REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Tipy na žhavé valentýnské recepty! Nezapomeňte, že láska prochází žaludkem…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

„Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu,“ pravil irský dramatik George Bernard Shaw. Inu, poněkud cynické prohlášení, ale jen těžko lze popřít, že láska a jídlo spolu úzce souvisí. Proto také ke slavení svátku svatého Valentýna neodmyslitelně patří dobrá večeře! A správným výběrem jednotlivých chodů můžete proměnit společný večer v nezapomenutelné chvíle…


Vaření jako předehra

Mnoho párů řeší valentýnskou večeři návštěvou restaurace, ale nezapomínejte, že i cesta může být cíl! Co takhle tentokrát zůstat doma a pustit se do přípravy osobně – jídlo tak bude okořeněné láskou a společné vaření prověří vaši schopnost spolupracovat… A navíc to může být zábava! Při sestavování menu ovšem raději volte méně složitá jídla nenáročná na přípravu, abyste nakonec nestáli u plotny do deseti večer a romantickou hudbu vám nerušilo urputné kručení v žaludku. Jídla by měla být zároveň lehká – po tučné kachně se zelím a knedlíky budete rádi, když se svalíte k televizi, a chuť na jakékoliv další pokračování nakousnutého večera patrně nebude na pořadu dne…

 

 

Tajemství afrodisiak

Zatímco těžká a tučná jídla jsou zabijákem vášně, jiná mají opačný účinek. To, že některé potraviny mohou povzbudit chuť na milování, věděli už ve starověku. Tyto pokrmy dostaly název podle řecké bohyně lásky, krásy a plodnosti Afrodíté – a dnes jsou všeobecně známy pod označením afrodisiaka. Patří mezi ně například chilli, chřest, zázvor, fíky, granátové jablko, šafrán, plody moře, špenát, čokoláda, med, ořechy a mnohé další. Pokud tedy chcete probudit vášeň, zkuste tyto suroviny zakomponovat do valentýnského menu!

 

Nezapomeňte na přípitek

Obvykle si při zařinčení skleniček připíjíme na zdraví, tentokrát k tomuto klasickému přání připojte ještě: „Na lásku“! K slavnostním přípitkům se hodí šumivé víno rozlité do úzkých sklenic na vysoké noze, svou slavnostní večeři doladíte k dokonalosti například s italským Spumante Prosecco DOC Treviso (seženete je například ve specializovaných italských prodejnách La Formaggeria Gran Moravia). Můžete jej vylepšit ještě čerstvými jahodami – které jsou mimochodem také považovány za afrodiziakum!

 

Vášnivé valentýnské menu!

 

Vybrali jsme pro vás recepty, které jsou chutné, lehké a jejich příprava nezabere příliš času. Navíc jejich vaření je natolik jednoduché, že ho zaručeně zvládne i méně zdatný kuchař. A to hlavní: V každém z nich je zakomponována některá z přísad, které jsou považovány za afrodisiaka! Recepty se objeví po kliknutí na jejich název nebo fotografii!

 

Chřest je považován už od dob starověkého Řecka a Říma za účinné afrodiziakum, mající pozitivní vliv na mužskou potenci i plodnost – ostatně jeho falický tvar je příznačný! Obzvlášť silné účinky mají mladé výhonky, které jsou rovněž nejchutnější. Pochází z Orientu, ale dnes je i oblíbenou pochutinou Evropanů.

 

Špenátu se někdy přezdívá „zelená viagra“, podobně jako jiné listové zelenině, jako je například kapusta. Špenát totiž obsahuje hořčík, který podporuje prokrvení pohlavních orgánů.

 

Vlašské ořechy jsou nejen chutné, zdravé a jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, ale také zlepšují náladu a podporují chuť na milování. Obsahují totiž aminokyselinu arginin, která ovlivňuje erekci. Mimochodem, podobné účinky mají i mandle nebo kešu.

 

Naštěstí v dnešní době už nemusíme jako pohádková Maruška chodit pro jahody do hor za dvanácti měsíčky – ale jsou dostupné v kterémkoliv ročním období. Tyto červené plody obsahují vitamin C, kyselinu listovou, vlákninu i draslík… A také jsou symbolem smyslnosti a vyhlášeným afrodisiakem!

 

Více skvělých receptů nejen na valentýnské pohoštění najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Recepty jídel, recepty na nápoje, nebo také na www.laformaggeria.com.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy