REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smažená polenta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvařená polenta, nakrájená a usmažená dozlatova.


Ingredience:
2 hrnkyhrubé kukuřičné mouky
2 lžičkysoli
2 lvody
1/4 loleje na smažení
mletý bílý pepř

Postup:

1. Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji do varu a pak mírně osolíme, za stálého míchání do vroucí vody postupně přisypeme kukuřičnou mouku
2. Mícháme a dáváme pozor, aby se neutvořily hrudky
3. Snížíme teplotu na minimum, pokračujeme ve vaření, až bude polenta dostatečně hustá, což trvá zhruba 30 minut, často mícháme (že je polenta hotová poznáme tak, že nám vařečka stojí sama o sobě uprostřed hrnce)
4. Olejem vymažeme plech i s okrajem, případně zapékací misku velkou asi 28 cm x 18 cm
5. Uvařenou polentu rozetřeme, necháme vychladnout, pak ji necháme stát při pokojové teplotě po několik hodin
6. Plát polenty vyklopíme z nádoby a nakrájíme z něj obdélníky, čtverce, kosodelníky … 7. Nakonec kousky polenty osmažíme v rozehřátém oleji, po obou stranách, do zlatohněda.

Doporučení:

Smaženou polentu podáváme nejlépe horkou.

Poznámka:

Polenta – Je velice zdravá a posilující kaše, která se jí jako samostatný pokrm nebo tvoří základ pro řadu dalších jídel. Pochází z Itálie.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy