Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.
Topinambur je nenáročná plodina, daří se jí i v místech, kde nelze pěstovat klasické brambory. Nesnáší jen silně zamokřené půdy. Topinambur je značně odolný proti mrazu i suchu. Botanický název je slunečnice hlíznatá – Helianthus tuberosus, lidově se jim pak říká židovské brambory, také jeruzalémské artyčoky.
Nadzemní část tvoří až 3 metry vysoký stonek s velkými listy a bočními výhony, který lze využít jako krmivo pro dobytek. Konzumují se hlízy, které brambory moc nepřipomínají, jde o vřetenovité, hrbolaté hlízy s očky, podobné spíše kořenu zázvoru.

Fialové topinambury v přepravce (autorova úroda)…
Pěstují se odrůdy s bílou slupkou (Scarlet, Zlata, Karin) a červenou (Rút). Červená odrůda bývá méně hrbolatá.
Hlízy se dají konzumovat syrové, jsou uvnitř bílé, křupavé, mají nasládlou chuť, chutnají jako mladý kedluben. Ve světě gurmáni přirovnávají jejich chuť k vodním kaštanům.

Odrůda s bílou slupkou…
V kuchyni je využití topinambur pestré, mohou se vařit buď oloupané, nebo se slupkou. Oloupané topinambury se musí vložit ihned do vody s přídavkem lžíce octa nebo citronové šťávy, aby nezhnědnuly.
Můžeme je použít na přípravu kaše, nebo podávat jako přílohu místo brambor. Výhodou je i jejich krátká tepelná příprava. Dají se rovněž dusit, smažit a kombinovat s jinými druhy zeleniny.
Ještě za první republiky se topinambury celkem hojně pěstovaly a daly koupit v každém zelinářství. Později prvenství získaly brambory a topinambury se pěstovaly jen málo, většinou na zahrádkách pro domácí zvířectvo nebo pro svůj mohutný vzrůst jako kulisa na zakrytí nevzhledných míst. Dokonce se využívaly jako živý plot. Myslivci měli své pozemky, kde je pěstovaly pro lovnou zvěř. Mnoho mysliveckých sdružení je pěstuje dodnes.
Výzkumy v posledních letech prokázaly jejich nadprůměrnou léčebnou hodnotu, jsou nízkokalorické a obsahují 16 % inulinu (nahrazuje škrob), což je vhodný cukr pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního cukru.

Topinambury mají 2x větší výnos než brambory…
Topinambury jsou tedy vhodná potravina pro diabetiky, také pro pacienty s onemocněním slinivky břišní. Jejich pravidelná konzumace působí jako prevence proti cukrovce. Nevstřebaný inulin ve střevech se chová jako vláknina a působí jako probiotikum. Snižují rovněž hladinu cholesterolu v krvi, svědčí kardiovaskulárnímu systému, pomáhají rozpouštět žlučové kameny. Dále se doporučují konzumovat při astma a revmatismu. Obsahují vápník, fosfor takže prospívají i kostem.
Topinambur je vhodná potravina i při hubnutí, neobsahuje škrob a obsah cukru má minimální kalorickou hodnotu. Jediné co se dá topinamburu vytknout, u některých citlivých osob způsobuje nadýmání.
Řadu let už topinambury mají opět zelenou, pěstují je ve velkém někteří farmáři, začínají se objevovat v zahradách a v zahrádkářských koloniích. Proti bramborům mají 2x větší výnos, netrpí žádnými chorobami ani je nenapadají škůdci.
Poptávka po topinamburech stoupá a pružně zareagovali i některé řetězce, které je mají v zimě a v předjaří v nabídce. Rozhodně stojí za vyzkoušení i jejich pěstování, doma na zahradě. Na pěstování jsou opravdu nenáročné, sadba se dá dobře sehnat ve specializovaných zahradnictvích, ale i třeba od myslivců. Doba jejich výsadby se blíží – vysazují se v dubnu.

V troubě upečené topinambury…
Text i foto: D. M.
Zdroje: Ovoce zelenina jako lék (2003 A.D. Praha), 1000 dobrých rad zahrádkářům (SZN 1972), Radíme zahrádkářům (Příroda 1985), internet.
Více viz naše Encyklopedie zeleniny zde: Topinambur
Recepty k článku:
- Krémová polévka z topinamburů
- Topinambury na indický způsob
- Pečené topinambury
- Salát z topinamburů a paprik
- Kaše z topinamburů
- Pomazánka z topinambur a žervé
- Topinambury na francouzský způsob
- Pečená dýně, sladké brambory, topinambur, mrkev a mix pražených semínek…
Vyzkoušejte první olej sezóny Monini Monello s receptem od Romana Vaňka
Zažijte v Globusu nákup nové generace