REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Makové perníčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Perník patří mezi oblíbené vánoční cukroví. Zkuste oživit tento recept přidáním máku. Perníkové koření a mák k sobě perfektně ladí. Se stylovým vykrajovátkem v podobě makovice uděláte i parádu na slavnostní tabuli.


Ingredience:
Na cca 120 ks:
500 ghladké mouky + mouka na podypání
250 gcukru moučka
100 gmedu
100 gcelého máku (na zdobení)
3 ksvejce + 1 vejce na pomazání
3 lžícemletého máku
1 lžícerumu
1 lžičkajedlé sody
1 lžičkamletého perníkového koření
Ostatní:
papír na pečení
bílková poleva na ozdobení

Postup:
  1. Nejdříve prosejte mouku, cukr, jedlou sodu a perníkové koření
  2. Přidejte med, celá vejce, mletý mák, rum a vypracujte hladké těsto
  3. Hotové těsto rozválejte a vykrajujte na pomoučené pracovní ploše, skládejte na plech vyložený papírem na pečení
  4. Pečeme na 160 °C cca 8 minut
  5. Ještě teplé perníčky pomažte rozšlehaným vejcem a posypte celým mákem
  6. Po vychladnutí můžete dozdobit bílkovou polevou.
Doporučení:

Pokud vám to čas dovolí, nechte těsto odležet minimálně přes noc v ledničce. Těsto bude méně lepivé a perníčky voňavější. Tmavší odstín perníčku získáte tím, že do těsta přidáte lžíci prosátého kakaa.

Poznámka:

Recept k článku: Makové cukroví, po kterém se jen zapráší

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Prázdniny plné dobrodružství. 5 věcí, které vám nesmí chybět, čeká-li vás výlet s dětmi

Ať už se chystáte na pěší túru po horách, táboření v přírodě, nebo třeba jen na půldenní výlet, s dětmi budete mít pokaždé o zábavu postaráno. I když se můžete spolehnout, že s malými rošťáky se vám zřejmě ne vždy podaří dodržet plán na 100 %, příprava se vždycky vyplatí. Protože, ruku na srdce, kolikrát se vám už stalo, že výlet znepříjemnila odřená kolena, chybějící energie nebo změna počasí?

číst dále ...

Objevte kouzlo italské kuchyně se Silvií Colloca

Horké slunce, pověstné „dolce far niente“ a na jazyku se rozplývající chuť kvalitních surovin. Něco vám to připomíná? Těstoviny, pizza, dezerty, antipasti, do ruky skleničku prosecca a hned jsme jako na dovolené v Itálii. Protože aktuální situace příliš nepřeje milovníkům této horkokrevné země, TV Paprika se rozhodla zasvětit vás do tajů její kuchyně alespoň takto na dálku. A pomůže jí v tom kulinářský pořad Silvia Colloca na italský způsob, který startuje už 22. července ve 21:00 na TV Paprika.

číst dále ...

Výborné a zdravé? 4 tipy na letní dobroty pro děti, které hravě zvládnete připravit doma

Léto je tady a spolu s ním nastává čas zmrzlin, limonád, různých dezertů a dalších dobrot. Zodpovědní rodiče tak budou mnohdy řešit dilema, jak dopřát potěšení mlsnému jazýčku svých dětí, ale zároveň neohrozit jejich zdraví. Odpověď se přímo nabízí: připravte jim chutné a zdravé domácí dobroty, u nichž je složení plně ve vaší režii.

číst dále ...

Zdravé, odlehčené… A přitom tak dobré!

V období grilovaček často konzumujeme zvýšené množství masa a pečiva, a tak je zapotřebí občas odlehčit trávení. Poradíme vám, jak zařadit do jídelníčku více mléčných výrobků, abyste se zase dostali do formy a cítili se fit… A s našimi recepty se navíc budete olizovat až za ušima!

číst dále ...

Je libo hmyzí burger?

Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation.

číst dále ...

Vychutnejte si zmrzlinu pro dospělé! Vyrobte si doma veselé nanuky

Ledově vychlazená zmrzlina představuje úžasné osvěžení v průběhu horkého letního dne. Když však přidáte kapku alkoholu a jeden z drinků Schweppes, dodáte nanukům grády a povýšíte je na nečekaný level. A jak vyrobit nanuky 18+?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy