Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bolen dravý

Žije ve středních a dolních úsecích řek, v tůních a mimoptruhových nádržích. Významně se uplatňuje při omazování plevelných ryb. Je velmi cennou hospodářskou rybou. V naší literatuře je popisován úlovek z roku 1916, který vážil 14,2 kg a měřil 108 cm. Kříží se s oklejí. Průměrná váha lovených ryb se pohybuje mezi 1,5 až 2 kg.

Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Aspius aspius

Jiný název: Chrup, Asp, Aspe, Rapfen, Žerech, Boleň dravý

Rozpoznávací znaky:

Bolen je velká dravá ryba s ústy posazenými v horní části hlavy, jsou rozeklaná, zasahující až po přední okraj oka. Spodní čelist zasahuje před horní. Má protáhlé, ze stran zploštělé tělo plné šupin hluboce zarostlých do kůže. Hřbet má šedo-modrou barvu, někdy až nazelenalou, boky jsou pak zbarvené do stříbrna, břicho je bílé. Hřbetní a řitní ploutev je z boku mírně vykrojená, ocasní je pak hluboce vykrojená. Ploutve jsou šedé, okraje tmavější, řitní a párové ploutve jsou často mírně načervenalé.

Hlavně v mládí tvoří bolen velká hejna, později v dospělosti žije již jen v menších skupinách. Staré ryby žijí pak samotářsky, podobně, jako candáti. Je to velký lovec, který útočí většinou na celá hejna rybek hlučným vpádem mezi ně, často je žene až ke břehu. Loví nejraději na večer a z rána, často také chvíli po setmění. Loví především drobné ryby, ale dá si říci, i když potká žábu nebo ve vodě plovoucího malého savce.

Dorůstá v průměru do délky 80 cm, o váze do 80 kg, ale byly chyceny i 1 m velké kusy vážící skoro 15 kg. Dožívá se až 15 let.


Atlas ryb - kaprovití

 

Příprava v kuchyni:

Maso bolena je horší, není ani příliš chutné, ani pevné. Při kuchyňské úpravě se rozpadává. Lze ho připravovat jako jiné kaprovité ryby.

 

Recepty na bolena dravého:

Bolen na kyselo Ukrajinský bolen se zeleninou Pečenáče z bolena

Bolen se zeleninou ...

 

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava ...



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip e-shopu

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.10. - Mezinárodní den vegetariánů

Den vegetariánství se ve světě slaví od roku 1977, kdy jej vyhlásila Severoamerická vegetariánská společnost. O rok později byl tento den podpořen Mezinárodní vegetariánskou unií. Vegetariánství vychází z etického přesvědčení, že člověk nemá právo zabíjet zvířata, ani je týrat drsnými podmínkami, jaké jsou například ve velkochovech. Řada vegetariánů odmítá spolu s masem také výrobky z kůže nebo i kosmetiku testovanou na zvířatech.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy