REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

(Nejen) slavnostní menu, stolování, prostírání

Menu – předem domluvený jídelní lístek. Menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít! Kromě nabídky menu k různým příležitostem se v této rubrice dočtete o správné úpravě stolu, o prostírání …


Užijte si letní měsíce s kvalitními potravinami

Léto je v plném proudu. Děti si užívají zasloužené prázdniny a často vyráží se svými rodiči a prarodiči například na chalupy, kde stráví nezapomenutelné okamžiky. Zcela jistě k těmto chvílím patří i skvělé pokrmy. A proto přinášíme nové recepty, které ocení všechny věkové kategorie. Společně si připravíme domácí malinovou limonádu, staročeskou česnečku, čevabčiči s bramborem na bouchačku a osvěžující okurkový salát. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny pro přípravu jednotlivých receptů, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech potravin.

Užijte si letní piknik s pokrmy z místních specialit

Slunce, letní počasí, prázdninová pohoda všude kolem nás. Ano, léto je v plné síle a my si tak můžeme užívat příjemné teploty a trávit většinu volného času venku s přáteli, rodinou nebo partnerem. Jako tip přinášíme několik zajímavých a netradičních receptů, na kterých si můžete pochutnat například během pikniku v parku. Při výběru surovin pro přípravu receptů doporučujeme sledovat přítomnost loga Regionální potraviny. Jedná se totiž o lokální produkty přímo z vašeho kraje, které jsou navíc kvalitní.

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

Valentýnské menu nejen pro vegany

Není žádnou novinkou, že láska prochází žaludkem. Program na romantický valentýnský večer se tak zpravidla pro většinu zamilovaných neobejde bez společné večeře. Pokud chcete pro svého partnera či partnerku vykouzlit valentýnské menu jako z té nejlepší restaurace a zároveň udělat něco pro naši planetu, nechte se inspirovat recepty od České veganské společnosti, na kterých si skvěle pochutnají i gurmáni z řad „masožravců“.

Vánoce v duchu tradic – připravte si pochoutky, které na sváteční tabuli nesmí chybět!

Tradiční štědrovečerní pokrm v podobě kapra či řízku s bramborovým salátem k období Vánoc neodmyslitelně patří. Vánoční tabule se ale rozhodně neobejde ani bez poctivé polévky. Alternativních receptů je v posledních letech všude plno. Co se takhle letos vrátit ke staré české klasice? Vsaďte na typické recepty našich babiček a připravte si rybí nebo čočkovou polévku, která vás v mžiku přenese zpátky do bezstarostných dětských let.

Vánoční inspirace pro gurmány

Listopad tradičně utekl jako voda a o slovo se už hlásí prosinec. Měsíc, který je neodmyslitelně spojený s hodováním. Peče se vánoční cukroví, chystá se štědrovečerní večeře, připravují se sváteční delikatesy, kterými toužíte pohostit své blízké. My jsme pro vás tentokrát nachystali od každého něco. Nechybí tedy recept na tradiční vánoční cukroví, rybí polévku, něco vegetariánského a na chuťovku, kterou si můžete dát v podstatě kdykoliv. Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, mají pokrmy hodně společného. Dokonale vybalancované chutě a coby základ kvalitní suroviny, které poznáte i podle značek kvality, jako jsou např. Klasa a Regionální potravina.

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

Vánoční večeře jinak – tip na vánoční menu pro diabetiky

Snad každý si během svátků povolí uzdu a dopřeje si nějakou tu tradiční dobrotu. Zamyslet se nad sebou ovšem musejí osoby s diabetem či FH, které si nemohou bezmyšlenkovitě dopřávat vše z prostřené tabule, protože by měly dodržovat optimální jídelní režim i během tohoto období. Pokrmy určené diabetikům jsou vhodné i pro osoby s diagnózou FH. „FH neboli familiární hypercholesterolemie je geneticky podmíněná choroba při které tělo nedokáže účinně odbourávat cholesterol v krvi. Ten se proto hromadí v cévách a poškozuje je. Ve spolupráci se Zdeňkem Křížkem a Zuzanou Švédovou byla připravena série receptů, které splňují doporučení pro racionální i pestré stravování diabetiků a lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu, ale uspokojí i chuťové pohárky ostatních u štědrovečerního stolu. „Recepty jsou postaveny tak, aby byla zachována skvělá chuť jídla a zároveň byl dodržen správný nutriční příjem,“ vysvětluje nutriční terapeutka Zuzana Švédová. Připravené menu obsahuje polévku, hlavní chod, tři druhy cukroví, tip na zdravou svačinu během dne a přípitek.

Velikonoce už klepou na dveře! Vsaďte letos na tradice i kvalitní potraviny

Pomlázky, kraslice, jarní výzdoba i oblíbené pokrmy – Velikonoce se kvapem blíží, a proto je nejvyšší čas se na ně pořádně připravit. Držte se letos zvyklostí a mějte na paměti, že během svátků jara má každý den svůj neopomenutelný význam. Nechte se inspirovat našimi tipy, provoňte svou kuchyni a Velikonoce si užijte se vším všudy!

Velikonoční menu I.

Menu – předem domluvený jídelní lístek. Menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Velikonoční menu II.

Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Velikonoční menu III.

Jedna z mnoha variant na chutné menu, které můžeme servírovat při slavnostním setkání rodiny, či přátel nebo dobrých známých. Slouží pouze k inspiraci, není to striktní seznam, které by se musel doslovně ctít, jen je třeba dodržet některá základní gastronomická pravidla.

Velikonoční menu IV.

Další velikonoční menu k inspiraci. Chutné recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku.

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

Velikonoční menu V.

Chutné velikonoční recepty logicky poskládané do slavnostního jídelního lístku. Inspirujte se a nezapomeňte k dobrému jídlu nabídnou svým strávníkům i dobré pití. Recepty v článku najdete po kliknutí na jejich název!

Velikonoční pohoštění a výzdoba 2017 v obraze

Asi mě dáte zapravdu, že hned po Vánocích patří čas před Velikonocemi k těm nejakčnějším, co se našich manželek týká. Uklízejí zběsile celý dům, pečou, zdobí vejce …. prostě chtějí to mít na Velikonoce doma co nejpěknější. Také se předhánějí ve výzdobě se sousedkami. Není divu, právě o Velikonocích se otevírají dveře koledníkům a tak i sousedé a známí mohou ten den nahlédnout do míst, kam se hned tak v průběhu roku většina z nich nepodívá. A proto záleží nejen na čistotě v celém domě, ale také na velikonoční výzdobě a v neposlední řadě na koledě, co koledníkům, kromě alkoholu, hospodyně nabídnou …

Vepřové hody I.

Menu – předem domluvený jídelní lístek. Menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Vepřové hody II.

Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Veselé Velikonoce… A dobrou chuť!

Brzy jsou tu Velikonoce, se kterými se pojí pomlázky, koledování, řehtačky, barevná vajíčka… A také spousta skvělého jídla! Dáme vám tipy, jak si letos velikonoční svátky doslova vychutnat.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy