REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Myslivecký bigoš

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kostky vepřového a hovězího masa dušené se zelím a sušenými švestkami a houbami.


Ingredience:
700 ghlávkového zelí
700 gkysaného zelí
400 gvepřového plecka
400 ghovězího roštěnce
300 gslaniny
200 gměkkého salámu
50 gsušených švestek
30 gsuchých hub
2 kscibule
2 dlvína
1 ksbobkového listu
2 lžícerajského protlaku
1 lžičkamleté papriky
1 lžičkacukru krystal
pepř
sůl

Postup:

1. Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, spaříme na cedníku horkou vodou, necháme okapat, vložíme do kastrolu, zalijeme vodou, osolíme a vaříme do poloměkka
2. Přidáme kysané zelí a zalijeme vínem
3. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme, přidáme cibuli nakrájenou na drobno a osmahneme ji dozlatova
4. Obojí maso nakrájíme na kostky, osolíme, opečeme na cibuli se slaninou a přidáme k zelí
5. Salám nakrájíme na kostky a přidáme do pokrmu, dále přidáme koření, namočené houby a vypeckované na nudličky nakrájené sušené švestky, rajčatový protlak, cukr a zvolna asi 40 minut dusíme pod pokličkou doměkka.

Doporučení:

Podáváme s tmavým chlebem nebo bílým pečivem.

Poznámka:

Bigoš je polská národní specialita s dlouhou tradicí a mnoha variantami. Mnoho domácností jej připravuje podle tradičních rodinných předpisů, které se navzájem liší. K přípravě bigošů se používá hovězí, skopové, drůbeží maso i zvěřina.Dříve se připravoval pro hosty několik dní předem a při jejich příchodu se ohříval. Nejlépe prý chutná připravený alespoň 3 dny předem a uchovaný v chladu. Podával se také při slavných honech a mysliveckých hostinách. Odtud i jeho název.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Bauer nebo Sacher

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Filip Sajler otevřel na Pankráci novou kavárnu L’OR Café

Šéfkuchař Filip Sajler přidal další vlaječku do mapy provozoven restaurační skupiny Perfect Canteen. V office budově Gemini na pražské Pankráci otevřel moderní kavárnu L’OR Café. Svým umístěním je koncipována především pro zaměstnance přilehlých kancelářských komplexů, Filip Sajler však věří, že pestrá nabídka prémiové kávy L’OR Professional a chutného občerstvení přiláká i další návštěvníky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy