REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Boltcovitka Ucho jidášovo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jidášovo ucho, název této houby vznikl podle pověry, že na bezu černém se oběsil Jidáš co zradil Krista. Nejbohatší uplatnění  má v Číně, kde její plodnice pod názvem černá houba, dávají kuchaři do všech masitých pokrmů, ať  už je to maso sečchuansku, osm druhů kuřete, svíčková suang-si, kapr chuang-tao, ledvinky čchao, polévky, saláty … . Předností černé houby je, že nezbarvuje pokrmy a dodává jídlu při žvýkání zvláštní konzistenci.


Atlas hub - VřeckovýtrusnéLatinsky: Auricularia auricula – judae syn. Hirneola A, uricula-judae, Auricularia sambucina

Jedlá …………………….. Velmi chutná hoba využívaná hlavně při přípravě asijských pokrmů. V Asii se dokonce pěstuje komerčně.

Doba výskytu: březen až listopad

Roste na dřevě bezu černého, hlavně odumřelých větvích, vzácněji i na jiných listnáčích.

Plodnice je široká až 100 mm, tlustá až 3 mm, zpočátku pohárkovitá později miskovitá, žilnatě laločnatá, zprohýbaná s nepravidelným uchovitým tvarem, bokem přirostlá ke dřevu.

Je pružná, navrchu hnědá až červenohnědá v dospělosti porášená bílým výtrusným prachem, vespod sametově hnědá. Dužnina je za čerstva pružná, rosolovitá, za sucha tvrdá, lámavá, černohnědá, chut’ i vůně nevýrazná.

Možná záměna:

S nejedlou rosolovou listovitou (Tremella foliacea), která má uchovité plodnice více zprohýbané a roste hlavně na dubech, bucích a břízách. Také s nejedlým černorosolem mušlovitým (Exidia truncata), který má hnědočerné až černé plodnice.

Kuchyňské využití:

Je to jedlá houba, má velký význam v kuchyni při přípravě asijských, hlavně čínských pokrmů, kde se používá pod názvem mu-er černá houba. Její kulinární přínos spočívá v tom že pokrmům při žvýkání dodává zvláštní příjemnou konzistenci. Je vhodná i do různých salátů. V krajinách jihovýchodní Asie se pěstuje a její produkce je přes 500 000 tun ročně.

Zajímavost:

V lidovém léčitelství se používala při léčení očních a ušních chorob, ve starých lékopisech byla známá jako Fungus sambuci. Čínští lékaři se domnívali že houba přebírá účinky stromu kde roste a podle toho ji ordinovali. Ucho pomáhá posilovat psychiku, snižuje vysoký tlak a kornatění cév, regeneruje plet’a vlasy, ředí krav a obsahuje látky, které pohlcují volné radikály. Také zabraňuje tromboze.

Více o léčivých účincích jidášova ucha a jiných druhů naleznete v knize Pavla Váňi – Léčivé houby podle bylináře Pavla.

Autor textu i fotgrafie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Existuje dokonalé jídlo? Anthony Bourdain se to vydal zjistit

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

číst dále ...

Ochutnejte neotřelé sýrové lahůdky z grilu

Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Dnes poprvé otevírá „Kukang Coffee“ – v Česku unikátní kavárna, která pomáhá chránit outloně na Sumatře!

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy