Pokud vám zbylo ještě trošku máku a nechcete jej skladovat, upečte si rychlý makový závin. Tuhle rychlovku vykouzlíte do hodiny. Umletí máku je asi tou nejnáročnější prací z celého receptu, ale vyplatí se to. Nejvíce to oceníte v okamžiku, kdy se zakousnete do teplého závinu s čerstvě namletým mákem.
Ingredience:
1 balíček (330 g) | listového těsta |
200 g | jemně mletého máku |
500 ml | mléka |
6 lžic | cukru krupice |
2 lžíce | povidel |
1 ks | vejce |
Postup:
- Nejprve si připravte náplň, mák umelte a vložte do hrnce s cukrem a mlékem. Společně na mírném ohni vařte 10 minut
- Stáhněte z ohně a přidejte švestková povidla nebo švestkovo-makovou marmeládu. Vše pořádné promíchejte.
- Než náplň vychladne, rozválejte si listové těsto. Následně jej potřete makovou náplní a zaviňte.
- Hotový závin pomažte rozšlehaným vejcem a pečte při 170 °C přibližně 30 minut.
Recept k článku: Makové cukroví, po kterém se jen zapráší