hlavní jídlo
Bigos
Starý polský pokrm, který má mnoho obměn. Základem je většinou kysané a čerstvé zelí, dva druhy masa, klobásky a houby.
Golubce (plněné zelné listy)
V zelných listech zabalené mleté maso ochucené kořením a cibulí, upečené v troubě na zelí a cibulce, podlité vodou a rajčatovým protlakem, doměkka.
Hašé z kachního masa po polsku
Ze zbytků kachního masa, drůbků a dalších ingrediencí připravená směs, podušená na slanině rozpuštěné v másle, přelitá omáčkou z povařené kořenové zeleniny, na talířích ozdobená na tvrdo uvařenými vejci.
Kapr po židovsku II.
Karp po žydowsku, původní název tohoto polského receptu.
Krakovské ragú
Maso z kapra nakrájené na plátky, marinované v marinádě a pak opečené na másle.
Myslivecký bigoš
Kostky vepřového a hovězího masa dušené se zelím a sušenými švestkami a houbami.
Polské zrazy
Pokrm z mletého hovězího masa, mletého plece, sádla, hladké mouky, slaniny a žemle.
Polský bigos
Vepřové s kostí podušené spolu se zelím, uzeným bůčkem, salámem …, před servírováním vyndané z pokrmu, zbavené kostí, nakrájené na porce.
Postní bigos s rybami (Postny bigos z grzybami)
Staropolský pokrm, obdoba klasického bigose. Postní bigos se vařil v době půstu, kdy se ryby jíst mohli. Tvořil často základ hlavního postního menu.
Selské golubce
Kapustové závitky plněné ochuceným mletým masem, pečené s cibulí a kysaným zelím, dopečené se zakysanou smetanou, podávané do křupava s osmaženou anglickou slaninou.
reklama