REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

hlavní jídlo

Bigos

Starý polský pokrm, který má mnoho obměn. Základem je většinou kysané a čerstvé zelí, dva druhy masa, klobásky a houby.

Golubce (plněné zelné listy)

V zelných listech zabalené mleté maso ochucené kořením a cibulí, upečené v troubě na zelí a cibulce, podlité vodou a rajčatovým protlakem, doměkka.

Hašé z kachního masa po polsku

Ze zbytků kachního masa, drůbků a dalších ingrediencí připravená směs, podušená na slanině rozpuštěné v másle, přelitá omáčkou z povařené kořenové zeleniny, na talířích ozdobená na tvrdo uvařenými vejci.

Kapr po židovsku II.

Karp po žydowsku, původní název tohoto polského receptu.

Krakovské ragú

Maso z kapra nakrájené na plátky, marinované v marinádě a pak opečené na másle.

Myslivecký bigoš

Kostky vepřového a hovězího masa dušené se zelím a sušenými švestkami a houbami.

Polské zrazy

Pokrm z mletého hovězího masa, mletého plece, sádla, hladké mouky, slaniny a žemle.

Polský bigos

Vepřové s kostí podušené spolu se zelím, uzeným bůčkem, salámem …, před servírováním vyndané z pokrmu, zbavené kostí, nakrájené na porce.

Postní bigos s rybami (Postny bigos z grzybami)

Staropolský pokrm, obdoba klasického bigose. Postní bigos se vařil v době půstu, kdy se ryby jíst mohli. Tvořil často základ hlavního postního menu.

Selské golubce

Kapustové závitky plněné ochuceným mletým masem, pečené s cibulí a kysaným zelím, dopečené se zakysanou smetanou, podávané do křupava s osmaženou anglickou slaninou.

Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy