REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Svatomartinské hody – jak si je užít a netrestat žaludek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na den svatého Martina, hospodář a jeho družina, husy jedí, víno pijí, štědrého Martina opěvují … Sice už neslavíme sv. Martina ze stejných důvodů jako naši předci, přesto jsme si z dob minulých svatomartinskou tradici podrželi. Dá se dokonce říct, že tahle tradice v posledních letech prožívá svoji renesanci.


Proč byl právě 11. listopad přisouzen hodům s husou, vínem a svatomartinským pečivem? „Jak k husám svatý Martin přišel“ to je předmětem několika legend. V českých zemích však v tuto dobu končila děvečkám a čeledínům služba a dostávali svoji mzdu. Po žních a všech letních a podzimních pracích na statku tak mohli všichni konečně odpočívat a užít si svoji odměnu i v podobě hodování.

 

 

Jenže my už tolik fyzicky nepracujeme a už dávno jsme ztratili přirozený rytmus roku, kdy se přes zimu jedli tučnější jídla, chodilo se brzy spát a nabírala se energie do dalších měsíců. Proto mám pro vás tipy, jak si užít svatomartinské hody zdravěji nebo jak si je alespoň osvěžit zajímavými potravinami, z nichž některé by se mohli honosit přezdívkou „superpotravina“.

Požitek z dlouho pečené husy asi jen tak nenahradíte a pokud je jednou za rok, je možné tento výživový „hříšek“ odpustit. Můžete však vyzkoušet zajímavou obměnu husích hodů s pokrmem se zajímavým názvem bejlík.

 

Což takhle dát si bejlík…

Bejlík je původně prvorepublikovou záležitostí středních Čech a znamená dušená (v troubě pečená, ale zaklopená) husí nebo kachní prsa, která jsou ponechána v páru včetně spojující hrudní kosti a kůže. Podává se se šťouchanými brambory a červeným zelím.

Na přípravu bejlíku potřebujete kromě brambor, červeného zelí a masa s kostí ještě česnek, zázvor a cibuli. Tedy samé zdraví prospěšné potraviny, řekněme až superpotraviny.

Recept na Bejlík najdete zde: Bejlík – husí (kachní) prsa na zázvoru a česneku

 

Pokud chcete zůstat u klasiky, vyzkoušejte k masu, ať už k pečené huse nebo dušenému bejlíku, červenou řepu. Kromě toho, že je zdravá, dokáže krásně doplnit chuť a obarvit klasické kysané zelí. Vaši spolustolovníci ani nepoznají, že servírované červené zelí v sobě skrývá pro někoho stále neznámou potravinu, jakou je právě červená řepa.

Stačí použít cibulku, nahrubo nastrouhanou syrovou řepu, trošku kmínu a soli. Tuhle směs podusíte do změknutí řepné dužniny a přidáte v poměru 1:1 kysané zelí. To už nevařte, jen ho chvíli prohřejte, ať v něm zachováte obsažené vitamíny a další prospěšné látky. Takové červené řepové zelí krásně vyváží i vyšší množství tuku, které se spolu s křehounkou husou dostane na váš talíř.

A pokud vaříte bez lepku, namísto klasických knedlíků si dejte chlupaté z brambor. Připravují se ze syrových a vařených brambor v poměru jedna ku jedné. Dobrou chuť a zdravé svatomartinské hodování. Veškeré suroviny na bejlík si můžete spolu s dalším nákupem objednat na Kosik.cz.

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Lahodný podzimní štrůdl ze sezónních jablek: Víte, jak na ten nejlahodnější?

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

číst dále ...

Vepřové maso jako klasika české kuchyně

Snad žádné jiné maso se na českých jídelníčcích neobjevuje tak často jako vepřové. Každý z nás ho za rok sní kolem 43 kg, což je více než polovina celkového množství masa, které zkonzumujeme. Vepřové ale není jen krkovice či plec, v kuchyni nabízí opravdu široké možnosti využití.

číst dále ...

Listopad přivál klasické české recepty z kvalitních surovin

Dlouhé podzimní večery i temná rána moc na energii nepřidají. Málokomu se chce dělat něco jiného než ležet v posteli. Možná vás z ní ale vytáhnou naše voňavé recepty. Dá se říct, že jsme tentokrát vsadili na jistotu. Čeká na vás česká klasika, kterou jsme se pokusili vyšperkovat k dokonalosti. Když jsme pokrmy sami připravovali, sáhli jsme po těch nejkvalitnějších surovinách, z jejichž obalů to prozrazují i značky kvality Klasa, Regionální potravina, BIO aj. Pochutnejte si na španělském ptáčku s houskovým knedlíkem, dýňových plackách, bramborové polévce nebo nezapomenutelném jablečném štrúdlu.

číst dále ...

Vánoční řízečky vyladěné k dokonalosti

Štědrovečerní tabule je v každé rodině jiná, ale vždy jde o nejslavnostnější večeři celého roku a podle toho by měla vypadat i chutnat. Tradiční bramborový salát, rybí nebo hrachová polévka, losos, smažený kapr či křupavé lehké kuřecí řízky, všechny tyto pokrmy mají jedno společné, jsou připravovány s láskou a precizností pro své nejbližší. Drůbežářský závod Klatovy přináší tipy pro milovníky kuřecího masa, kteří si chtějí připravit na štědrovečerní stůl lehké a šťavnaté řízky, po kterých se jen zapráší.

číst dále ...

PODZIMNÍ BRAND BOX 2021 – balíček plný novinek

Nastal čas podzimu i nového Brand Boxu, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. První novinkou v boxu jsou Bramborové Lokše Dr. Oetker. Vyrobené jsou z brambor, mají přirozenou barvu a žádná aditiva. Lokše připravíte díky sypké směsi jednoduše a rychle a bez nutnosti loupání brambor. Dr. Oetker přináší tradici do Vaší kuchyně v podobě bramborových lokší s vysokým podílem brambor, s nízkým obsahem soli a bez aditiv. Cena: 44,90 Kč (280 g)…

číst dále ...

Prohřejte se kvalitním čajem, který pohladí na duši i na jazyku

Připravte se na chladné počasí s výtečnými čaji, které vás nejen dobře naladí, zahřejí, ale také provoní celý domov. Čaj má mnoho podob, chutí, vůní i účinků. Vyznáte se v nich? Nahlédněte pod pokličku jejich typologie a dopřejte si letos ten, který byl navíc vyrobený v souladu s přírodou!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy