Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bolen dravý

Žije ve středních a dolních úsecích řek, v tůních a mimoptruhových nádržích. Významně se uplatňuje při omazování plevelných ryb. Je velmi cennou hospodářskou rybou. V naší literatuře je popisován úlovek z roku 1916, který vážil 14,2 kg a měřil 108 cm. Kříží se s oklejí. Průměrná váha lovených ryb se pohybuje mezi 1,5 až 2 kg.

Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Aspius aspius

Jiný název: Chrup, Asp, Aspe, Rapfen, Žerech, Boleň dravý

Rozpoznávací znaky: Protáhlé mírně zploštělé tělo, stříbrné zbarvení boků, tmavé ostře zašpičatělé ploutve, u mladších kusů mohou být ploutve na spodku těla naoranžovělé, hřbetní a řitní ploutev jsou mírně vykrojené, velká tlama s horním postavením, dolní čelist končí hrbolem zapadajícím do horní čelisti.

Bolen dravý připomíná štíhlým tvarem těla a vybarvením velký exemplář oukleje. Široká tlama s tvrdými neozubenými pysky a se spodní čelistí přesahující čelist horní prozrazují, že jde o dravce. Stříbrné šupiny jsou poměrně drobné. Celková souměrnost těla a ploutví svědčí, že bolen je velmi dobrý plavec. Velká ocasní ploutev je hluboce vykrojená a umožnuje prudké pohyby, všem dravým rybám tak potřebné.

V Evropě (kromě Dánska, Francie a Švýcarska) se s touto rybou setkáváme poměrně často. V našich vodách osídluje dolní toky větších řek, zvyká si na změny vyvolané stavbou údolních nádrží a přichází také do průtočních rybníků, kam proniká z tekoucích vod přítoky.

S velikou oblibou se bolen zdržujem v místech s dostatkem rybek menších velikostí, slouží mu za potravu. Nejraději však loví při hladině oukleje.

I když se bolen loví převážně ve váze 2 až 4 kg, není úlovek 6 až 8 kg těžký nijak ojedinělý. Bolena lze spíše ulovit na udici než do sítí.

Bolen je typickou denní rybou; v nočních hodinách odpočívá u dna.

Příprava v kuchyni:

Maso bolena je horší, není ani příliš chutné, ani pevné. Při kuchyňské úpravě se rozpadává. Lze ho připravovat jako jiné kaprovité ryby.

Recepty na bolena dravého:

Bolen na kyselo Ukrajinský bolen se zeleninou Pečenáče z bolena

Bolen se zeleninou ...

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava ...

 



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Zavařujete rádi, nebo jen z nutnosti?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

20.8. - 20.9. Dožínky

Dožínky byli vždy slavností na ukončení žní, tedy sklizně obilí na polích. V dávné minulosti měly velký náboženský charakter, v mnoha zemích a to jak v Evropě, tak i na jiných kontinentech, ovšem v Česku byly v minulém století komunisty využívány také k politickým účelům. Dožínky vznikly již dávno v pohanských dobách, kdy naši předkové darovaly první a poslední snop bohům úrody. Také se rituálně zabíjel beránek, ale později byl tento zvyk úřady zakázán.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno s písmen abecedy