celý rok, není mnoho. Ovšem pár se jich přeci jen najde. Patří k nim například boltcovitka, tedy ucho jidášovo – Auricularia auricula judae.


Plodnice rostou celoročně nejčastěji na mrtvém, odumírajícím dřevě bezu černého, vzácně i listnáčů – např. dubu a buku. Plodnice jsou až 100 mm široké a 3 mm tlusté, velmi pružné, zpočátku miskovité, brzy nepravidelně škeblovité nebo uchovité, vrásčité, bočně přirostlé k hostitelské dřevině, barvy hnědé až červenohnědé. Dužnina houby je za čerstva pružná, chrupavčitá, hnědá, za sucha jsou pak plodnice rohovitě tvrdé a černohnědé. Po namočení do vody získává svůj původní tvar a konzistenci, je bez výrazné chuti a vůně. Nejhojnější růst je vždy po delších deštích, a lze sbírat i suché plodnice, jež jsou po namočení opět pružné a chrupavčité.

Využití v kuchyni je omezené, ale třeba při přípravě asijských pokrmů, polévek či salátů spočívá její kulinární přínos v tom, že pokrmům při žvýkání dodává zvláštní příjemnou konzistenci. V jihovýchodní Asii se pěstuje i uměle a její produkce je přes 500 000 tun ročně. Má i léčivé účinky, které jsou známé po staletí, zvláště v čínské lidové medicíně.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Jidášovo ucho, pěkné zdravé houby, fotografie nahoře, dole zaschlé plodnice …

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Jidášovu uchu je podobná další boltcovitka, boltcovitka mozkovitá – Auricularia mesentrica, která rovněž roste celoročně na odumřelém dřevě listnáčů – hlavně buků, jasanů, topolů atd. Plodnice jsou polokruhovité, škeblovité až rozlité, až 150 mm široké a 5 mm tlusté, Často bočně srůstají do několikametrových pásů, za vlhka jsou pružné, za sucha tvrdé a křehké, na okraji bělavé až krémové, jinde hnědé. Dužnina je tuhá, rosolovitá, bez zvláštní chuti i vůně. Jde o jedlý druh, ale plodnice nejsou chutné.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Jidášovu uchu je podobná rosolovka listovitá – Tremella foliacea, jejíž plodnice jsou až 150 mm velké, rosolovité, pružné a skoro průsvitné. Vyskytují se v barvě hnědožluté a jsou složené ze zprohýbaných kadeřavých lupínků. Za sucha plodnice sesychají do beztvaré zrohovatělé hnědé hmoty. Za příznivých teplotních podmínek roste celoročně, nejhojněji na podzim na odumřelém dřevě listnáčů, dubů, buků, bříz atd.; jde o nejedlý druh.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Nezkušený houbař by mohl zaměnit jidášovo ucho i za hojně se vyskytující a nejedlé černorosoly. Černorosol uťatý – Exida truncata, roste celoročně na tlejících kmenech a větvích listnáčů (dubů, buků atd.). Plodnice až 50 mm široké, káčovité, v mládí pružné a rosolovité. Jsou typicky černavě hnědé až černé, pokryté zrnitými výrůstky. Dužnina je rosolovitá, šedá, bez chuti a vůně, opět se jedná o nejedlý druh.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Pěkné plodnice vytváří klanolístka obecná – Schyzophyllum commune. Má klobouk široký až 40 mm, vějířovitý až škeblovitý, bokem nebo svrchní stranou přirostlý k podkladu. Je podvinutý, chlupatý, bělavý, šedý nebo šedohnědý. Lupeny jsou řídké, na ostří po délce rozčísnuté, zavinuté a brvité, nafialovělé až masově šedé. Roste hojně po celý rok na odumřelém dřevě listnáčů i jehličnanů, je to nejedlý a dobře rozpoznatelný druh.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Velké množství hustě shloučených klobouků do řad nebo nad sebou vytváří měkkouš kadeřavý – Plicaturopsis crispa. Klobouky o šířce až 30 mm jsou škeblovité s krátkým třeněm. Měkkouš je plstnatý, šedavě hnědý s bílým okrajem, na spodní straně klobouku se vyskytují bělavé lišty. Dužnina je pružná a tenká bez vůně a chuti. Celoročně roste na listnáčích, je nejedlá.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Ve velkých skupinách (v jednom shluku najdeme až stovky klobouků) roste outkovka pestrá – Trametes versicolor. Klobouky o šířce až 80 mm jsou na povrchu plstnaté, soustředně pásované. Na okraji jsou bělavé, v různých odstínech hnědé, šedé, červenohnědé, šedomodravé i černé barvy. Na spodní straně se vyskytují drobné krémovité póry. Dužnina je tenká, pružná, bělavá. Outkovka roste hojně po celý rok na živém i odumřelém dřevě listnáčů, vzácněji i jehličnanů. Má prokazatelné léčivé účinky, pro tradiční čínskou medicínu je to jedna z nejdůležitějších hub.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Jedním z nejhojnějších lidově “chorošů” je troudnatec pásovaný – Fomitopsis pinicola. Klobouk má šířku až 300 m, v mládí je kopytovitý, později polokruhovitý, bokem přirostlý k substrátu. Je výrazně pásovaný od přirůstajících vrstev, lesklý, jakoby nalakovaný, bělavý, oranžově žlutý, červenohnědý až tmavohnědý. Na bělavém okraji plodnice roní tekutinu (tzv. gutace – vylučování tekutiny na povrch). Troudnatec pásovaný je nejedlý druh rostoucí celoročně na živém i odumřelém dřevě listnáčů a jehličnanů.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Fotografie nahoře: Troudnatec pásovaný – Fomitopsis pinicola, dole: Gutace – vylučovaní tekutiny na povrch u troudnatce pásovaného

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Celoročně rostoucích druhů hub, jež většinou rostou na mrtvém a živém dřevě, jsou desítky. Toto bylo malé seznámení s jejich nejběžněji se vyskytujícími zástupci.

 

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy