Starý polský pokrm, který má mnoho obměn. Základem je většinou kysané a čerstvé zelí, dva druhy masa, klobásky a houby.
Ingredience:
300 g | vepřové krkovice |
300 g | hovězí kližk |
300 g | čerstvého zelí |
300 g | kysaného zelí |
150 g | kvalitní klobásy |
30 g | sušených hub |
0,5 l | červeného vína |
2 dl | rajčatového pyré |
4 ks | stroužky česneku |
4 ks | bobkové listy |
2 ks | cibule |
sladká mletá paprika | |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme nakrájenou cibuli, slaninu, necháme zesklovatět
- Vložíme kostky masa, osolíme, okmínujeme, posypeme červenou paprikou, zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo
- Podlijeme červeným vínem, přidáme rajský protlak, kolečka klobásy, bobkové listy, dusíme až je maso poloměkké zhruba 1,5 hodiny
- Pak přidáme nakrájené čerstvé a kyselé zelí, předem namočené sušené houby, ztlumíme oheň a dusíme další 1 hodinu
- Na závěr bigos ochutíme, utřeným česnekem, pepřem, případně dosolíme.
Bigos podáváme s chlebem nebo pečivem. Nejlepší je druhý den když se rozleží.