Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.


Topinambur je nenáročná plodina, daří se jí i v místech, kde nelze pěstovat klasické brambory. Nesnáší jen silně zamokřené půdy. Topinambur je značně odolný proti mrazu i suchu. Botanický název je slunečnice hlíznatá – Helianthus tuberosus, lidově se jim pak říká židovské brambory, také jeruzalémské artyčoky.

Nadzemní část tvoří až 3 metry vysoký stonek s velkými listy a bočními výhony, který lze využít jako krmivo pro dobytek. Konzumují se hlízy, které brambory moc nepřipomínají, jde o vřetenovité, hrbolaté hlízy s očky, podobné spíše kořenu zázvoru.

 

Fialové topinambury v přepravce (autorova úroda)…

 

Pěstují se odrůdy s bílou slupkou (Scarlet, Zlata, Karin) a červenou (Rút). Červená odrůda bývá méně hrbolatá.

Hlízy se dají konzumovat syrové, jsou uvnitř bílé, křupavé, mají nasládlou chuť, chutnají jako mladý kedluben. Ve světě gurmáni přirovnávají jejich chuť k vodním kaštanům.

 

Odrůda s bílou slupkou…

 

V kuchyni je využití topinambur pestré, mohou se vařit buď oloupané, nebo se slupkou. Oloupané topinambury se musí vložit ihned do vody s přídavkem lžíce octa nebo citronové šťávy, aby nezhnědnuly.

Můžeme je použít na přípravu kaše, nebo podávat jako přílohu místo brambor. Výhodou je i jejich krátká tepelná příprava. Dají se rovněž dusit, smažit a kombinovat s jinými druhy zeleniny.

Ještě za první republiky se topinambury celkem hojně pěstovaly a daly koupit v každém zelinářství. Později prvenství získaly brambory a topinambury se pěstovaly jen málo, většinou na zahrádkách pro domácí zvířectvo nebo pro svůj mohutný vzrůst jako kulisa na zakrytí nevzhledných míst. Dokonce se využívaly jako živý plot. Myslivci měli své pozemky, kde je pěstovaly pro lovnou zvěř. Mnoho mysliveckých sdružení je pěstuje dodnes.

Výzkumy v posledních letech prokázaly jejich nadprůměrnou léčebnou hodnotu, jsou nízkokalorické a obsahují 16 % inulinu (nahrazuje škrob), což je vhodný cukr pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního cukru.

 

Topinambury mají 2x větší výnos než brambory…

 

Topinambury jsou tedy vhodná potravina pro diabetiky, také pro pacienty s onemocněním slinivky břišní. Jejich pravidelná konzumace působí jako prevence proti cukrovce. Nevstřebaný inulin ve střevech se chová jako vláknina a působí jako probiotikum. Snižují rovněž hladinu cholesterolu v krvi, svědčí kardiovaskulárnímu systému, pomáhají rozpouštět žlučové kameny. Dále se doporučují konzumovat při astma a revmatismu. Obsahují vápník, fosfor takže prospívají i kostem.

Topinambur je vhodná potravina i při hubnutí, neobsahuje škrob a obsah cukru má minimální kalorickou hodnotu. Jediné co se dá topinamburu vytknout, u některých citlivých osob způsobuje nadýmání.

Řadu let už topinambury mají opět zelenou, pěstují je ve velkém někteří farmáři, začínají se objevovat v zahradách a v zahrádkářských koloniích. Proti bramborům mají 2x větší výnos, netrpí žádnými chorobami ani je nenapadají škůdci.

Poptávka po topinamburech stoupá a pružně zareagovali i některé řetězce, které je mají v zimě a v předjaří v nabídce. Rozhodně stojí za vyzkoušení i jejich pěstování, doma na zahradě. Na pěstování jsou opravdu nenáročné, sadba se dá dobře sehnat ve specializovaných zahradnictvích, ale i třeba od myslivců. Doba jejich výsadby se blíží – vysazují se v dubnu.

 

V troubě upečené topinambury…

 

Text i foto: D. M.

Zdroje: Ovoce zelenina jako lék (2003 A.D. Praha), 1000 dobrých rad zahrádkářům (SZN 1972), Radíme zahrádkářům (Příroda 1985), internet.

 

Více viz naše Encyklopedie zeleniny zde: Topinambur

 

Recepty k článku:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

NOVINKA: S extra kofeinem i bez. F.H. Prager uvádí dvě nové příchutě kombuchy

Popularita tohoto kvašeného nápoje, který obvykle vzniká fermentací černého nebo zeleného čaje, neustále roste. Kombucha patří do skupiny takzvaných funkčních nápojů, jejichž kategorie zažívá velký boom a na trhu se tak objevují nové příchutě. V květnu 2024 F.H. Prager představí dvě novinky – “Rooibos”, který je bez kofeinu a “Matcha” se zvýšeným obsahem přírodního kofeinu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 13 díl

Pokrmy, které naši předkové připravovali, se musely také něčím zapít. Když vynecháme pramenitou vodu, mléko a medovinu tak k nejčastějším nápojům patřilo především víno a pivo. Vliv na konzumaci vína a piva měla anticko – křesťanská kultura a pohanské slovansko-germánské tradice. V tomto článku si tedy povíme něco málo o historii vína a piva a také o využití těchto dvou nápojů při vaření našimi předky. Recepty na využití piva a vína v kuchyni pak najdete pod tímto článkem.

číst dále ...

Přijďte se podívat na mistrovství světa barmanů! Mattoni Grand Drink proběhne v rámci zahájení karlovarské lázeňské sezony

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink je celosvětově uznávanou barmanskou soutěží. Výroční 25. ročník, kterého se zúčastní 20 špičkových barmanů z celého světa, se odehraje v sobotu 4. května u karlovarského hotelu Thermal. Soutěžním dnem bude návštěvníky provázet moderátor Libor Bouček, o hudební doprovod se postará oblíbená bubenická show Wild Sticks.

číst dále ...

Čaj Matcha: chytrá alternativa kávy i silný antioxidant

Zajímá vás, jak mít dostatek energie? Určitě jste tedy slyšeli o čaji Matcha. V čem je tento zelený prášek tak zajímavý? Proč je lepší než káva a jak pomáhá při hubnutí? Zázračný zelený prášek není jen trend. Tento čaj by doma měli mít jak vyznavači zdravého životního stylu, tak lidé, kteří hledají alternativu kávy. Dokáže totiž předat tělu energii na celý den. Matcha čaj je oblíbeným nápojem po celém světě a jeho zdravotní přínosy jsou i vědecky doloženy. Má kořeny v japonské tradici, kde ho využívají jako “antiaging” nápoj a hraje také důležitou roli při čajových obřadech.

číst dále ...

Jarní chlebíčkový večírek – 8 originálních receptů na netradiční jarní chlebíčky

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

číst dále ...

Tip na kulinářský zážitek: Tvarůžky se kutálejí na gastronomický festival do Olomouce

Událost roku po všechny milovníky tvarůžkových specialit se blíží. Voňavé a chutné tvarůžky, živá hudba a pestrý doprovodný program pro celou rodinu lákají na sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu. Ten se uskuteční o víkendu 13. a 14. dubna v srdci hanácké metropole Olomouce, na Horním a Dolním náměstí. V rámci oblíbené gastronomické akce proběhne poprvé v historii klání špičkových kuchařů o titul Tvarůžkového krále 2024.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.