REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Myslivecký bigoš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kostky vepřového a hovězího masa dušené se zelím a sušenými švestkami a houbami.


Ingredience:
700 ghlávkového zelí
700 gkysaného zelí
400 gvepřového plecka
400 ghovězího roštěnce
300 gslaniny
200 gměkkého salámu
50 gsušených švestek
30 gsuchých hub
2 kscibule
2 dlvína
1 ksbobkového listu
2 lžícerajského protlaku
1 lžičkamleté papriky
1 lžičkacukru krystal
pepř
sůl

Postup:

1. Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, spaříme na cedníku horkou vodou, necháme okapat, vložíme do kastrolu, zalijeme vodou, osolíme a vaříme do poloměkka
2. Přidáme kysané zelí a zalijeme vínem
3. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme, přidáme cibuli nakrájenou na drobno a osmahneme ji dozlatova
4. Obojí maso nakrájíme na kostky, osolíme, opečeme na cibuli se slaninou a přidáme k zelí
5. Salám nakrájíme na kostky a přidáme do pokrmu, dále přidáme koření, namočené houby a vypeckované na nudličky nakrájené sušené švestky, rajčatový protlak, cukr a zvolna asi 40 minut dusíme pod pokličkou doměkka.

Doporučení:

Podáváme s tmavým chlebem nebo bílým pečivem.

Poznámka:

Bigoš je polská národní specialita s dlouhou tradicí a mnoha variantami. Mnoho domácností jej připravuje podle tradičních rodinných předpisů, které se navzájem liší. K přípravě bigošů se používá hovězí, skopové, drůbeží maso i zvěřina.Dříve se připravoval pro hosty několik dní předem a při jejich příchodu se ohříval. Nejlépe prý chutná připravený alespoň 3 dny předem a uchovaný v chladu. Podával se také při slavných honech a mysliveckých hostinách. Odtud i jeho název.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření?

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

číst dále ...

Užijte si Velikonoce s delikátní nádivkou

Bude o Velikonocích hostit rodinu a přátele? To by na vaší sváteční tabuli neměla chybět nádivka. Hlavička, jak se jí také přezdívá, je tradiční pokrm, kterým už naše praprababičky vítaly jaro. Za ten dlouhý čas prošla její receptura mnoha obměnami, ale základ zůstává stejný. Pečivo, sníh z bílků, maso a čerstvé bylinky. Zkuste ji letos vyšperkovat ještě zeleninou a překvapte své hosty originálním receptem.

číst dále ...

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Příběh kešu oříšku

Přestože jde o jeden z nejoblíbenějších suchých plodů, o jeho původu se mezi lidmi ví jen velmi málo. Věděli jste například, že kešu oříšek roste na stromě jako pecka kešu jablíčka? Přečtěte si o tom, jak se kešu oříšky dostávají až na váš stůl, kdo je zpracovává a proč jsou dražší než většina jiných ořechů.

číst dále ...

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy