REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jidášovo ucho a další druhy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houbyJedlých hub, které rostou volně v přírodě po celý rok, není mnoho. Ovšem pár se jich přeci jen najde. Patří k nim například boltcovitka, tedy ucho jidášovo – Auricularia auricula judae.


Plodnice rostou celoročně nejčastěji na mrtvém, odumírajícím dřevě bezu černého, vzácně i listnáčů – např. dubu a buku. Plodnice jsou až 100 mm široké a 3 mm tlusté, velmi pružné, zpočátku miskovité, brzy nepravidelně škeblovité nebo uchovité, vrásčité, bočně přirostlé k hostitelské dřevině, barvy hnědé až červenohnědé. Dužnina houby je za čerstva pružná, chrupavčitá, hnědá, za sucha jsou pak plodnice rohovitě tvrdé a černohnědé. Po namočení do vody získává svůj původní tvar a konzistenci, je bez výrazné chuti a vůně. Nejhojnější růst je vždy po delších deštích, a lze sbírat i suché plodnice, jež jsou po namočení opět pružné a chrupavčité.

Využití v kuchyni je omezené, ale třeba při přípravě asijských pokrmů, polévek či salátů spočívá její kulinární přínos v tom, že pokrmům při žvýkání dodává zvláštní příjemnou konzistenci. V jihovýchodní Asii se pěstuje i uměle a její produkce je přes 500 000 tun ročně. Má i léčivé účinky, které jsou známé po staletí, zvláště v čínské lidové medicíně.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Jidášovo ucho, pěkné zdravé houby, fotografie nahoře, dole zaschlé plodnice …

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Jidášovu uchu je podobná další boltcovitka, boltcovitka mozkovitá – Auricularia mesentrica, která rovněž roste celoročně na odumřelém dřevě listnáčů – hlavně buků, jasanů, topolů atd. Plodnice jsou polokruhovité, škeblovité až rozlité, až 150 mm široké a 5 mm tlusté, Často bočně srůstají do několikametrových pásů, za vlhka jsou pružné, za sucha tvrdé a křehké, na okraji bělavé až krémové, jinde hnědé. Dužnina je tuhá, rosolovitá, bez zvláštní chuti i vůně. Jde o jedlý druh, ale plodnice nejsou chutné.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Jidášovu uchu je podobná rosolovka listovitá – Tremella foliacea, jejíž plodnice jsou až 150 mm velké, rosolovité, pružné a skoro průsvitné. Vyskytují se v barvě hnědožluté a jsou složené ze zprohýbaných kadeřavých lupínků. Za sucha plodnice sesychají do beztvaré zrohovatělé hnědé hmoty. Za příznivých teplotních podmínek roste celoročně, nejhojněji na podzim na odumřelém dřevě listnáčů, dubů, buků, bříz atd.; jde o nejedlý druh.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Nezkušený houbař by mohl zaměnit jidášovo ucho i za hojně se vyskytující a nejedlé černorosoly. Černorosol uťatý – Exida truncata, roste celoročně na tlejících kmenech a větvích listnáčů (dubů, buků atd.). Plodnice až 50 mm široké, káčovité, v mládí pružné a rosolovité. Jsou typicky černavě hnědé až černé, pokryté zrnitými výrůstky. Dužnina je rosolovitá, šedá, bez chuti a vůně, opět se jedná o nejedlý druh.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Pěkné plodnice vytváří klanolístka obecná – Schyzophyllum commune. Má klobouk široký až 40 mm, vějířovitý až škeblovitý, bokem nebo svrchní stranou přirostlý k podkladu. Je podvinutý, chlupatý, bělavý, šedý nebo šedohnědý. Lupeny jsou řídké, na ostří po délce rozčísnuté, zavinuté a brvité, nafialovělé až masově šedé. Roste hojně po celý rok na odumřelém dřevě listnáčů i jehličnanů, je to nejedlý a dobře rozpoznatelný druh.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Velké množství hustě shloučených klobouků do řad nebo nad sebou vytváří měkkouš kadeřavý – Plicaturopsis crispa. Klobouky o šířce až 30 mm jsou škeblovité s krátkým třeněm. Měkkouš je plstnatý, šedavě hnědý s bílým okrajem, na spodní straně klobouku se vyskytují bělavé lišty. Dužnina je pružná a tenká bez vůně a chuti. Celoročně roste na listnáčích, je nejedlá.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Ve velkých skupinách (v jednom shluku najdeme až stovky klobouků) roste outkovka pestrá – Trametes versicolor. Klobouky o šířce až 80 mm jsou na povrchu plstnaté, soustředně pásované. Na okraji jsou bělavé, v různých odstínech hnědé, šedé, červenohnědé, šedomodravé i černé barvy. Na spodní straně se vyskytují drobné krémovité póry. Dužnina je tenká, pružná, bělavá. Outkovka roste hojně po celý rok na živém i odumřelém dřevě listnáčů, vzácněji i jehličnanů. Má prokazatelné léčivé účinky, pro tradiční čínskou medicínu je to jedna z nejdůležitějších hub.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Jedním z nejhojnějších lidově “chorošů” je troudnatec pásovaný – Fomitopsis pinicola. Klobouk má šířku až 300 m, v mládí je kopytovitý, později polokruhovitý, bokem přirostlý k substrátu. Je výrazně pásovaný od přirůstajících vrstev, lesklý, jakoby nalakovaný, bělavý, oranžově žlutý, červenohnědý až tmavohnědý. Na bělavém okraji plodnice roní tekutinu (tzv. gutace – vylučování tekutiny na povrch). Troudnatec pásovaný je nejedlý druh rostoucí celoročně na živém i odumřelém dřevě listnáčů a jehličnanů.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Fotografie nahoře: Troudnatec pásovaný – Fomitopsis pinicola, dole: Gutace – vylučovaní tekutiny na povrch u troudnatce pásovaného

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Celoročně rostoucích druhů hub, jež většinou rostou na mrtvém a živém dřevě, jsou desítky. Toto bylo malé seznámení s jejich nejběžněji se vyskytujícími zástupci.

 

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy