REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žemlovka z vánočky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční česká žemlovka upečená ze zbytků vánočky, nastrouhaných jablek, tvarohu, vajec, mléka a dalších surovin.


Ingredience:
300 gstarší vánočky
250 gtvarohu
80 gmásla
250 mlmléka
1 hrstoloupaných a posekaných mandlí
1 hrstrozinek
2 sáčkyvanilkové cukry s rumovou příchutí (Vitana)
6 ksstředně velkých jablek
2 ksvejce
2 lžícecitronové šťávy
2 lžičkyna jemno strouhané citronové kůry
2 lžičkymleté skořice
javorový sirup nebo moučkový cukr na ozdobu

Postup:

1. Pekáček vymažeme trochou másla, vánočku nakrájíme na plátky
2. V mléce rozmícháme žloutky a z bílků se špetičkou soli vyšleháme pevný sníh
3. Jablka oloupeme, vykrojíme jadřince a nakrouháme na tenké plátky, zakápneme citronovou šťávou, aby nám jablka nezhnědla
4. Tvaroh osladíme rumovým cukrem, přidáme citronovou kůru a vmícháme bílkový sníh
5. Do vymazaného pekáčku vyskládáme plátky vánočky a pokropíme polovinou žloutkového mléka, přidáme ochucený tvaroh, na který pohážeme rozinky, přidáme nakrouhaná jablka, dle chuti osladíme krupicovým nebo vanilkový cukrem, zasypeme skořicí a mandlemi
6. Nahoru dáme zbytek vánočkových plátků a zalejeme zbytkem mléka, poklademe plátky másla
7. Pečeme v troubě na 180 °C cca 20 až 30 minut
8. Na talířích pocukrujeme nebo zakápneme javorovým sirupem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Upečte si doma Halloween

Zpestřete si podzim oslavou Halloweena. Přinášíme vám čtyři lahodné duchařské dobroty, na kterých si pochutnají malá i velká strašidla.

číst dále ...

Lokální suroviny, perfektní maso a vůně severních moří. Bageterie Boulevard připravila nové Dánské Chef menu a novinku v podobě degustačního menu

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

číst dále ...

Boj proti angíně? 6 rad, jak může pomoci i příroda

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

číst dále ...

Makový superpanáček mezi rostlinnými proteiny

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

číst dále ...

Jablečné recepty ze statku

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy