Staropolský pokrm, obdoba klasického bigose. Postní bigos se vařil v době půstu, kdy se ryby jíst mohli. Tvořil často základ hlavního postního menu.
Ingredience:
300 g | rybího masa bez kostí |
300 g | nakládaného kysaného zelí |
300 g | čerstvého zelí |
100 g | rajského protlaku |
30 g | sušených hub |
1 dl | bílého vína |
4 ks | kuličky nového koření |
1 ks | bobkový list |
1 ks | cibule |
sladká mletá paprika | |
mletý černý pepř | |
voda | |
cukr | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Sušené houby den předem namočíme.
- Kysané zelí překrájíme na menší kusy a uvaříme ve vodě s bobkovým listem a novým kořením do měkka, pak slijeme a necháme okapat.
- Na sádle zpěníme cibuli, přidáme namočené nakrájené houby, čerstvé zelí, podlijeme vínem, dusíme do měkka.
- Když zelí změkne, přidáme uvařené kysané zelí, kousky ryb, rajský protlak, sladkou červenou papriku, vaříme krátce 3 minuty, aby se rybí maso nerozpadnulo.
- Na závěr pokrm dochutíme solí, pepřem, cukrem.
Bigos podáváme teplý jako samostatný pokrm, buď samotný, nebo lépe s čerstvým pečivem.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek