REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jidášovo ucho a další druhy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houbyJedlých hub, které rostou volně v přírodě po celý rok, není mnoho. Ovšem pár se jich přeci jen najde. Patří k nim například boltcovitka, tedy ucho jidášovo – Auricularia auricula judae.


Plodnice rostou celoročně nejčastěji na mrtvém, odumírajícím dřevě bezu černého, vzácně i listnáčů – např. dubu a buku. Plodnice jsou až 100 mm široké a 3 mm tlusté, velmi pružné, zpočátku miskovité, brzy nepravidelně škeblovité nebo uchovité, vrásčité, bočně přirostlé k hostitelské dřevině, barvy hnědé až červenohnědé. Dužnina houby je za čerstva pružná, chrupavčitá, hnědá, za sucha jsou pak plodnice rohovitě tvrdé a černohnědé. Po namočení do vody získává svůj původní tvar a konzistenci, je bez výrazné chuti a vůně. Nejhojnější růst je vždy po delších deštích, a lze sbírat i suché plodnice, jež jsou po namočení opět pružné a chrupavčité.

Využití v kuchyni je omezené, ale třeba při přípravě asijských pokrmů, polévek či salátů spočívá její kulinární přínos v tom, že pokrmům při žvýkání dodává zvláštní příjemnou konzistenci. V jihovýchodní Asii se pěstuje i uměle a její produkce je přes 500 000 tun ročně. Má i léčivé účinky, které jsou známé po staletí, zvláště v čínské lidové medicíně.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Jidášovo ucho, pěkné zdravé houby, fotografie nahoře, dole zaschlé plodnice …

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Jidášovu uchu je podobná další boltcovitka, boltcovitka mozkovitá – Auricularia mesentrica, která rovněž roste celoročně na odumřelém dřevě listnáčů – hlavně buků, jasanů, topolů atd. Plodnice jsou polokruhovité, škeblovité až rozlité, až 150 mm široké a 5 mm tlusté, Často bočně srůstají do několikametrových pásů, za vlhka jsou pružné, za sucha tvrdé a křehké, na okraji bělavé až krémové, jinde hnědé. Dužnina je tuhá, rosolovitá, bez zvláštní chuti i vůně. Jde o jedlý druh, ale plodnice nejsou chutné.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Jidášovu uchu je podobná rosolovka listovitá – Tremella foliacea, jejíž plodnice jsou až 150 mm velké, rosolovité, pružné a skoro průsvitné. Vyskytují se v barvě hnědožluté a jsou složené ze zprohýbaných kadeřavých lupínků. Za sucha plodnice sesychají do beztvaré zrohovatělé hnědé hmoty. Za příznivých teplotních podmínek roste celoročně, nejhojněji na podzim na odumřelém dřevě listnáčů, dubů, buků, bříz atd.; jde o nejedlý druh.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Nezkušený houbař by mohl zaměnit jidášovo ucho i za hojně se vyskytující a nejedlé černorosoly. Černorosol uťatý – Exida truncata, roste celoročně na tlejících kmenech a větvích listnáčů (dubů, buků atd.). Plodnice až 50 mm široké, káčovité, v mládí pružné a rosolovité. Jsou typicky černavě hnědé až černé, pokryté zrnitými výrůstky. Dužnina je rosolovitá, šedá, bez chuti a vůně, opět se jedná o nejedlý druh.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Pěkné plodnice vytváří klanolístka obecná – Schyzophyllum commune. Má klobouk široký až 40 mm, vějířovitý až škeblovitý, bokem nebo svrchní stranou přirostlý k podkladu. Je podvinutý, chlupatý, bělavý, šedý nebo šedohnědý. Lupeny jsou řídké, na ostří po délce rozčísnuté, zavinuté a brvité, nafialovělé až masově šedé. Roste hojně po celý rok na odumřelém dřevě listnáčů i jehličnanů, je to nejedlý a dobře rozpoznatelný druh.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Velké množství hustě shloučených klobouků do řad nebo nad sebou vytváří měkkouš kadeřavý – Plicaturopsis crispa. Klobouky o šířce až 30 mm jsou škeblovité s krátkým třeněm. Měkkouš je plstnatý, šedavě hnědý s bílým okrajem, na spodní straně klobouku se vyskytují bělavé lišty. Dužnina je pružná a tenká bez vůně a chuti. Celoročně roste na listnáčích, je nejedlá.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Ve velkých skupinách (v jednom shluku najdeme až stovky klobouků) roste outkovka pestrá – Trametes versicolor. Klobouky o šířce až 80 mm jsou na povrchu plstnaté, soustředně pásované. Na okraji jsou bělavé, v různých odstínech hnědé, šedé, červenohnědé, šedomodravé i černé barvy. Na spodní straně se vyskytují drobné krémovité póry. Dužnina je tenká, pružná, bělavá. Outkovka roste hojně po celý rok na živém i odumřelém dřevě listnáčů, vzácněji i jehličnanů. Má prokazatelné léčivé účinky, pro tradiční čínskou medicínu je to jedna z nejdůležitějších hub.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Jedním z nejhojnějších lidově “chorošů” je troudnatec pásovaný – Fomitopsis pinicola. Klobouk má šířku až 300 m, v mládí je kopytovitý, později polokruhovitý, bokem přirostlý k substrátu. Je výrazně pásovaný od přirůstajících vrstev, lesklý, jakoby nalakovaný, bělavý, oranžově žlutý, červenohnědý až tmavohnědý. Na bělavém okraji plodnice roní tekutinu (tzv. gutace – vylučování tekutiny na povrch). Troudnatec pásovaný je nejedlý druh rostoucí celoročně na živém i odumřelém dřevě listnáčů a jehličnanů.

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Fotografie nahoře: Troudnatec pásovaný – Fomitopsis pinicola, dole: Gutace – vylučovaní tekutiny na povrch u troudnatce pásovaného

 

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houby

 

Celoročně rostoucích druhů hub, jež většinou rostou na mrtvém a živém dřevě, jsou desítky. Toto bylo malé seznámení s jejich nejběžněji se vyskytujícími zástupci.

 

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy