REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štědrovečerní menu – článek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

K svátečnímu menu je zvykem podávat aperitiv. Podle Brillat Savarina je nejlepším aperitivem sklenička suchého sektu nebo lehkého svěžího vína. Ale stejně vhodná je i sklenička dobrého piva.


Častěji se však podává suchý vermut s kolečkem citrónu, vodka, borovička, myslivecká nebo některý suchý koktejl. Dětem a mladistvým nabízíme jako aperitiv chlazené přírodní ovocné šťávy, v tomto období převážně pomerančovou nebo grapefruitovou.

 

 

Další součástí menu jsou předkrmy. Studený předkrm podáváme před polévkou nebo v menu bez polévky. Má to být lahůdka jemně pikantní chuti, už na pohled lákavá, která není určena k nasycení, ale jen k povzbuzení chuti. Ke studeným předkrmům podáváme miniaturní banketní pečivo. Jako studený předkrm jsou vhodné různé lahůdkové saláty, majonézy a koktejly, šunkové závitky a kornoutky, plněná vejce, kaviár, kapr v rosolu apod.

Polévka je tradičním chodem. Ke štědrovečerní večeři nerozlučně patří polévka rybí doplněná osmaženou žemlí. Ale tam, kde se rybám neholduje, ji může nahradit polévka hrachová, rovněž s osmaženou žemlí nebo některá polévka hrachová. V dalších svátečních dnech máme už v polévkách větší výběr, vždy přijde vhod výborný hovězí vývar, drůbeží, králičí nebo zvěřinový s domácí těstovinou a s masem nebo s některou méně obvyklou zavářkou nebo vložkou, pokud ovšem nedáme přednost méně obvyklé polévkové specialitě. Polévka však nemá být příliš zahoustlá, aby se stolovníci předčasně nezasytili.

Pokud jsme vynechali studený předkrm, zařadíme pravděpodobně po polévce předkrm teplý. Tradičním štědrovečerním teplým předkrmem bývá kapr namodro s některou pikantní přílohou nebo masová míšenina zapečená v lasturách, ale i hubník nebo kuba. V dalších svátečních dnech můžeme jako teplý předkrm podat paštičky z listového těsta plněné teplým ragů, vejce v kelímku nebo vařenou zeleninu posypanou strouhaným sýrem nebo osmaženou strouhankou politou máslem (černý kořen, růžičková kapusta, pórek, sterilovaný chřest, zmrazený květák).

Hlavním štědrovečerním chodem bývá smažená kapr s bramborovým salátem. K odlehčení svátečního stravování můžeme podávat i kapra pečeného na másle nebo v alobalu s bramborovou přílohou a se salátem z čerstvé zeleniny, anebo kapra smaženého doplnit francouzským zeleninovým salátem či salátem Waldorf. V rodinách, kde se ryba neobjevuje na stole ani o vánocích, podává se stále častěji smažená nebo opékaná bílá vinná nebo smetanová klobása opět s bramborovým salátem. V dalších vánočních dnech dáváme před tradiční svíčkovou na smetaně přednost lehčím masitým pokrmům v minutkových úpravách, které podáváme s dušenou rýží, s různě upravenými bramborami a s teplou zeleninovou přílohou. Také krůtu nebo zvěřinu připravujeme raději v některé minutkové úpravě. Nepostradatelný je vždy salát z čerstvé zeleniny nebo míchaný kompot.

Sváteční menu bývá vždy korunováno moučníkem. Místo častého ořechového dortu nebo čokoládové rolády se přimlouváme za tradiční jablkový závin, který, pokud je pro některou hospodyni časově příliš náročný, možno nahradit pečenými vánočními jablky. Přeslazené a příliš tučné moučníky se stále častěji nahrazují lehkými dezerty, z nichž nejoblíbenější jsou zmrzlinové poháry doplněné čerstvým nebo kompotovým ovocem, karamelem, šlehačkou, čokoládou a ořechy. Lehký a velmi osvěžující je i dezert ovocný nebo ovocný salát. Milým překvapením pro naš strávníky bude teplý moučník, na který se v poslední době zapomíná. Ale jen i taková teplá palačinka s ovocem, šlehačkou a trochou strouhané čokolády je kulinářským zážitkem.

Na závěr štědrovečerní večeře přichází na stůl ještě mísy s ovocem, ořechy a drobným vánočním pečivem. Ozdobou vánočního stolu je je dozlatova upečená vánočka nebo štola. Sváteční menu končí obvyklým šálkem kávy. Dopřejeme-li si však některou kávovou specialitu s trochou alkoholu a šlehačkou, měli bychom se vzdát moučníku nebo dezertu, aby těch dobrot nebylo příliš.

Zdroj: Práce, Vánoční řeceptář – Eva Šafářová 1990

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy