Vepřové s kostí podušené spolu se zelím, uzeným bůčkem, salámem …, před servírováním vyndané z pokrmu, zbavené kostí, nakrájené na porce.
Ingredience:
Suroviny pro 4 osoby: | |
500 g | vepřového masa s kostí |
400 g | hlávkového zelí |
400 g | kysaného zelí |
200 g | salámu |
100 g | uzeného bůčku |
40 g | sádla |
1/2 sklenky | bílého vína |
kousek cibule | |
mletá paprika | |
bobkový list | |
majoránka | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Opláchnuté vepřové maso osolíme a dusíme na drobně nakrájené, na sádle zpěněné cibuli
2. Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, osolíme, podlijeme trochou vody a vaříme bez pokličky do poloměkka
3. Odděleně uvaříme téměř doměkka kysané zelí
4. Hlávkové i kysané zelí scedíme, přidáme k téměř měkkému masu, vše zalijeme vínem, přidáme na kostičky nakrájený a rozškvařený bůček, na kostičky nakrájený salám a promícháme
5. Bigos osolíme, okořeníme a podusíme na malém plaménku, až je maso měkké
6. Maso vyndáme, odstraníme kosti, nakrájíme na porce, dáme zpět, prohřejeme v zelné směsi a podáváme.
Přílohy: Vařené brambory nebo chleba.
Poznámka:Bigos můžeme také zahustit světlou jíškou.