REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jablečný džem s bezovými květy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bezové květy neznamenají jen lahve plné domácího sirupu. Skvěle je využijete i při zavařování džemů. V kombinaci s jablky, zázvorem a citronovou kůrou vytvoříte lahodný džem, který potěší i na pohled – hotový džem bude obsahovat drobné bezové kvítečky, které rozzáří každou džemovou snídani.


Ingredience:
Na sirupový základ:
20 kstrsů bezových květů
200 gtřtinového cukru
800 mlvody
šťáva z 1 citronu
Na dohotovení:
1,25 kgoloupaných nakrájených jablek
1 sáčekŽelírfix 2:1 Labeta
1 sáčekTřtinový želírovací cukr 4:1 Labeta
kvítky ze 2 velkých bezových květů
kůra a šťáva z 1 citronu
trocha zázvoru podle chuti

Postup:
  1. Přípravíme sirupový základ; třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni, po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou, necháme přes noc louhovat v lednici
  2. Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme pokrájená jablka, nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a vaříme do změknutí jablek, asi 5-10 minut podle odrůdy jablek, poté rozmixujeme tyčovým mixérem
  3. Smícháme Třtinový želírovací cukr 4:1 a Želírfix 2:1, vmícháme do rozmixovaného ovoce a dobře promícháme, přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut, ke konci přidáme citronovou šťávu
  4. Odstavíme z plotny, přidáme obrané kvítečky z bezových květů a zamícháme
  5. Horkým džemem plníme čisté skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Doporučení:

Další inspirace na domácí želírování najdete zde: www.labeta.cz/recepty/zavarovani

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy