REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vyzkoušejte první olej sezóny Monini Monello s receptem od Romana Vaňka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

PR - olivový olej19. listopadu 2013 – První olivový olej sezóny a sezónní delikatesa Monini Monello je na trhu. Začátek jeho prodeje je od letošního roku Dnem olivového oleje. Specifickou chuť oleje Monini Monello oceníte v salátu Niçoise od Romana Vaňka z Pražského kulinářského institutu. Recept je součástí jeho nové knihy Klenoty klasické evropské kuchyně. Doporučená cena extra panenského oleje Monini Monello je 269,90 Kč.


Od roku 1999 je oslava příchodu prvního oleje sezóny v Itálii tradičním symbolem listopadu. „Tato tradice se postupně rozšiřuje i do České republiky, a proto od letošního roku slavíme příchod Monella k nám jako Den olivového oleje. Jeho specifickou chuť můžete vyzkoušet v receptu od Romana Vaňka z Pražského kulinářského institutu,“ říká brand managerka značky Monini Petra Termerová.

Monin - olivový olejExtra panenský olivový olej Monini Monello se lisuje z prvních oliv a záměrně se nefiltruje. Má vysoký obsah přírodních vitamínů a antioxidantů. Je pro něj charakteristická pronikavá chuť a vůně zelených rajčat. Na pultech supermarketů Billa a v eshopu www.zdravanota.cz bude přibližně do konce ledna za doporučenou cenu 269,90 Kč.

Klenoty klasické evropské kuchyně, i s receptem na salát Niçoise, je nová kniha od autora kuchařských bestsellerů Romana Vaňka z Pražského kulinářského institutu. Kniha s oblíbenými evropskými jídly se objeví na pultech v průběhu listopadu. Kniha má deset kapitol, obsahuje 200 receptů a téměř 650 barevných fotografií.

Monini Monello v salátu Niçoise

Suroviny pro 1-2 porce: 1 vejce, 120 g malých olejnatých brambor, 500 ml vody, 1,5 lžíce cukru krupice, 60 g zelených fazolek, 150 g cherry rajčat, 1 zelená paprika, 110 g okurky, 120 g čerstvého tuňáka, sůl, pepř, 1 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku.

Suroviny na dresink: 3 lžíce extra panenského olivového oleje Monini Monello, 1 lžíce červeného vinného octa, 2 lžíce citronové šťávy, sůl, pepř.

Suroviny na dokončení: 10 ks černých oliv s peckou, 4 lístky bazalky, 4 ančovičky

Salát Nicoise

Postup:

Uvařte vejce natvrdo, zchlaďte je v ledové vodě a podélně rozkrojte na čtyři části. Očištěné brambory uvařte ve slupce doměkka a nechte je vychladnout. Vodu smíchejte s cukrem a přiveďte ji k varu. Vedle si připravte misku s ledovou vodou a kostkami ledu. Fazolky dejte na pět minut do vařící vody a poté je zchlaďte v misce se studenou vodou a ledem. Cherry rajčata rozkrojte na polovinu, osolte a nechte odstát. Papriku omyjte, osušte, vyndejte jádřinec a nakrájejte ji na kousky cca 1×2 cm. Okurku nakrájejte na plátky 0,5 cm silné, brambory na plátky 2 cm silné. Tuňáka rozkrojte na dvě kostky a ze všech stran osolte a opepřete. Na vyšším ohni v pánvi rozpalte olej a tuňáka na něm zprudka opečte ze všech stran lehce dozlatova. Z každé strany asi deset vteřin. Tuňák zůstane uvnitř syrový. Potom tuňáka nakrájejte na plátky. Misku na salát vytřete oloupaným a rozmačkaným česnekem.

Postup na dresink: V misce pak vyšlehejte metličkou ocet, extra panenský olej Monini Monello, citronovou šťávu, sůl a pepř.

Postup na dokončení: Do misky s dresinkem přidejte nakrájenou zeleninu, vejce, olivy, natrhanou bazalku, ančovičky a tuňáka. Nakonec promíchejte.

Poznámka redakce:

Rodinná firma Monini byla založena v roce 1920 ve Spoletu, kraj Umbria, střední Itálie (cca 100 km severně od Říma). Jejím současným majitelem je Zefferino Monini, vnuk zakladatele společnosti. Firma Monini se specializuje na výrobu extra panenského olivového oleje. Zefferino Monini je jeden z nejuznávanějších znalců olivového oleje na světě. Osobně ochutnává a testuje veškeré vzorky olejů určené pro prodej. Dovozcem výrobků Monini do České republiky je společnost Bolton Czechia.

Zdroj: www.olej-monini.cz/

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy