Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bolen dravý

Žije ve středních a dolních úsecích řek, v tůních a mimoptruhových nádržích. Významně se uplatňuje při omazování plevelných ryb. Je velmi cennou hospodářskou rybou. V naší literatuře je popisován úlovek z roku 1916, který vážil 14,2 kg a měřil 108 cm. Kříží se s oklejí. Průměrná váha lovených ryb se pohybuje mezi 1,5 až 2 kg.

Atlas sladkovodních ryb - KaprovitíLatinský název: Aspius aspius

Jiný název: Chrup, Asp, Aspe, Rapfen, Žerech, Boleň dravý

Rozpoznávací znaky: Protáhlé mírně zploštělé tělo, stříbrné zbarvení boků, tmavé ostře zašpičatělé ploutve, u mladších kusů mohou být ploutve na spodku těla naoranžovělé, hřbetní a řitní ploutev jsou mírně vykrojené, velká tlama s horním postavením, dolní čelist končí hrbolem zapadajícím do horní čelisti.

Bolen dravý připomíná štíhlým tvarem těla a vybarvením velký exemplář oukleje. Široká tlama s tvrdými neozubenými pysky a se spodní čelistí přesahující čelist horní prozrazují, že jde o dravce. Stříbrné šupiny jsou poměrně drobné. Celková souměrnost těla a ploutví svědčí, že bolen je velmi dobrý plavec. Velká ocasní ploutev je hluboce vykrojená a umožnuje prudké pohyby, všem dravým rybám tak potřebné.

V Evropě (kromě Dánska, Francie a Švýcarska) se s touto rybou setkáváme poměrně často. V našich vodách osídluje dolní toky větších řek, zvyká si na změny vyvolané stavbou údolních nádrží a přichází také do průtočních rybníků, kam proniká z tekoucích vod přítoky.

S velikou oblibou se bolen zdržujem v místech s dostatkem rybek menších velikostí, slouží mu za potravu. Nejraději však loví při hladině oukleje.

I když se bolen loví převážně ve váze 2 až 4 kg, není úlovek 6 až 8 kg těžký nijak ojedinělý. Bolena lze spíše ulovit na udici než do sítí.

Bolen je typickou denní rybou; v nočních hodinách odpočívá u dna.

Příprava v kuchyni:

Maso bolena je horší, není ani příliš chutné, ani pevné. Při kuchyňské úpravě se rozpadává. Lze ho připravovat jako jiné kaprovité ryby.

Recepty na bolena dravého:

Bolen na kyselo Ukrajinský bolen se zeleninou Pečenáče z bolena

Bolen se zeleninou ...

Další články k tématu:

Základní způsoby tepelných úprav ryb Pokrmy z ryb, rybek a rybiček

Ryby sladkovodní, dělení a úprava ...

 



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jak jste na tom s Láďou Hruškou a jeho recepty?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

2.8. - Porcinkule

Porcinkule (také porciunkule) je tradiční pouť konaná první srpnový víkend v některých českých městech, jejichž historie je spjatá s františkánským řádem.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno s písmen abecedy