REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.


Topinambur je nenáročná plodina, daří se jí i v místech, kde nelze pěstovat klasické brambory. Nesnáší jen silně zamokřené půdy. Topinambur je značně odolný proti mrazu i suchu. Botanický název je slunečnice hlíznatá – Helianthus tuberosus, lidově se jim pak říká židovské brambory, také jeruzalémské artyčoky.

Nadzemní část tvoří až 3 metry vysoký stonek s velkými listy a bočními výhony, který lze využít jako krmivo pro dobytek. Konzumují se hlízy, které brambory moc nepřipomínají, jde o vřetenovité, hrbolaté hlízy s očky, podobné spíše kořenu zázvoru.

 

Fialové topinambury v přepravce (autorova úroda)…

 

Pěstují se odrůdy s bílou slupkou (Scarlet, Zlata, Karin) a červenou (Rút). Červená odrůda bývá méně hrbolatá.

Hlízy se dají konzumovat syrové, jsou uvnitř bílé, křupavé, mají nasládlou chuť, chutnají jako mladý kedluben. Ve světě gurmáni přirovnávají jejich chuť k vodním kaštanům.

 

Odrůda s bílou slupkou…

 

V kuchyni je využití topinambur pestré, mohou se vařit buď oloupané, nebo se slupkou. Oloupané topinambury se musí vložit ihned do vody s přídavkem lžíce octa nebo citronové šťávy, aby nezhnědnuly.

Můžeme je použít na přípravu kaše, nebo podávat jako přílohu místo brambor. Výhodou je i jejich krátká tepelná příprava. Dají se rovněž dusit, smažit a kombinovat s jinými druhy zeleniny.

Ještě za první republiky se topinambury celkem hojně pěstovaly a daly koupit v každém zelinářství. Později prvenství získaly brambory a topinambury se pěstovaly jen málo, většinou na zahrádkách pro domácí zvířectvo nebo pro svůj mohutný vzrůst jako kulisa na zakrytí nevzhledných míst. Dokonce se využívaly jako živý plot. Myslivci měli své pozemky, kde je pěstovaly pro lovnou zvěř. Mnoho mysliveckých sdružení je pěstuje dodnes.

Výzkumy v posledních letech prokázaly jejich nadprůměrnou léčebnou hodnotu, jsou nízkokalorické a obsahují 16 % inulinu (nahrazuje škrob), což je vhodný cukr pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního cukru.

 

Topinambury mají 2x větší výnos než brambory…

 

Topinambury jsou tedy vhodná potravina pro diabetiky, také pro pacienty s onemocněním slinivky břišní. Jejich pravidelná konzumace působí jako prevence proti cukrovce. Nevstřebaný inulin ve střevech se chová jako vláknina a působí jako probiotikum. Snižují rovněž hladinu cholesterolu v krvi, svědčí kardiovaskulárnímu systému, pomáhají rozpouštět žlučové kameny. Dále se doporučují konzumovat při astma a revmatismu. Obsahují vápník, fosfor takže prospívají i kostem.

Topinambur je vhodná potravina i při hubnutí, neobsahuje škrob a obsah cukru má minimální kalorickou hodnotu. Jediné co se dá topinamburu vytknout, u některých citlivých osob způsobuje nadýmání.

Řadu let už topinambury mají opět zelenou, pěstují je ve velkém někteří farmáři, začínají se objevovat v zahradách a v zahrádkářských koloniích. Proti bramborům mají 2x větší výnos, netrpí žádnými chorobami ani je nenapadají škůdci.

Poptávka po topinamburech stoupá a pružně zareagovali i některé řetězce, které je mají v zimě a v předjaří v nabídce. Rozhodně stojí za vyzkoušení i jejich pěstování, doma na zahradě. Na pěstování jsou opravdu nenáročné, sadba se dá dobře sehnat ve specializovaných zahradnictvích, ale i třeba od myslivců. Doba jejich výsadby se blíží – vysazují se v dubnu.

 

V troubě upečené topinambury…

 

Text i foto: D. M.

Zdroje: Ovoce zelenina jako lék (2003 A.D. Praha), 1000 dobrých rad zahrádkářům (SZN 1972), Radíme zahrádkářům (Příroda 1985), internet.

 

Více viz naše Encyklopedie zeleniny zde: Topinambur

 

Recepty k článku:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Už žádné číské dorty! Lučina Smetanová vykouzlí svěžejší, ale přesto plnou chuť cheesecaku

Čistá chuť přírody, to je Lučina – tradiční, česká značka, která s láskou vyrábí své poctivé produkty z kvalitních a přírodních surovin, již od roku 1981. Na začátku byla Lučina kostka, v průběhu let se však portfolio Lučiny postupně rozrůstalo o další přírůstky a dnes můžeme v obchodě nakoupit přes 30 různých produktů – od krémového žervé přes salátové sýry až po lahodný skyr či smetanový sýr ze kterého lze upéct ten nejsvěžejší smetanový cheesecake, který jste kdy ochutnali.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy