REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mák nejsou jen semínka na pečivu, obsahují blahodárný olej

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Malá semena s velkými benefity můžeme po právu nazývat superpotravinou, která má více prospěšných látek než řada exotických plodin, které jsou teď u nás v módě. Patříme k nejvýznamnějším pěstitelům a největším konzumentům máku na světě. Mák je olejnaté semínko, které má jedinečné složení. Mák není jen náplň do buchet či posyp na rohlíky, může se z něj vyrábět i makový olej, který je v domácnosti spíše jen raritou.


V obchodě běžně sáhneme po řepkovém či slunečnicovém oleji. Ty méně tradiční do nákupního košíku však často nedáváme, což je k vlastní škodě. K dostání je i makový, sezamový, lněný olej a další. Zatím pouze pomalu odhalujeme jejich přínos pro zdraví, ale i netradiční chutě k obohacení kuchyně. Rostlinné tuky se získávají z olejnatých semen a vyznačují se zajímavou skladbou živin. Například u semen potravinářského modrého máku tvoří tuk až 47 %. Z výživového hlediska však není důležité množství tuku, ale zejména jeho složení. Makový olej obsažený v makových semínkách má nejvíce omega-6 mastných kyselin prospěšných pro zdraví.

 

 

Není tuk, jako tuk

Tuky se přirozeně vyskytují v krvi a slouží jako hlavní zdroj energie. Když jíme, tělo ukládá přebytečné tuky, aby je mohlo využít později, třeba mezi jídly či při zvýšené námaze. Abychom lépe pochopili, co je zdravý tuk, je zapotřebí krátká teorie. Tuky či oleje můžeme dělit na tuhnoucí či tekuté, vysychavé či nevysychavé a podobně. Nejzajímavější je ale rozdělení podle vlivu na lidské zdraví. Zjednodušeně řečeno na prospěšné (nenasycené mastné kyseliny) a spíše škodlivé (nasycené mastné kyseliny), které zvyšují hladinu celkového cholesterolu.

Mezi nejznámější zdravé tuky patří omega-6 či omega-3 mastné kyseliny (nepostradatelné esenciální mastné kyseliny). Lidský organizmus si je však nedokáže vytvořit, proto je pro nás jediným zdrojem strava. Tyto zdravé tuky naleznete i v oleji z řad semen a ořechů pěstovaných v České republice. Na obrázku najdete srovnání složení vybraných olejů semen a ořechů. Nejlépe ze složení vychází například makový olej, olej z vlašských ořechů či lněný. Olejnatá semena či ořechy mají obvykle specifické zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin, a proto je vhodné je v našem jídelníčku různě kombinovat. Nejhorší složení co do škodlivých tuků má olej palmový, který při bližším prozkoumání obalu potravin najdete v sušenkách, některých čokoládách, margarínech, instantních pokrmech, pečivu a v mnoha a mnoha dalších potravinách.

Prospěšnost makového oleje či makového semínka je prokazatelná a je jen škoda, že se větší pozornost věnuje dovozům cizokrajných potravin. „Důvodem může být neznalost potravinářského využití máku ve světě a absence této informace je znát i ve vědeckých kruzích,“ říká Vlastimil Mikšík z ČZU v Praze a doplňuje, že makový olej je jedním z nejprospěšnějších olejů vůbec.

 

Používat zvenku i zevnitř

Makový olej je stoprocentně za studena lisovaný olej ze semen máku modrého. Po vylisování se olej odkaluje a před plněním pouze jemně filtruje. Makový olej lze používat zvenku i zevnitř, tedy v kosmetice i gastronomii. V kuchyni se hodí při přípravě sladkých pokrmů i do studené kuchyně. „Výborný je i jako zálivka do salátů, místo klasického olivového oleje. Salát dostane úplně jinou chuť, přidat můžete i celá semínka máku,“ doporučuje foodbloggerka Kristýna Smolová alias Kitchenbook. Makový olej má oproti olivovému ještě tu výhodu, že obsahuje 10x více esenciálních kyselin.

Jelikož jsou semínka máku bohatá na nenasycené mastné kyseliny a obsahují velkou porci vitamínů a minerálních látek, je makový olej často používán i v kosmetice. Je vhodný pro suchou, citlivou a dokonce i dětskou pokožku. Potírat jím můžete ale i pleť, nehty i vlasy.

 

V máku je více vápníku, než v mléce

Mák je velmi dobrým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Mnohé z nich obsahuje ve vysoké koncentraci. Obsahuje až 12x více vápníku než kravské mléko, 9x více než jádra vlašských ořechů a 600x více než pšeničná mouka. V máku je i zinek, draslík, fosfor, hořčík, měď a další minerální látky, jejich obsah je u máku a jiných olejnatých semen a ořechů srovnatelný. Z vitamínu je v semenech i oleji obsažen vitamín E, některé vitamíny skupiny B i vitamín C. Mák obsahuje další prospěšné látky například dietární vlákninu. Má srovnatelné složení vlákniny jako lněná semínka, pomáhá trávicímu systému metabolizovat a hladce zpracovávat potraviny a tím pomáhá zabránit zácpě a jiným zažívacím problémům.

Mák můžete konzumovat jak v syrovém, tak i tepelně upraveném stavu. Z umletého máku se do těla lépe vstřebají potřebné vitamíny a živiny, ale řádným rozkousáním máku celého tohoto efektu docílíte také. V našem jídelníčku by se na mák a jeho podoby rozhodně nemělo zapomínat.

 

Recepty s mákem:

Další recepty s mákem najdete například v naší databázi internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz zde: Recepty jídel, recepty nápojů

Více o máku na www.nasmodrymak.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Jaký nápoj nejvíce přes den pijete?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Novoroční detoxikace i posílení organismu si žádají vodu

Příchod nového roku vítá po svátečních oslavách mnoho lidí s řadou předsevzetí, která si většinou kladou za cíl detoxikovat a posílit organismus a ideálně i zhubnout či zformovat postavu. Toto úsilí se neobejde bez pravidelného pohybu a dostatku tekutin. Hledáte-li jednoduché a chytré řešení, volte výrobníky SodaStream. V pohodlí a bezpečí domova vám během chvilky připraví čerstvou perlivou vodu a ušetří čas, námahu i výdaje.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy